زمانی که تلاش میکنید، یک هدف بزرگ یا حتی یک کسب و کار موفق را شروع کنید، باید مهارت و تواناییهای لازم را برای انجام دادن آن کار داشته باشید.حفظ کردن مطالب نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای اصول و تکنیکهای مربوط به خود است. ۱۰ راهکار علمی ارائه شده در این مطلب، برای سرعت بخشیدن به روند یادگیری و حفظ کردن مطالب به شما کمک شایانی خواهند کرد.
۱۰ راه علمی برای حفظ کردن مطالب
۱. یادگیری با صدای بلند
تحقیقات نشان داده است که گفتار در مقایسه با خواندن یا تفکر در سکوت، یک مکانیزم کاملا قدرتمند برای بهبود حافظه و به خاطر سپردن اطلاعات است. به گفته دانشمندان، هنگامی که سعی دارید، یک چیز را یاد بگیرید، اگر با صدای بلند آن را بخوانید، در حافظه بلند مدت بهتر ماندگار است؛ در واقع این یک تمرین ذهنی است که به شما کمک میکند، سریعتر مطالب را به حافظه خود بسپارید.
۲.یادداشت برداری با دست؛ نه به وسیله کامپیوتر!
بیشتر افراد این توانایی را دارند که سریعتر از آنچه که مینویسند، تایپ کنند، اما تحقیقات نشان داده است که یادداشتبرداری با دست در یادگیری موثرتر است. عجیب است که یادداشت برداری با دست، هم درک و هم توانایی حفظ مطالب را تقویت میکند و این کار کمک خواهد کرد که جملات و یا حتی کلمهها مدت زمان بیشتری در ذهن شما بماند.
۳. تقسیم بندی
بهترین راه برای برای افزایش تمرکز این است که متنها را به بخشهای کوچک تبدیل کنید و هرکدام را جداگانه بخوانید. به عنوان مثال یک بخش را بخوانید و مقداری استراحت کنید و بعد از آن دوباره به ذهن خود مراجعه کنید تا متوجه شوید که چه حجمی از اطلاعات در ذهن شما تثبیت شدهاست. اصطلاحا این روش به عنوان یادگیری مرحلهای شناخته میشود. تئوری یادگیری مرحلهای مطالعه میگوید هر بار که تلاش میکنید قسمتی را از حافظه بازیابی کنید، به طبع فراموش کردن آن سختتر میشود.
جالب است بدانید یک نظریهای وجود دارد که میگوید وقتی اطلاعات به حافظه وارد میشود، بعضی از آنها به صورت متن رمزگذاری میشوند؛ به همین دلیل است وقتی که یک آهنگ قدیمی را گوش میدهید، میتوانید به یاد آورید که قبلا هنگام گوش دادن به این آهنگ در کجا بودید و یا حتی چه احساسی داشتید!
۴. آزمون ذهنی
تعدادی از مطالعات نشان میدهند که آزمون گرفتن از ذهن، راهی بسیار موثر برای تسریع فرآیند حفظ کردن است. بنابراین سعی کنید خودتان را تست کنید؛ وقتی یک سوال در ذهن شما ایجاد میشود و درست همان لحظه پاسخ اشتباه میدهید، سریعا تمرکز کرده و سعی میکنید جواب صحیح را پیدا کنید. در واقع این روش یک تلنگر است که به شما کمک میکند به دنبال جواب صحیح باشید تا بتوانید مدت زمان بیشتری آن مطلب را در ذهن خود نگه دارید. این روش باعث افزایش اعتماد به نفس شما نیز خواهد شد.
بیشتر بدانید: علائم کمبود اعتماد به نفس
۵. تغییر روش تمرین
با توجه به تحقیقات اخیر دانشگاه جانز هاپکینز، اگر شما برای حفظ کردن یک مطلب، آن را به روشهای مختلفی تمرین کنید، در واقع بیشتر و سریعتر یاد خواهید گرفت.
- سعی کنید چند بار در شرایط مشابه مطالب خود را تمرین کنید. مطمئن باشید که با انجام دادن این کار، مهارت شما در مراحل بعدی بهتر و بهتر خواهد شد و طبیعتا دومین بار از اولین بار بهتر قادر هستید که مطالب را در حافظه خود نگه دارید.
- صبر کنید؛ حداقل شش ساعت به خودتان استراحت بدهید و دوباره تمرین را شروع کنید.
- سعی کنید کمی سریعتر از حالت عادی حرف بزنید. افزایش سرعت شما به این معنی است که شما اشتباهات بیشتری خواهید کرد، اما در این فرآیند دانش قدیمی با دانش جدید جایگزین خواهد شد و زمینه پیشرفت شما فراهم میشود.
- شرایط را کمی تغییر دهید و در محیطهای متفاوت مطالب را ارائه دهید تا مطمئن شوید حفظ شدهاید.
۶. ورزش کردن
مطالعات نشان میدهند که ورزش کردن منظم میتواند حافظه را بهبود بخشد. مطالعه دیگری از دانشگاه مکمستر بیانگر این است که تمرینات ورزشی، علاوه بر تناسب اندام، برای حافظه مفید هستند. ورزش منجر به بهبود قابل توجهی در تداخل حافظه خواهد شد. (تداخل زمانی رخ میدهد که اطلاعاتی در ذهن دارید که سعی میکنید آن را به یاد آورید.)
ورزش همچنین منجر به افزایش یک ماده شیمیایی به نام BDNF در بدن میشود که باعث رشد و بقای سلولهای مغزی خواهد شد. بنابراین اگر ورزش کنید، احساس بهتری خواهید داشت و همچنین حافظه خود را بهبود خواهید بخشید.
۷. خواب مناسب
بهتر است بدانید که بیشترین فرآیند تثبیت حافظه در خواب رخ میدهد. به خاطر داشته باشید که حتی یک چرت کوتاه میتواند حافظه شما را بهبود بخشد.
در یک مسابقهای که چند سال قبل برگزار شد، برای شرکتکنندگان، کارتهایی مصور برای تست قدرت حافظه افراد در نظر گرفته شد. بعد از حفظ کردن مجموعهای از کارتها توسط افراد، تعدادی از افراد، ۴۰ دقیقه استراحت کردند و یک گروه در حالی که بیدار مانده بود چرت زدند. بعد از اعلام نتایج هر دو گروه، افرادی که استراحت داشتند و به مدت ۴۰ دقیقه خوابیده بودند، عملکرد قابل توجهی داشتند و حدود ۸۵ درصد از اطلاعات کارتها در حافظه آنها تثبیت شده بود.
دانشمندان بر این باور هستند که نداشتن خواب کافی، بر عدم توانایی ثبت اطلاعات جدید در حافظه تاثیر دارد. بنابراین، بیشتر بخوابید تا بهتر بتوانید یاد بگیرید.
۸. یادگیری همزمان چند موضوع
به جای مسدود کردن افکار خود و تمرکز روی یک کار، یک سوژه و یا حتی یک مهارت، سعی کنید چند سوژه و مهارت را به صورت متوالی یاد بگیرید. یادگیری سوژههای مرتبط با هم، به شما برای داشتن یک حافظه قوی کمک زیادی خواهد کرد. همچنین زمانی که شما چندین مهارت پیدا میکنید، هر کدام از این مهارتها به یک موضوع کاربردی تبدیل شده و توانایی شما در انجام کارها بیشتر خواهد شد.
۹. آموزش دادن
افرادی که تدریس میکنند و اطلاعات خود را در اختیار دیگران قرار میدهند، بیشتر و بهتر میتواند مطالب را در ذهن خود نگه دارند؛ اصولا افرادی که آموزش میدهند، به دنبال پیدا کردن نکات کلیدی و مهم هستند و اطلاعات را با یک ساختار منسجم در ذهن خود سازماندهی میکنند. این روش به شما کمک خواهد کرد که بتوانید به طور موثری حافظه خود را بهبود ببخشید.
۱۰. ربط دادن موضوع
ارتباط دادن یک موضوع جدید با موضوع و مفاهیمی که از قبل در ذهن خود داشتهاید، یادگیری وابسته نامیده میشود. هر زمان که میگویید: “اوه، من آن را متوجه شدم … ” شما در حال یادگیری وابسته هستید؛ چراکه بین اطلاعات جدید و اطلاعاتی که از قبل داشتهاید، ارتباط برقرار میکنید.
سعی کنید، مطلب جدید را حداقل به طور جزئی با اطلاعاتی که از قبل داشتهاید، مرتبط کنید؛ سپس تفاوت بین آنها را تشخیص دهید. شما با این روش، قادر خواهید بود که با استفاده از اطلاعات جدید که یاد گرفتهاید، مطالب بیشتری در اختیار داشته باشید و بهتر بتوانید این مطالب را در حافظه خود ذخیره و بازیابی کنید.
سخن آخر
در این مقاله راهکارهای زیادی از جمله بازخوانی مطالب، سوال کردن از خود، یادداشت برداری و … برای حفظ کردن مطالب و بهبود حافظه ارائه شد که به شما در این زمینه کمک شایانی خواهند کرد؛ اما روشهای تسلط بر ذهن نیز به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید عملکرد ذهن خود را بهبود بخشیده و حفظ کردن مطالب برای شما آسانتر گردد.
روشهای شما برای حفظ کردن مطالب چیست؟ نظرات خود را با ما و دیگر کاربران انگیزه در میان بگذارید.