به طور کلی، همه ما در طول دوران تحصیل و همچنین در محیط کار خود تجربه مشارکت در کارهای گروهی و همکاری با سایر اعضای تیم را داشتهایم. در این میان، برخی مواقع تمایلی به انجام کارهای گروهی نداشته و ترجیح میدادیم که کارهای مورد نظر را به صورت انفرادی پیش ببریم. در واقع، هر یک از شیوههای مطرحشده فواید و مضرات خاص خود را دارا است. در این مقاله، با فواید و مشکلات کار گروهی آشنا میشویم، برخی مزایای کار گروهی نسبت به کار انفرادی را عنوان میکنیم و در ادامه چند نکته کاربردی به منظور رفع مشکلات کارهای گروهی ارائه خواهیم کرد.
کار گروهی چه فوایدی دارا است؟
۱. بهرهوری بالا
یکی از اصلیترین فواید کارگروهی بهرهوری بالای اعضای تیم در کنار یکدیگر و در نتیجه کیفیت بالای خروجی نهایی است. به بیان دیگر، هر یک از اعضای تیم تمام مهارت حرفهای خود را در جهت انجام کار مورد نظر به کار میگیرد و همین امر در نهایت منجر به ارائه کاری با کیفیت خواهد شد.
۲. منابع بیشتر
یکی دیگر از جنبههای مثبت کار گروهی این است که هر یک از اعضای تیم میتوانند از جانب سایر افراد با مهارتها و تجربههای کاری بالاتر مورد حمایت قرار بگیرند. به عبارت بهتر، انجام کار به صورت گروهی موجب میشود تا افراد با تواناییهای مختلف در گروه مشارکت داشته و سایر همتیمیهای خود را به منظور انجام هر چه بهتر کارها راهنمایی کنند. در چنین حالتی، در مواقع مورد نیاز یک تیم میتواند از مهارت و تجربه هر یک از افراد حاضر در تیم بهرهمند شود که نتیجه آن، بهبود توانایی افراد است.
در عوض، کار به صورت انفرادی موجب میشود تا فرد از تجربیات، مهارتها و دانش سایر اعضای تیم بهرهمند نشود. فرد در چنین شرایطی ممکن است دچار کاهش انگیزه برای ادامه کار شده و مجبور شود که خودش منبع انگیزهای برای پیشبرد کارها ایجاد کند!
۳. تعهد کاری
در صورتی که فردی نسبت به انجام کاری به صورت گروهی متعهد شود، سایر اعضای تیم نیز از او انگیزه گرفته و کار مربوطه را با تعهد، انرژی و توان بیشتر ادامه میدهند. در واقع، افراد متعهد در تیم موجب بهبود عملکرد سایر اعضا میشوند و توسط اعضای دیگر، به عنوان الگو شناخته خواهند شد؛ بنابراین میتوان گفت که افزایش تعهدات کاری از جمله دیگر فواید کار گروهی است. از سوی دیگر، انجام کارها به صورت انفرادی ممکن است منجر به خستگی، ناامیدی و کاهش بهرهوری افراد شود.
۴. اطمینان نسبت به انجام کار
از جمله دیگر فواید کار گروهی میتوان به امکان انجام کار حتی در صورت از دست دادن برخی از اعضای تیم اشاره کرد. چنانچه به هر دلیلی برخی از اعضای تیم کار خود را ترک کنند، قادر به ادامه همکاری نباشند یا برای مدتی دچار بیماری شوند، انجام کار مورد نظر توسط سایر اعضای تیم انجام خواهد شد. با این حال انجام کارها به صورت انفرادی صرفاً به یک نفر وابسته بوده و اگر فرد مورد نظر به هر دلیلی از ادامه کار خودداری کند، امکان تکمیل کار و تحویل آن در زمان مقرر وجود نخواهد داشت. برای مثال، فرض کنید که انجام کاری را به صورت انفرادی پذیرفتهاید که در این پروسه دچار بیماری شده و قادر به ادامه کار نیستید. در چنین شرایطی، هیچ فرد دیگری نمیتواند کار مورد نظر را از جانب شما انجام داده و آن را به پایان برساند.
به علاوه، در کارهای تیمی ایدهها یا پیشنهادات مطرحشده توسط تمام اعضای تیم بررسی شده و در صورت عدم برخورداری از شرایط مورد نیاز از پرداختن به آنها خودداری میشود. به عبارت دیگر، ایدههایی که انجام آنها نادرست به نظر میرسند، در همان ابتدای کار به پیشنهاد اعضای تیم کنار گذاشته میشوند.
۵. یادگیری بهتر
همانطور که میدانید، هر یک از اعضای تیم در انجام کارهای گروهی ایدهها، مهارتها و توانایی مختص به خود را دارند. در این میان، مشارکت در کارهای گروهی موجب میشود تا هر یک از اعضای تیم دانش و مهارتهای مختلفی را از همتیمیهای خود یاد بگیرند. به عبارتی، انجام کارها به صورت گروهی منجر به یادگیری ایدههای جدید، مهارت و … از سایر اعضای تیم خواهد شد. با این حال، افراد در انجام کارها به صورت انفرادی امکان یادگیری از سایرین را ندارند.
۶. متدهای مختلف
همانطور که اشاره شد، انجام کارهای به صورت گروهی منجر میشود تا از نظرات، ایدهها و پیشنهادات سایر اعضای تیم بهرهمند شویم. در چنین شرایطی، میتوان روشهای جدیدی برای پیشبرد کار مورد نظر ارائه کرد. در واقع، بهرهمندی از روشهای خلاقانه و جدید برای تکمیل و موفقیت در کار نیز از جمله دیگر فواید کار گروهی است.
۷. تبادل اطلاعات
انجام کارها به صورت گروهی موجب میشود تا هر یک از اعضای تیم فرصتی برای اشتراکگذاری مهارت و دانش خود با سایر اعضای تیم داشته باشند. در واقع، هر یک از ایدهها و پیشنهادات اعضای تیم در جلسات مختلف مورد بحث قرار گرفته و پیش از تصمیمگیری جنبههای مختلف آن بررسی میشود.
به عبارت دیگر، در این جلسات، ایدهها و نظرات افراد تیم بین اعضا مورد بحث قرار گرفته و ارتباطاتی به منظور اشتراکگذاری دانش، تجربه و مهارت هر یک از افراد تیم فراهم میشود. این عامل در بهبود مهارتهای حرفهای هر یک از افراد تیم بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
کار گروهی چه مشکلاتی میتواند داشته باشد؟
۱. مشارکت نابرابر
به طور معمول، برخی افراد در کارهای تیمی مشارکت کمتری داشته و وظایف محولشده را به درستی انجام نمیدهند. همچنین در مواردی کارها به صورت ناقص انجام میشوند که در چنین شرایطی سایر اعضای تیم باید کمکاری همتیمیهای خود را جبران کنند. در نتیجه، نابرابری در انجام کارهای محولشده به کل تیم موجب ایجاد ناراحتی و بحث در میان سایر اعضا میشود.
همچنین در شرایط مشارکت نابرابر ممکن است برخی اعضای تیم به دلیل موفقیت کار تیمی بقیه اعضا و به خاطر کاری که هرگز انجام ندادهاند، مورد تشویق قرار گرفته و پاداش دریافت کنند. حال آن که ممکن است سایر اعضای پرتلاش تیم از چنین شرایطی ناراضی بوده و منجر به ایجاد حس حسادت در آنها شود. به علاوه، مشارکت نابرابر اعضای تیم ممکن است در نهایت منجر به کاهش انگیزه سایر اعضا نیز خواهد شد.
همچنین ممکن است برخی افراد تیم از تمام توان خود برای پیشبرد کار مورد نظر استفاده نکرده و بدین ترتیب موجب کاهش بهرهوری کل تیم شوند. برای مثال، برخی افراد در تیم زمان خود را صرف پرسه زدن، شایعهپراکنی یا سایر کارهای بیهوده کرده و به پیشبرد کارهای محولشده بیاهمیت هستند. در چنین شرایطی، مابین اعضای تیم احساس نارضایتی ایجاد شده، بهرهوری کل تیم کاهش یافته و دستیابی به هدف مورد نظر دچار مشکل خواهد شد.
با این حال در کارهای انفرادی فرد مورد نظر مسئول مستقیم آن کار بوده و هر گونه کمکاری، ضعف، پیشرفت یا موفقیت در کار نیز متوجه خود اوست. در چنین شرایطی اعتبار حاصل از موفقیت در کار یا بالعکس نیز به تنها مسئول انجام آن کار انتساب داده میشود.
۲. بحثهای تیمی
همانطور که میدانید، در شرایط همکاری چند نفر با یکدیگر اختلافنظر و بحث مابین اعضای تیم اجتنابناپذیر است. در واقع، هر یک از اعضای تیم ایدهها و نظراتی دارند که ممکن است با نظرات سایر اعضای تیم مغایرت داشته باشد. همچنین برای برخی افراد در تیم نیز ممکن است پذیرش نظرات سایرین دشوار باشد. البته در چنین مواردی میتوان با مدیریت کار گروهی به روشی هوشمندانه و درست اختلافنظرها را رفع کرده و روند انجام کار واگذارشده به تیم را ادامه داد.
۳. عدم برخورداری از تفکر مستقل
انجام کارها به صورت گروهی نیازمند تفکر، ایدهپردازی و تلاش تیمی است. در واقع، در یک تیم به هیچ وجه نمیتوان به صورت مستقل تصمیمی گرفته و آن را عملی کرد بلکه برای تکمیل درست کار باید در تمامی تصمیمگیریها، ایدهها و نظرات اعضای تیم را مد نظر قرار داد.
۴. زمانبر بودن تصمیمگیری
همانطور که اشاره شد، تصمیمگیری برای انجام کاری در تیم نیازمند مد نظر قرار دادن تمام نظرات و ایدههای افراد تیم است. بنابراین پیش از تصمیمگیری باید تمام جنبههای نظرات و پیشنهادات ارائهشده را مورد بررسی قرار داد که این موضوع، زمان زیادی میطلبد. با این حال در انجام کارها به صورت فردی تصمیمگیری در موارد متعدد صرفاً بر عهده خود فرد بوده و او میتواند به صورت مستقل در رابطه با نحوه پیشبرد کار به منظور دستیابی به هدف مورد نظر تصمیمگیری کند.
۵. کاهش خلاقیت
کار در یک تیم ممکن است باعث کاهش خلاقیت افراد شود، چرا که در نهایت، تفکر گروهی غالب بر تیم اولویت قرار میگیرد. بنابراین در برخی موارد دستیابی به تصمیمی درست و خلاقانه کمی دشوار به نظر میرسد.
۶. اتلاف زمان
از جمله دیگر مشکلات کار گروهی زمانبر بودن دستیابی به توافق و هماهنگی مابین اعضای گروه است. در واقع، هر یک از اعضای تیم نظرات و ایدههای متفاوتی ارائه میکنند که در این صورت توافق بر تصمیم نهایی و ایجاد هماهنگی مابین تمامی اعضای تیم کمی زمانبر خواهد بود. در حالی که انجام کار به صورت فردی از چنین مشکلاتی برخوردار نبوده و بدون نیاز به تشکیل جلسات متعدد میتوان زمان خود را به انجام کار مورد نظر اختصاص داد. در چنین شرایطی تمام تمرکز فرد روی انجام کار به بهترین نحو ممکن است.
۷. در رفتن از زیر کار به راحتی!
انجام کارها به صورت گروهی امکانی را برای برخی افراد سودجو فراهم میآورد تا بتوانند تکمیل برخی کارها را به سایر افراد همتیمی واگذار کرده و به قول معروف از زیر کار در بروند. همچنین برخی افراد در کارهای تیمی روش مورد نظر خود را در پیش گرفته و به روش مورد تأیید تیم اهمیتی نمیدهند. در این صورت سایر اعضای تیم مجبور به جبران کمکاریهای آنها خواهند بود. بنابراین میتوان گفت که از جمله دیگر مشکلات کار گروهی امکان کمکاری و واگذار کردن کارهای محولشده به سایر اعضای تیم است.
در همین راستا، در ادامه برخی نکات کلیدی به منظور بهبود کیفیت کارهای تیمی و تشویق به کار گروهی را بیان میکنیم.
نکات کلیدی به منظور رفع مشکلات کار گروهی
- به طور معمول، افراد در کار با سایر اعضایی که احساس بهتری نسبت به یکدیگر دارند، عملکرد خوبی داشته و بهتر میتوانند در جهت پیشبرد کارهای مربوطه گام بردارند.
- مشارکت در فعالیتهای اجتماعی به همراه اعضای تیم منجر به بهبود روابط و رفع مشکلات احتمالی بین اعضا میشود.
- تشریح واضح کار مورد نظر و هدف از انجام آن برای اعضای تیم موجب میشود تا همه اعضا با انگیزه بیشتری برای انجام آن تلاش کنند.
- اعضای تیم باید به صورت مداوم دانش، ایدهها و مهارتهای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
- برای دستیابی به نتیجه بهتر باید روی مزایای حاصل از کار گروهی برای هر یک از اعضای تیم تمرکز کرد.
جمعبندی
به طور کلی، به منظور بهبود بهرهوری کارهای گروهی باید افرادی با مهارتهای حرفهای متناسب به کارهای مورد نظر به کار گرفته شده و هدف از انجام هر یک از کارها نیز به صورت واضح و روشن برای اعضای تیم تشریح شود. همچنین ایدههای مختلف اعضای تیم مورد بررسی قرار گرفته و دلایل رد یا پذیرش هر یک نیز برای آنها بیان شود. فراموش نکنید که فراهم کردن محیطی دوستانه و حمایت از رشد و پیشرفت اعضای تیم منجر به افزایش بهرهوری تکتک اعضا خواهد شد. یکی از مهمترین فاکتورهایی که موفقیت یک کار گروهی را تضمین میکند، آگاهی نسبت به مهارتهای ارتباطی است. نظر شما در رابطه با فواید و مشکلات کار گروهی چیست؟ آیا کار تیمی را ترجیح میدهید یا انجام کار به صورت انفرادی انتخاب مناسبی برای شماست؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.