بامیه غالبا به شکل ترشی، سرخ شده، آبپز و جوشانده مصرف میشود. در برخی مواقع نیز به صورت خام یا به عنوان یکی از اجزای سالاد میتوان از بامیه استفاده نمود. بامیه خواص درمانی زیادی دارد اما آیا به درمان دیابت نیز کمک میکند؟ بله، بامیه یک درمان طبیعی برای دیابت است. با ما همراه باشید تا از مزایا و خواص بامیه برای دیابت آگاه شوید.
خواص بامیه برای دیابت
۱. بامیه حاوی فیبر بسیار زیادی است
بامیه که یکی از بهترین منابع تأمین کننده فیبر است، مصرف آن در رژیم غذایی برای افراد مبتلا به دیابت الزامی است. پژوهشها بیانگر این است که استفاده از فیبر غذایی سبب تقویت کنترل گلیسمی و کاهش حساسیت به انسولین میشود. دو تا سه عدد از میوهی بامیهی متوسط حاوی یک گرم فیبر است. از طرفی این فیبر به بهبود فرایند هضم و کم شدن اشتها کمک میکند، به این دلیل که باعث میشود مدت زمان بیشتری احساس سیری کنیم.
۲. تأثیرات ضد استرس و اضطراب دارد
پیشگیری از استرس و اضطراب همیشه به بیماران دیابتی تأکید میشود. زمانی که اشخاص مختلف در برابر استرس و اضطراب فراوان در دراز مدت قرار میگیرند، سطح قند خون آنها به میزان زیادی افزایش پیدا میکند. هم اکنون اثبات شده است که عصارهی دانه بامیه حاوی خواص آنتیاکسیدانی بوده و اثر ضد اضطراب دارد.
۳. بامیه شاخص گلوکز پایینی دارد
به تمامی افراد مبتلا به بیماری دیابت پیشنهاد میشود که مواد غذایی حاوی شاخص گلوکز کم (GI) را استفاده کنند. بامیه از نظر شاخص گلوکز درجه ۲۰ را در اختیار دارد و از نظر استانداردهای پزشکی در گروه خوراکیهای حاوی GI بسیار کم دسته بندی میشود. از این رو مصرف بامیه برای میان وعده تأثیر مثبتی در اشخاص مبتلا به بیماری دیابت دارد. این نیز یکی از خواص بامیه برای دیابت است.
۴. بامیه خستگی را از بین میبرد
عملکردهای قلبی عروقی و بیماری دیابت ارتباط زیادی با یکدیگردارند. زمانی که علاوه بر انجام فعالیتهای ورزشی منظم، از بامیه نیز در رژیم غذایی خود بهره میبرید، میتوانید به افزایش سلامت خود کمک کنید. همچنین، پژوهشها بیانگر این هستند که بامیه میتواند سطح خستگی را کاهش دهد؛ این بدین معناست که این گیاه خوراکی میتواند باعث شود که حتی فعالتر و کارآمدتر از قبل باشید.
۵. بامیه کلسترول را کاهش میدهد
از آنجا که بامیه حاوی فیبر بسیار زیادی است و تأثیرات آنتیاکسیدانی نیز دارد، مسلماً به اشخاص مبتلا به بیماری دیابت کمک زیادی خواهد کرد. بامیه میتواند کلسترول را به میزان زیادی پایین آورد. انجمن قلب آمریکا به این نتیجه دست یافته است که بیماران مبتلا به بیماری دیابت غالباً سطح کلسترول بسیار بالایی دارند. از این رو، این نکته اهمیت زیادی دارد که بامیه در رژیم غذایی روزانهی بیماران مبتلا به دیابت جای داشته باشد.
۶. مشکلات گوارشی را از بین میبرد
بامیه یکی از منابع مفید موسیلاژ است، ملینی که با روان کردن پریستالی (حرکات لولهی گوارش) به سیستم گوارش یاری میدهد و از این رو باعث بهبود یبوست میشود. با این وجود، بامیه برای درمان اسهال نیز موثر است.
از دیگر خواص بامیه برای دیابت این است که ریسک مبتلا شدن به سرطان کولون (رودهی بزرگ) و رکتوم را کم میکند. با توجه به اینکه بامیه به عنوان گیاهی خوراکی توانایی کنترل سلامت سیستم گوارش را دارد، از این رو، باعث افزایش سلامت کولون (رودهی بزرگ) و رکتوم میشود. چنین تأثیری به کاهش ریسک ابتلا به سرطان رودهی بزرگ و رکتوم منجر میشود.
۷. سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
با توجه به اینکه بامیه ویتامین C، تأثیرات آنتیباکتریال و ضدعفونیکنندهی بسیار زیادی دارد، میتواند به حفاظت بدن در مقابل رادیکالهای آزاد، کمک کند و سیستم ایمنی بدن انسان را برای مقابله با عوامل مضر تقویت نماید. این خواص باعث میشود که کمتر سرما بخورید و تب، گلودرد و سرفه را کمتر تجربه کنید.
۸. بامیه کمخونی را بهبود میبخشد
ویتامین A، ویتامین C، آهن و منیزیم که بامیه در خود جای داده است، میتواند برای تولید گلبولهای قرمز بیشتر در بدن مؤثر باشد. از این رو، بیماران دیابتی مبتلا به کمخونی، میتوانند از این خاصیت شگفت انگیز بامیه نیز سود ببرند.
۹. بامیه باعث زیباتر شدن پوست شما میشود
با توجه به اینکه بامیه سرشار از ویتامین A و خواص آنتیاکسیدانی فلاونوئیدها است، استفاده از این گیاه خوراکی به صورت پی در پی سبب بهبود سلامت پوست میگردد. این آنتیاکسیدان خون را تمیز میکند، پوست را جوانتر میکند و از طرفی از نمایان شدن آکنه و به وجود آمدن دیگر بیماریهای پوستی پیشگیری میکند. فلاونوئید همچنین به جلوگیری از سرطان ریه و دهان کمک میکند.
۱۰. بامیه بافت استخوانی را بهبود میبخشد
ویتامین K، کلسیم و فولات موجود در بامیه دارای خواص فراوانی جهت تقویت استخوانها و توانمند کردن آنهاست. به این دلیل که بامیه به عنوان گیاهی خوراکی تراکم استخوانها را افزایش خواهد داد. این تأثیرات باعث کم شدن ریسک ابتلا به بیماری پوکی استخوان نیز میشود.
۱۱. بامیه از ابتلا به بیماریهای کلیه پیشگیری میکند
دیابت میتواند سلامت کلیهها را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهشهای صورت گرفته در این زمینه بیانگر این است که استفاده از بامیه در رژیم غذایی به صورت منظم میتواند از ابتلا به بیماریهای کلیوی به میزان زیادی پیشگیری کند و علائم و عوارض ناشی از آسیبهای کلیوی را کاهش دهد.
۱۲. بامیه از افزایش وزن پیشگیری میکند
با توجه به مطالبی که در قسمتهای بالایی نیز بیان شد، بامیه از سبزیهای کم کالری است. این گیاه خوراکی دارای چربی اشباع نشده است و میزان ۱۰۰ گرم از آن تقریباً ۳۰ کالری به بدن شما خواهد رساند. علاوه بر این، بامیه از طرفی حاوی میزان فراوانی از مواد معدنی، ویتامینها و فیبر غذایی است که جهت کنترل کلسترول و کاهش وزن بدن توسط پزشکان بسیار توصیه میشوند. بنابراین میتوان یکی از خواص بامیه برای دیابت را کمک به کاهش وزن دانست.
روش مصرف بامیه برای درمان دیابت
برای اینکه بتوانید از خواص نهفته در بامیه برای درمان بهتر بیماری دیابت بهره ببرید میبایست دستورات زیر را مرحله به مرحله اجرا کنید.
- همواره بامیههایی را خریداری کنید که کوچک و تازه هستند.
- پس از خرید، آنها را خرد کنید.
- بامیههایی را که خرد کردهاید، در یک لیوان حاوی آب خیس کنید، روی لیوان را بپوشانید و اجازه بدهید یک شب تا صبح درون لیوان باقی بماند.
- هر روز صبح پیش از صبحانه و به صورت ناشتا معجونی را که تهیه کردهاید، بنوشید.
- این عمل را به صورت روزانه و مداوم به مدت ۲ تا ۳ ماه انجام دهید.
نکاتی در رابطه با مصرف آب بامیه
تا به اینجا با خواصی که بامیه برای سلامت بیماران مبتلا به بیماری دیابت دارد، آشنا شدیم، ولی نکتههایی نیز وجود دارند که در هنگام استفاده از بامیه با روشهای گوناگون میبایست در نظر داشته باشید. در زیر به تعدادی از این نکات اشاره خواهیم کرد.
- در زمان تهیه معجون به روش بالا این امکان وجود دارد که آب غلیظ یا لیز شده باشد، در این حالت میتوانید پیش از نوشیدن این معجون، آن را صاف کرده و سپس آن را میل کنید.
- باید به این نکته دقت داشته باشید که آب بامیه هیچ بویی نمیدهد و طعم و مزه خاصی نیز ندارد.
- گاهی اوقات بامیه ممکن است دارای طعمی مثل خیار باشد، در صورتی که طعماش را دوست دارید، میتوانید به صورت خام آن را میل کنید.
- هر روز صبح پس از میل کردن این آب بامیه سطح قند خون خود را چک کنید تا متوجه شوید که این روش درمانی برای شما تا چه اندازه مفید است.
احتیاط در مصرف بامیه
- در صورتی که شما مبتلا به بیماری دیابت هستید و داروی خاصی مصرف میکنید، لطفاً با پزشک معالج خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که داروهای طبیعی که قصد دارید آن را به رژیم غذایی و برنامهی دارویی خودتان اضافه کنید، بدون خطر است و با داروهای تجویزی تداخل خاصی را به وجود نمیآورد.
مصرف کردن بامیه به عنوان یک گیاه شگفتانگیز الزاماً به این معنی نیست که میتوانید کربوهیدراتها و غذاهای شیرین را به مقدار بیشتری استفاده کنید. هنگامی که به این نکته پی بردید که بامیه در کنترل قند خون شما تا حد زیادی تأثیر گذار است، برای خوردن مواد خوراکی شیرین وسوسه نشوید و سبک زندگی سالم خود را حفظ کنید.
بامیه گیاهی شگفت انگیز است
به جز میوههای هرمی شکل بامیه، برگهای این گیاه پرخاصیت نیز غالباً به صورت پخته یا به عنوان سالاد مصرف میشود. فیبر آبکش بامیه که از ساقهی آن دریافت میشود، کاربرد صنعتی دارد. دانههای بامیه نیز میتوانند بوداده و پودر شوند و سپس به عنوان جایگزینی بدون کافئین برای قهوه استفاده شود. روغن بامیهی خوراکی، معطر و بسیار خوشمزه است که از دانههای بامیه تولید میشود. روغن بامیه حاوی چربیهای اشباعنشده است که برای سلامتی مفید هستند. در مطالعهای که در سال ۲۰۰۹ انجام شد، دریافت شد که روغن بامیه برای استفاده به عنوان زیست سوخت نیز مؤثر است.
همانطور که اشاره شد یکی از مهمترین خواص بامیه توانایی طبیعی بامیه جهت کنترل دیابت است. بامیه در این راستا هر روز شناختهتر میشود. یک آزمایش انجام شده بر روی موشها که در ژورنال Bio Allied Sciences Pharmacy منتشر شد، حاکی از این بود که دانه و پوست بامیه دارای خواص ضد دیابت است و باعث کاهش جذب گلوکز و کاهش سطح قند خون در موشها میشود.
پژوهش دیگری که در ژورنال بینالمللی تحقیقات در راستای داروسازی و شیمی انجام پذیرفت، این یافته را تصدیق کرد. محققان باور دارند که عصارهی بامیه دارای اثرات ضد دیابتی است. در طی یک دورهی ده روزه، بامیه به مرور زمان سطح قند خون را در بین گروه مورد آزمایش خرگوشها کم کرد. این نتیجه با کاهش میزان قند خون توسط داروی معروف دیابت، یعنی متفورمین قابل مقایسه است. البته میبایست به این نکته نیز توجه کرد که بامیه متفورمین و گلوکز را در روده از بین میبرد. از این رو، در صورتی که برای درمان دیابت متفورمین مصرف میکنید، مهم است که در ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
فیبر محلولی که در بامیه وجود دارد، ژلی درون دستگاه گوارش تولید میکند. این ژل جذب مواد غذایی از روده را کاهش میدهد و از این رو باعث میشود که بعد از مصرف وعدههای غذایی قند خون سریعاً افزایش نیابد. از طرفی این فیبر محلول، اسید صفراوی را که سبب افزایش کلسترول میشود، به خود جذب میکند و به جای جذب دوبارهاش به خون، آن را از بدن بیرون میبرد.
تعدادی از مشاهدات میدانی نیز بیانگر این هستند که قند خون اکثر افراد مبتلا به دیابت پس از مصرف تکههای بامیهای که شب تا صبح در آب خیس خوردهاند، کاهش مییابد. در ترکیه از زمانهای گذشته، دانههای بامیه را غالباً بو میدهند و سپس آن را به صورت یک داروی دیابت مصرف میکنند.
شما نیز اگر تجربهای در این زمینه دارید آن را با سایر خوانندگان مجله انگیزه به اشتراک بگذارید.