پردنیزولون و بارداری ؛ راهنمای مصرف، مزایا و عوارض جانبی

انگیزه – آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های تنفسی در سراسر جهان است. علاوه بر این، حداقل یک تا دو درصد زنان باردار آسم را تجربه می‌کنند و این امر منجر به ایجاد عوارض شایعی در دوران بارداری می‌شود. مشکل دیگری که زنان باردار با آن مواجه‌اند، بیماری روده التهابی است که باعث ایجاد مشکلات جدی در روده بزرگ می‌شود. هر دو این وضعیت‌ها اغلب با داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون درمان می‌شوند. در این مطلب به بررسی مزایا و عوارض جانبی مصرف پردنیزولون در طول بارداری خواهیم پرداخت.   پردنیزولون چیست؟ پردنیزولون کورتیکو اسیدی است که می‌تواند به صورت خوراکی یا…

پردنیزولون و بارداری

انگیزه – آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های تنفسی در سراسر جهان است. علاوه بر این، حداقل یک تا دو درصد زنان باردار آسم را تجربه می‌کنند و این امر منجر به ایجاد عوارض شایعی در دوران بارداری می‌شود. مشکل دیگری که زنان باردار با آن مواجه‌اند، بیماری روده التهابی است که باعث ایجاد مشکلات جدی در روده بزرگ می‌شود. هر دو این وضعیت‌ها اغلب با داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون درمان می‌شوند. در این مطلب به بررسی مزایا و عوارض جانبی مصرف پردنیزولون در طول بارداری خواهیم پرداخت.

 

پردنیزولون چیست؟

پردنیزولون کورتیکو اسیدی است که می‌تواند به صورت خوراکی یا با استفاده از دستگاه نبولایزر مورداستفاده قرار بگیرد. این دارو باعث کاهش غلظت مولکول‌های التهابی در بدن می‌شود و برای درمان بیماری‌های مختلف بدن از جمله آلرژی‌ها، عدم تعادل هورمونی، مشکلات بافت همبند، کولیت اولسراتیو، بیماری‌های قلبی، آسم، آرتریت و غیره مورداستفاده قرار می‌گیرد. پردنیزولون معمولا ۴-۱ بار در روز یا یک روز در میان همراه با غذا توصیه می‌شود.

 

مزایای سلامتی پردنیزولون در بارداری

مصرف پردنیزولون در بارداری مزایای بسیاری دارد. از جمله مزایای پردنیزولون در بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. درمان بیماری‌های پوستی

پردنیزولون برای درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما، درماتیت تماسی، درماتیت سبورئیک، بثورات آلرژیک، پسوریازیس و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو همچنین برای تنظیم و حفظ تعادل الکترولیت در جریان خون نیز استفاده می‌شود.

۲. درمان بیماری‌های خود ایمنی

پردنیزولون خروجی سیستم ایمنی را کنترل می‌کند و می‌تواند مانع حمله سیستم ایمنی به دیگر سلول‌های سالم بدن شود. همچنین برای بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس اغلب پردنیزولون تجویز می‌شود.

۳. درمان مشکلات استخوانی

بیماری‌های اسکلتی عضلانی مختلف مانند آرتریت مزمن، استئو آرتریت و نقرس با پردنیزولون درمان می‌شوند.

۴. درمان اختلالات غدد درون‌ریز

اختلالات غدد درون‌ریز یا هورمون‌هایی مانند تیروئیدیت nonsuppurative (التهاب چرکی از غده تیروئید)، هایپرکلسمی و هیپرپلازی آدرنال می‌توانند توسط پردنیزولون درمان شوند.

۵. درمان بیماری‌های تنفسی

پردنیزولون از بسیاری از مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس، ذات‌الریه، سارکوئیدوز، آسم، سل و سندروم Loeffler جلوگیری می‌کند.

 

عوارض جانبی مصرف پردنیزولون در بارداری

چندین عارضه جانبی احتمالی وجود دارد که ممکن است در اثر مصرف پردنیزولون در بارداری ایجاد شود. برخی از این عوارض عبارت‌اند از:

۱. بیماری‌های گوارشی

بیماری‌های گوارشی مانند دردهای معده، گاز، التهاب، خونریزی مدفوع، تهوع و پانکراتیت می‌توانند به علت پردنیزولون ایجاد شوند.

۲. نقایص هنگام تولد

تحقیقات نشان داده است که پردنیزولون می‌تواند منجر به نقایص هنگام تولد مانند وزن کم نوزاد شود. با این حال، پردنیزولون در اوایل بارداری خطر کمتری را به دنبال دارد. علاوه بر این، پردنیزولون خطر ابتلای نوزادان به شکاف دهانی را افزایش می‌دهد.

۳. زایمان زودرس

پردنیزولون به ویژه اگر به صورت خوراکی مصرف شود، خطر ابتلا به زایمان زودرس یعنی زایمانی که قبل از هفته ۳۷ بارداری اتفاق بیفتد را افزایش می‌دهد.

۴. بی‌خوابی

استفاده مداوم از پردنیزولون با افزایش علائم بی‌خوابی همراه است. درواقع تقریبا سه‌چهارم از بیمارانی که از پردنیزولون استفاده می‌کنند، از عارضه جانبی بی‌خوابی شکایت دارند.

۵. افزایش وزن

حدود هفتاد درصد از بیماران، به دلیل مصرف طولانی‌مدت پردنیزولون افزایش وزن را تجربه می‌کنند.

نکات احتیاطی

از آنجا که پردنیزولون بر سلامت و بارداری تأثیر می‌گذارد، لازم است قبل از استفاده از دارو چند توصیه پیشگیرانه را در نظر بگیرید:

  • قبل از استفاده از پردنیزولون حتما با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این، توصیه‌های لازم در مورد دوز مصرف و زمان مصرف را جدی بگیرید.
  • توقف ناگهانی مصرف پردنیزولون می‌تواند منجر به سرگیجه، کاهش فشارخون، مشکلات تنفسی، کاهش قند خون و غیره شود.
  • از آنجا که پردنیزولون خوراکی به مقدار بیشتری وارد جریان خون می‌شود، جنین را بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ بنابراین می‌توانید فرم استنشاقی آن را جایگزین کنید.

مطالعات نشان داده است که جنین اغلب در مراحل ابتدایی بارداری زیاد تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد زیرا جفت مانع ورود دارو به مایع آمنیوتیک می‌شود. علاوه بر این، کبد کودک قادر به فعال کردن پردنیزولون تا بعد از سه‌ماهه اول نیست.

پردنیزولون می‌تواند عوارض شدیدی را در زنان باردار ایجاد کند، اما اغلب مصرف آن حتی در دوران بارداری نیز توصیه می‌شود زیرا ممکن است اثرات منفی که بیماری برجای می‌گذارد به مراتب بیشتر از اثراتی باشد که پردنیزولون بر جای گذاشته است.

تجربه شما از مصرف پردنیزولون در بارداری چیست؟ دیدگاه‌ها و تجربیات خود را از طریق بخش ارسال نظر با مخاطبان انگیزه درمیان بگذارید

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید