روزه گرفتن در ماه رمضان فضایل بسیاری دارد. اما یکی از مشکلاتی که افراد روزهدار با آن مواجه هستند بوی بد دهان به هنگام روزه گرفتن است. گاهی آنقدر این مسئله اذیتکننده است که در روابط اجتماعی فرد و اعتماد به نفس او نیز تاثیر منفی میگذارد. اما خبر خوب این است که رفع بوی بد دهان در ماه رمضان روشهای بسیار زیاد و آسانی دارد که شما را از این احساس بد رها میکند.
علت بوی بد دهان در ماه رمضان
در پزشکی مشکل بوی بد دهان را با نام «هالیتوسیس» میشناسند. علت بوی بد دهان به دلیل فعالیت نوعی باکتری در دهان است که پس از تجزیه مواد غذایی گازهایی تولید میکند که بوی بدی میدهند. پس قبل از ارائه راهکار بیایید دلایل را تشخیص دهیم.
به طور کلی عوامل زیر باعث ایجاد بوی بد دهان در این ماه میشوند:
۱. نخوردن غذا در ماه رمضان
علت اصلی بوی بد دهان در ماه رمضان نخوردن غذاست. زمانی که شما غذا نمیخورید، بدنتان برای تولید انرژی به سراغ ذخایر چربی میرود و با سوختن چربیها در کبد، کتونها تولید میشوند که این کتونها باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند. در روزهای اول که کبد عادت به چربی سوزی زیاد ندارد، این بو بیشتر و رفته رفته با عادت کردن به روزه میزان آن کم میشود.
۲. عدم استفاده از مسواک و نخ دندان
شما باید برنامه سحر ماه رمضان را طوری تنظیم کنید که حتما وقت برای کشیدن نخ دندان و مسواک داشته باشید. اگر این کار را نکنید و مواد غذایی بین دندانهایتان بماند در روز توسط باکتریها تجزیه شده و بوی بدی ایجاد میکنند. همچنین باور غلطی بین روزهداران وجود دارد که افراد نباید در طول روز مسواک بزنند. اما با توجه به احکام مسواک زدن در ماه رمضان، تا زمانی که آب و مواد خمیر دندان فرو نرود روزه را نمیشکند شما باید در طول روز هم مسواک بزنید تا کمتر دچار بوی بد دهان شوید.
۳. عدم نوشیدن آب و مایعات فراوان از افطار تا سحر
یکی از علتهای ایجاد بوی بد دهان در طول روزه خشک شدن دهان و کم آب شدن بدن است. به همین دلیل توصیه میشود حتما بعد از افطار ۲ الی ۳ لیوان آب بنوشید تا بدنتان این آب را برای روز بعد ذخیره کرده و در طول روز دچار کم آبی نشود. در این صورت بوی بد دهان نیز کم میشود.
۴. مصرف سیگار و دخانیات
بهتر است در ماه رمضان سیگار را کنار بگذارید. این کار علاوه بر جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان به ترک سیگار نیز کمک میکند.
روشهای رفع بوی بد دهان در ماه رمضان
۱. استفاده از مسواکهای اسلامی
مسواکهای اسلامی از نوعی چوب ساخته میشوند که یکی از خواص آنها از بین بردن بوی بد دهان است. زیرا این چوبها کمک زیادی به از بین بردن باکتریها و درمان بیماریهای دهان و لثه میکند.
۲. مسواک زدن با جوش شیرین
جوش شیرین به دلیل خاصیت ضد عفونیکننده و ضد باکتریایی که دارد از فعالیت باکتریهای تجزیه کننده مواد غذایی جلوگیری میکند. برای استفاده از جوش شیرین بهتر است ۱/۴ پیمانه جوش شیرین را با دو قاشق غذاخوری پوست رنده شده لیمو و دو قاشق چای خوری نمک مخلوط کرده و با این ترکیب مسواک بزنید.
۳. غرغره کردن آب نمک
آب نمک به دلیل داشتن خاصیت قلیایی زیاد، از میزان اسیدی بودن دهان کم میکند و فعالیت باکتریها را کاهش میدهد. برای استفاده از این روش کافی است دو قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کرده و چندین بار غرغره کنید.
۴. استفاده از سرکه سیب
سرکه سیب با اینکه خاصیت اسیدی دارد، اما یک ماده ضد عفونیکننده است و بوی بد دهان را کم میکند. برای استفاده از سرکه سیب به روش زیر عمل کنید:
- یک یا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیوان آب سرد مخلوط کنید.
- به مدت ۳ الی ۵ دقیقه با استفاده از این مخلوط دهان خود را شستشو دهید و غرغره کنید
- سپس دهان خود را با آب بشویید.
- این کار را در هنگام سحر قبل از اذان و شبها قبل از رفتن به رختخواب تکرار کنید.
۵. استفاده از سرکه سیب و دارچین
دارچین نیز از ادویهجات خوشبویی است که در رفع بوی بد دهان موثر است. برای استفاده از این ترکیب دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک هشتم قاشق چای خوری پودر دارچین و یک فنجان آب ترکیب کنید و بنوشید.
۶. خوردن زنجبیل
زنجبیل به سرعت بوی بد دهان را از بین میبرد. برای استفاده از آن به روش زیر عمل کنید:
- ریشه زنجبیل را رنده کنید و سپس آن را فشار دهید تا آب آن خارج شود.
- آب زنجبیل را به آب گرم اضافه کنید و دهانتان را با استفاده از آن بشویید.
- ابتدا این کار را بعد از هر غذا انجام دهید؛ بعد از مدتی، این کار را هر چند روز یک بار تکرار کنید تا بوی بد دهانتان از بین برود.
راههای جلوگیری از بوی بد دهان در ماه رمضان
یکی از بهترین روشهای رفع بوی بد دهان در ماه رمضان استفاده از مواد غذایی مناسب برای این ماه است. از جمله:
۱. استفاده از ادویههای معطر در غذا
برای جلوگیری از بوی بد دهان در غذاهای خود از ادویههای معطر مانند رزماری، هل و نعناع استفاده کنید.
۲. استفاده از میوه و سبزیجات تازه
خوردن میوه و سبزیجات تازه باعث پیشگیری از رشد باکتریها و در نتیجه جلوگیری از تولید گازهای بدبو در دهان میشود. همچنین به دلیل مواد معدنی و انواع ویتامینها، انرژی بیشتری برای بدن در طول ماه رمضان تولید میکنند.
۳. خوردن پنیر در وعدههای افطار و سحر
پنیر حاوی ماده معدنی فسفات است که از بوی بد دهان جلوگیری میکند. همچنین کلسیم موجود در پنیر باعث جلوگیری از خشک شدن دهان میشود. از آنجایی که خشک شدن دهان به دلیل کمبود آب بدن یکی از دلایل بوی بد دهان است، کلسیم پنیر از ایجاد بوی بد دهان نیز جلوگیری میکند.
۴. مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات
همانطور که در بالا توضیح دادیم با تمام شدن ذخایر کربوهیدرات در طول روز و تولید کتون از طریق کبد، در ماه رمضان بوی بد بیشتری در دهان تولید میشود. بنابراین خوردن مواد غذایی دارای کربوهیدرات به خصوص میوهجات دارای کربوهیدرات مانند موز در سحر، باعث پیشگیری از بوی بد دهان میشود.
و اما نبایدها!
۵. نخوردن سیر و پیاز خام در وعده سحر
بوی سیر و پیاز خام بسیار ماندگار است. در روزهای عادی با خوردن موادی مثل قهوه یا نخود خام میتوانید بوی آنها را از بین ببرید اما در ماه رمضان نمیتوانید این کارها را انجام دهید پس بهتر است در این ماه از مصرفشان خودداری کنید.
۶. محدود کردن غذاهای خشک در این ماه
بهتر است در این ماه از غذاهای آبکی مانند انواع فرنی، سوپها و حریرههای کم نمک استفاده کنید و کمتر غذاهای فست فودی یا کبابی بخورید. غذاهای آبکی باعث میشوند کمتر دهانتان خشک شده و در نتیجه بوی بدی ایجاد نکند.
۷. عدم استفاده از غذاهای داغ، تند، ترش و اسیدی
مصرف این نوع غذاها پُرزهای چشایی دهان را دچار ساییدگی میکنند و در نتیجه باعث خشک شدن دهان و تولید بوی بد میشوند.
سخن آخر
رعایت رژیم غذایی صحیح و بهداشت دهان و دندان کمک بسیار بزرگی برای رفع بوی بد دهان در ماه رمضان است. شما نیز اگر روشی برای از بین بردن بوی دهان می شناسید، در پایین همین صفحه برای ما بنویسید. منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
همچنین پیشنهاد میکنیم طریقه پخت انواع سوپ ماه رمضان را نیز در انگیزه یاد بگیرید و از این سوپهای با ارزش غذایی بالا حتما در وعدههای سحری و افطاری خود استفاده کنید.