آیا شما هم از جمله افرادی هستید که چند کار را همزمان با هم انجام میدهید؟ برخی تحقیقات نشان دادهاند که انجام چند کار همزمان در مقایسه با تمرکز روی یک کار، بهرهوری کمتری در پی خواهد داشت. در حقیقت میتوان گفت که چند وظیفهگی نوعی باور غلط در میان عوام است. در این مقاله با مفهوم چند وظیفهگی، انجام چند کار همزمان در محل کار و نحوه توقف چند وظیفهگی آشنا خواهیم شد.
انواع چند وظیفهگی
اکثر ما میتوانیم کارهای ساده ای مانند راه رفتن، جویدن آدامس یا صحبت کردن را همزمان انجام دهیم. اما چنین کاری را نمیتوان با کارهای دشوار و پیچیده انجام داد. به بیان ساده، مغز ما قدرت انجام چند وظیفهگی را ندارد.
چند وظیفهگی به معنای انجام دو کار مشکل در یک زمان نیست. در واقع، سه نوع چند وظیفهگی به ویژه در محل کار وجود دارد که باید از آنها آگاه باشیم:
- چند وظیفهگی (تلاش برای انجام دو یا چند کار بهطور همزمان)
- تغییر وضع ارزشها (تغییر وضعیت بین کارها)
- باقی مانده توجه و تمرکز (انجام چند کار پی در پی)
هر کدام از این موارد تأثیراتی جدی بر توانایی ما در انجام کارها میگذارند. در ادامه هر کدام را جداگانه توضیح خواهیم داد.
۱. چند وظیفهگی
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که انجام چند کار همزمان میتواند عواقب سویی بر سلامت ذهنی و جسمی ما داشته باشد. بهعلاوه چند وظیفهگی باعث بروز موارد زیر نیز خواهد شد:
- تاثیر منفی بر روی حافظه کوتاه مدت
- افزایش اضطراب
- جلوگیری از بروز تفکر خلاق
- عدم افزایش بهره وری
- افزایش خطا و اشتباه
۲. تغییر وضع ارزشها؛ در این حالت چه اتفاقی میافتد؟
مغز ما نمیتواند دو کار را همزمان انجام دهد. در عوض، آنچه که ما به عنوان «چند وظیفه گی» از آن یاد میکنیم، در واقع حرکت پس و پیش میان کارها با سرعت بالاست. تمام این پس و پیش رفتنها میتواند باعث بروز عوارضی مانند کاهش بهره وری و افزایش استرس و اضطراب در محیط کار شود.
۳. باقی مانده توجه و تمرکز
چطور چند وظیفهگی بر روی ما تاثیر میگذارد حتی زمانی که به کار دیگری روی آورده ایم؟ در جواب به این سوال باید گفت زمانی که یک کار را تمام کرده و به سرعت سراغ کار دیگری میرویم، زمان میبرد تا توجه ما دوباره جلب و متمرکز شود و بخشی از ایده ها و اندیشه ها حتی پس از اتمام کار نیز در ذهن ما باقی میمانند. از این رو این حالت هم به نوعی چند وظیفهگی محسوب میشود.
انجام چند کار همزمان در محل کار
چند وظیفه گی میتواند بر روی تمام جنبههای زندگی ما تاثیر گذارد. اما عواقب آن در محل کار نمایانتر است. ایمیل زدن یا پیام در پیامرسانها یکی از رایجترین نمونههای چند وظیفه گی در محیط کار است. بر اساس یک تحقیق انجام شده در محل کار، افراد هر ۳ الی ۶ دقیقه، ایمیلهای خود را چک میکنند. مشکل این است که این رفتار کاملا طبیعی در نظر گرفته میشود.
قدرت «تک کارهگی» و افزایش بهره وری در محیط کار
اگر میخواهید بهره وری و کیفیت کار خود را در محل کار بالا ببرید، باید بر روی انجام یک کار در یک زمان تمرکز کنید. «تک کارهگی» میتواند باعث کاهش استرس، بازسازی تمرکز و افزایش خلاقیت در محل کار شود.
چطور انجام چند کار همزمان را متوقف کنیم؟
توقف چند وظیفهگی در دنیای مدرن امروز کار آسانی نیست. این کلیشه در محیط کار وجود دارد که انجام چند کار به طور همزمان میتواند باعث افزایش بهره وری شود، در حالی که میدانیم این طور نیست. در ادامه به روش هایی برای حفظ تمرکز و کاهش چند وظیفهگی در محل کار اشاره خواهیم کرد.
۵ روش برای کاهش میزان چند وظیفهگی
ساده ترین راه برای کاهش چند وظیفه گی این است که زمان و محیط کاری خود را بر روی «تک کارهگی» متمرکز کنید. این کار به معنای از بین بردن تمام عوامل و محرکهایی است که در حین کار باعث عدم تمرکز شما میشوند. بدین منظور به ۵ تکنیک زیر توجه کنید:
۱. ایجاد یک برنامه روزانه با زمان اختصاص داده شده برای تمرکز بر روی کار
برنامه روزانه نوعی راهنما برای کل روز شماست. این برنامه به شما خواهد گفت که اهدافتان چیست و شما را در برابر آنها مسئول نگه میدارد. این اولین خط دفاعی شما در برابر چند وظیفه گی است.
در ابتدای روز، زمان غیر قابل تغییری را برای شروع کار مورد نظر خود تعیین کنید. این زمان میتواند از ۱۵ دقیقه تا ۹۰ دقیقه باشد. هدف این است که بدون بروز عوامل بازدارنده، توانایی تمرکز خود بر روی یک کار را بازسازی کنید.
۲. کاهش چک کردن ایمیل یا پیامرسان و انجام کار بهصورت متناوب
در طول روز، یکی از بزرگترین عوامل بروز چند وظیفهگی، چک کردن ایمیلها یا پیامرسانهای شماست. «زمان انتقال اطلاعات» میتواند وقت و انرژی ما را از بین ببرد. از آنجایی که این کار باعث ایجاد حس سازندگی و نوآوری میشود، ما آن را چند وظیفه گی قلمداد نمیکنیم؛ در صورتی که این طور نیست.
بنابراین زمان وقت گذاشتن بر روی پیامهای خود را کاهش داده و کار با آنها را به صورت متناوب انجام دهید، نه هر ۳ دقیقه یک بار!
۳. در زمان تمرکز بر روی کار، وب سایت های مزاحم را بلاک کنید
عوامل بازدارنده خارجی مانند اعلانها و اطلاعیهها، میتوانند باعث ایجاد چند وظیفهگی شوند. بهعلاوه خستگی فکری و روحی نیز به همان اندازه خطرناک است. زمانی که احساس خستگی یا اضطراب میکنیم، احتمال تعلل کردن و طفره رفتن از کار افزایش مییابد. بنابراین ممکن است با خود بگویید «بذار این وب سایت را سریع یه نگاه کنم» از این رو برای محافظت از خود، در حین انجام کارها، از برنامه های مسدود کنندهای مانند FocusTime استفاده کنید.
۴. تناوب میان زمان تمرکز و زمان استراحت
اجتناب از چند وظیفهگی به معنای اجتناب از زمان استراحت نیست. در واقع، برای حفظ سطح انرژی خود و تمرکز بر روی «تک کارهگی» نیاز به تجدید قوا و تمرکز مجدد دارید.
تعیین زمان استراحت بستگی به خود شما دارد، اما برخی از روشها عبارتند از:
- تکنیک پومودورو: ۲۵ دقیقه کار، سپس ۵ دقیقه استراحت
- قانون ۱۷/۵۲: ۵۲ دقیقه کار، ۱۷ دقیقه استراحت
۵. محیط کاری خود را برای تمرکز بهینه کنید
عوامل بازدارنده مانند وب سایتهای مزاحم، تنها دلیل ایجاد چند وظیفه گی نیستند. محیط کار شما نیز میتواند سبب بروز عدم تمرکز شود. به عنوان مثال برای بهینه کردن محیط کار خود میتوانید تلفن و موبایل خود را در اتاق دیگری بگذارید.
در پایان باید گفت که انجام این مراحل تضمینی برای عدم انجام چند وظیفه گی نیست. اما میتوانند به بازسازی تمرکز شما کمک کنند.
آیا برخی از افراد در انجام چند کار همزمان بهتر از دیگران هستند؟
پاسخ به این سوال منفی است. هم مردان و هم زنان در انجام چند کار همزمان به طور برابر بد هستند!
کلام آخر
چند وظیفهگی به شرایطی گفته می شود که فرد به طور همزمان در حال انجام چند وظیفه است. برخلاف تصور ما، مغز برای انجام چند کار همزمان طراحی نشده است. در واقع میتوان گفت با انجام چند کار همزمان، داریم به صورت مکرر و با سرعت زیاد، توجه خود را بین موضوعات مختلف جابهجا میکنیم. برخی تحقیقات نشان داده اند که چند وظیفه گی حتی میتواند منجر به کاهش ضریب هوشی (IQ) و هوش هیجانی (EQ) شود.
آیا شما هم در محیط کار با موضوع چند وظیفهگی مواجه هستید؟ شما از چه راهکارهایی برای کاهش و توقف آن استفاده میکنید تا بتوانید تمرکز خود را بالا ببرید؟ لطفا تجربیات و دیدگاههای خود را با ما و دیگر مخاطبان انگیزه در میان بگذارید. همچنین پیشنهاد میکنیم راهکارهای افزایش قدرت ذهن را نیز مطالعه کنید تا در محیط کار و دیگر شرایط زندگی بتوانید بهرهوری خود را افزایش دهید.