ما ممکن است در گذشته مرتکب اشتباهاتی شده باشیم که باعث تنش و نگرانی ما در زمان حال شده است و این موضوع میتواند منجر به افکار منفی در آینده شود. برای همه ما پیش آمده است که گاهی ذهنمان از افکار منفی پر شده و حتی لحظهای نمیتوانیم روی یک کار خاص، یا موضوع خاص متمرکز شویم.
ممکن است مشکلات زیادی داشته باشیم، از مشکلات خانوادگی گرفته تا مسائل مادی، ناامید بودن و هزاران مشکل دیگر…
گاهی فکر میکنیم درون مغزمان آشوب است، آشوبی که حتی برای یک ثانیه متوقف نخواهد شد، ولی آیا میدانید که تکنیکها و موارد کاربردی زیادی وجود دارد که به شما کمک خواهد کرد تا با به کارگیری آنها، در طول روز به مغز خود استراحت دهید و قدرتمندانه و با نشاط به زندگی ادامه دهید؟ در ادامه این مطلب با علتهای افکار منفی و ۵ روش متوقف کردن آن با ما همراه باشید.
علت افکار منفی؛ چرا افکار منفی به سراغ ما میآیند؟
افکار منفی ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد، از ناامیدی و ذهنیت مخرب در مورد خود گرفته، تا نگرانی در مورد آینده و حتی دوری و قضاوت مردم.
بعضی افراد ممکن است به دلیل مشکلات روزمره، ذهنیت منفی و مخرب نسبت به خود داشته باشند. چنین افرادی در ذهن خویش، خود را بی ارزش و ناتوان تلقی میکنند که قادر به انجام کاری نیستند و مهارت و تواناییهای لازم برای هیچ کاری ندارند و حتی اگر هنر و مهارتی داشته باشند، خوبیها و هنر خود را کوچک میشمارند.
ممکن است از آینده خود هراسان باشند و در ذهن خویش، آیندهای نامعلوم برای خود رقم بزنند. حتی ممکن است نسبت به مردم اطراف خود بی اعتماد باشند و اطرافیان خود را شخصی انتقاد کننده، غیر قابل پیش بینی و حتی ظالم بدانند که میخواهند او را شکست دهند! بنابراین اینگونه افراد با داشتن افکار منفی، حتی رابطه اجتماعی و خوبی هم با اطرافیان خود ندارند و همواره از از ارتباط برقرار کردن با سایر افراد گریزانند.
اینگونه افراد به دلیل وجود مشکلاتی که قبلا داشتهاند، یاد گرفتهاند که مشکلات خود را بزرگ کنند و مدام کلمات و جملات منفی به کار ببرند.
برای رهایی از افکار منفی چه کنیم؟
اگر از جمله این افراد هستید که حداقل چند بار در طول روز افکار منفی به سراغ شما میآید، خواندن این مطلب را از دست ندهید. مهارت و روشهای اشاره شده به شما کمک شایانی برای کنترل افکار منفی، خواهد کرد.
۱. توقف فکر
وقتی متوجه افکار منفی در ذهن خود شدید، یا تصاویر منفی شروع به نقش بستن در ذهنتان کرد؛ سعی کنید از توقف فکر برای مهار افکار منفی کمک بگیرید. میتوانید اگر تنها هستید با صدای بلند به خودتان بگویید: ” توقف”. اما به یاد داشته باشید که حتی گفتن این کلمه به آرامی در ذهن هم، موثر و کاربردی است. اگر ترجیح میدهید، میتوانید جملات طولانیتر استفاده کنید، مانند: “از فکر من خارج شو” و یا جملات دیگر نظیر این.
بسیاری از افراد ممکن است تصور کنند که ذهن آنها قدرت کلمات را نادیده میگیرد، اینگونه افراد میتوانند حتی از تصاویر در ذهن خود استفاده کنند. به عنوان مثال؛ علامت قرمز نشان توقف است؛ وقتی افکار منفی به سراغ شما میآید میتوانید این رنگ را در ذهن به تصویر بکشید. همچنین برخی رویکردهای مستقیمتر در جهت توقف فکر وجود دارد. به عنوان مثال، شما میتوانید طبق یک تکنیک قدیمی، صورت خود را با آب بشویید و یا اینکه فقط جهت تفکر خود را تغییر دهید. حتی برخی از مردم دوست دارند از ۱۰۰ به ۱ در جهت معکوس بشمارند.
۲. عبارت تاکیدی مثبت
عبارات تاکیدی مثبت میتواند به شکل های مختلفی استفاده شود.
شکل اول: عبارات تاکیدی می توانند جهت توقف افکار منفی استفاده شوند. به عبارت دیگر، شما میتوانید یک عبارت تاکیدی را زمانی که افکار منفی وارد ذهن شما میشوند، به کار گیرید.
برای مثال اگر شما به دنبال شریک مناسبی برای زندگیتان با استفاده از قانون جذب هستید و فکر میکنید که سزاوار عشق نیستید، میتوانید این عبارت تاکیدی را به کار ببرید: “من یک انسان ارزشمند و دوست داشتنی هستم و به زودی یک رابطه خوب را شروع خواهم کرد.”
شکل دوم بهکارگیری عبارتهای تاکیدی زمانی است که شما وقتی حتی افکار منفی ندارید و حال خوبی دارید هم به کار میبرید. سعی کنید جلوی آینه بایستید و عبارات تاکیدی را با خود تکرار کنید.
۳. اجرای مرزها
اگر شما برای مدت طولانی با افکار منفی زندگی کرده باشید، ممکن است تغییر دادن طرز فکرتان برایتان غیرممکن به نظر برسد. در این موقعیت، استفاده از عبارات تاکیدی به همراه تکنیک توقف افکار منفی میتواند افکار منفی شما را تعدیل کند. اگر این کار برایتان آشنا به نظر میرسد، ممکن است وقتی افکار منفی به سراغتان می آید بخواهید مرز ایجاد کنید.
ایدهای که وجود دارد این است که شما یک دوره مشخص و محدود شده را برای پرداختن ذهنتان به افکار منفی اختصاص دهید و در بقیه زمانی که دارید ذهنتان را محدود به افکار مثبت کنید.
کم کم متوجه میشوید زمانی که به افکار منفی میپردازید، آن افکار قدرت کمتری دارند و شما بیشتر به این افکار تسلط دارید. به علاوه، تعدادی از مردم متوجه میشوند زمانی که میخواهند به ذهنشان اجازه فکر کردن به افکار منفی را بدهند، هیچ فکر منفی وجود ندارد و این دقیقا به شکستن الگوهای فکری شما کمک میکند.
۴. نوشتن و نابودی
اگر افکار منفی شما باعث ایجاد احساسات قوی مانند خشم و حسادت در وجود شما میشود، سعی کنید همه آنها را بنویسید. از یک قلم و کاغذ استفاده کنید و و افکار منفی و احساسات خود را روی قلم و کاغذ بیاورید. این کار به شما کمک خواهد کرد که بتوانید راهی برای از بین بردن این احساسات پیدا کنید که این نشان دهنده این است که شما میخواهید یک قدم برای رهایی از افکار منفی بردارید. سپس میتوانید راهی برای از بین بردن آن کاغذ پیدا کنید؛ میتوانید آن کاغذ را پاره کنید و حتی بسوزانید و یا برای چرکنویس از آن استفاده نمایید.
کسانی که به دنبال استفاده از کلمات برای بیان احساسات خودشان نیستند، فعالیت هنری آنان برای کنترل احساسات خود، میتواند تأثیری مشابه این تکنیک داشته باشد. به عنوان مثال: شما میتوانید افکار منفی خود را نقاشی کنید و سپس نابود کنید (یا تغییر شکل آن). این تکنیک از توقف افکار منفی، برای داشتن حس آرامش و رضایت از خودتان به شما کمک خواهد کرد.
۵. بررسی علت افکار منفی
باید سعی کنید که با خودتان منطقی و صادق باشید، زمانی که ذهن شما شروع به افکار منفی کرد، این تکنیک به شما کمک خواهد کرد که بتوانید یک جملهای پیدا کنید و یا حتی یک دلیل که بتوانید به سوالات و افکار منفی ذهن خود پاسخ دهید. این رویکرد را با یک نفس عمیق انجام دهید و چیزی شبیه به این جمله بنویسید: “چون که قبلا روابط نامناسبی را تجربه کردهام، به این معنا نیست که من باید کار خاصی را برای بدنم انجام دهم” یا “اگر تلاش کردم، یک شغل خوب پیدا کنم اما موفق نشدم، به این معنا نیست که هرگز در آینده شغل خوب نخواهم یافت.” بعد از انجام دادن این کار احساس آرامش میکنید و در واقع تنش و افکار منفی از ذهن شما بیرون خواهد رفت.
سخنی با خوانندگان
به نظر شما غیر از موارد ذکر شده علت افکار منفی چیست؟ چه راهکارها و روشهای مفید و کاربردی میشناسید که با رعایت آنها میتوان افکار منفی را کنترل کرد؟ تجربیات ارزشمند خودتان را در بخش ارسال نظرات برای همراهان و خوانندگان عزیز انگیزه ارسال کنید.
اگر مدت طولانی است که افکار منفی مداوم در کنار اختلالات خواب و اشتها به سراغ شما آمده بهتر است درباره اختلال دیس تایمی مطالعه و تحقیق کرده و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم پس از مطالعه این مطلب ۱۵ نکته کاربردی برای ایجاد دید مثبت به زندگی را نیز حتما بخوانید.