تعداد ماه های میلادی نیز مانند ماه های تقویم هجری شمسی دوازده تا است. اما آیا تا بحال به این فکر کرده اید که کدام یک از ماه های میلادی با کدامیک از ماه های شممسی متقارن است؟ ترتیب ماه های میلادی چگونه است؟ با ما باشید تا مطلب جامعی که درباره ترتیب ماه های میلادی برایتان گرد آوری کرده ایم را بخوانید.
ترتیب ماه های میلادی
مسیحی ها و اکثر کشورهای بزرگ و کوچک دنیا دارای تقویم میلادی هستند. ترتیب ماه های میلادی را در زیر آورده ایم:
- ژانویه (January) دارای ۳۱ روز – تلفظ: جَنیوری
- فوریه (February) دارای ۲۸ یا ۲۹ روز – تلفظ: فِبیوری
- مارس یا مارچ (March) دارای ۳۱ روز – تلفظ:مارچ
- آوریل یا آپریل (April) دارای ۳۰ روز – تلفظ: آپریل
- مه یا می (May) دارای ۳۱ روز – تلفظ: می
- ژوئن یا جون (June) دارای ۳۱ روز – تلفظ: جون
- ژوئیه یا جولای (July) دارای ۳۱ روز – تلفظ: جولای
- اوت یا آگوست (August) دارای ۳۱ روز – تلفظ: آگوست
- سپتامبر(September) دارای ۳۰ روز – تلفظ: سِپتِمبر
- اکتبر (October) دارای ۳۱ روز – تلفظ: اکتُبر
- نوامبر (November) دارای ۳۰ روز – تلفظ: نوِمبر
- دسامبر (December) دارای ۳۱ روز – تلفظ: دسِمبر
ژانویه: در تقویم میلادی، هفت ماه از هر سال دارای ۳۱ روز است و ژانویه هم یکی از همین ماههای میلادی به شمار میرود. اولین روز از ماه ژانویه بهعنوان روز سال نو یا New Year’s Eve شناخته میشود. ژانویه در نیمکره شمالی دومین ماه زمستان بوده و بهطور میانگین در کشورهایی که در این نیمکره قرار دارند، سردترین ماه سال محسوب میشود. در نیمکرهی جنوبی زمین، ژانویه دومین ماه از تابستان و بهطور میانگین گرمترین ماه سال است. در واقع از لحاظ فصلی، ژانویه در نیمکره شمالی را میتوان با جولای در نیمکره جنوبی معادل دانست. نام ژانویه از کلمهی لاتین آینوا به معنی «دروازه» گرفته شده است؛ چرا که ژانویه دروازه ورود به سال جدید و یک آغاز جدید است. همچنین برخی معتقدند که نام این ماه از ژانوس (janus)، الهه شروع و تغییر و تحول در روم باستان گرفته شده است.
فوریه: دومین و کوتاهترین ماه سال در تقویم ژولینی و میلادی است که در سالهای معمولی ۲۸ روز و در سالهای کبیسه ۲۹ روز دارد. در سال کبیسه، که هر چهار سال یک بار رخ میدهد، آخرین روز فوریه به نام روز کبیسه شناخته میشود. در تقویم میلادی، ۵ ماه سال کمتر از ۳۱ روز دارند که فوریه یکی از آنهاست و البته تنها ماهی از سال است که کمتر از ۳۰ روز دارد.
از لحاظ فصلی در نیمکره شمالی، فوریه سومین ماه زمستان محسوب میشود، در حالی که در نیمکره جنوبی سومین ماه تابستان است. در واقع از لحاظ فصلی، فوریه در کرهی شمالی را میتوان با آگوست در نیمکره جنوبی معادل دانست. نام فوریه از کلمهی لاتین فبروم (februum) به معنی «زمان پالایش» گرفته شده است.
مارس : در ترتیب ماه های میلادی سومین ماه از ماههای میلادی سال در تقویم میلادی و ژولینی، مارس است و دومین ماه سال است که ۳۱ روز دارد. در نیمکره شمالی از لحاظ هواشناسی شروع بهار در ماه مارس اتفاق میافتد و اعتدال بهاری در بیستم یا بیستویکم رخ میدهد که از لحاظ نجومی شروع فصل بهار است، در حالی که در نیمکره جنوبی آغاز فصل پاییز است.
در نیمکره شمالی، ماه مارس معادل ماه سپتامبر در نیمکره جنوبی است. نام ماه مارس از کلمه مارتیوس (Martius) گرفته شده که اولین ماه در تقویم رومی بوده است و آن هم برگرفته از نام الهه جنگ در روم باستان است. درواقع همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، تقویم اولیه روم باستان تنها ۱۰ ماه داشته است.
آوریل : چهارمین ماه سال در تقویم میلادی و پنجمین ماه در تقویم اولیه ژولینی است. آوریل با داشتن ۳۰ روز، دومین ماه از چهار ماهی است که ۳۰ روز دارند. آوریل در نیمکره شمالی در فصل بهار و در نیمکره جنوبی در فصل پاییز قرار دارد. در واقع از لحاظ هواشناسی، آوریل در نیمکره شمالی را میتوان با اکتبر در نیمکره جنوبی معادل دانست. رومیها این ماه را آپریلیس (Aprilis) مینامیدند؛ اما در منشا این کلمه اختلافنظر وجود دارد، برخی آن را برگرفته از لغت یونانی aperire به معنی «باز شدن» میدانند؛ چرا که در این ماه برگهای درختان و گیاهان باز میشود، اما برخی آپریلیس را برگرفته از الههای به نام آپرو (Apru) یا آفرودایت (Aphrodite) میدانند.
می یا مه : پنجمین ماه سال در تقویم ژولینی و میلادی است که ۳۱ روز دارد. در نیمکره شمالی ماه می در فصل بهار قرار دارد، در حالی در نیمکره جنوبی ماه می آخرین فصل پاییز محسوب میشود. در واقع ماه می در نیمکره شمالی معادل ماه نوامبر در نیمکره جنوبی است. اواخر ماه می در کشورهای نیمکره شمالی شروع فصل تابستان و تعطیلات تابستانی است. نام این ماه شاید از الهه یونانی مایا (maia)، که الههی باروری است، گرفته شده باشد. جشن شکرگزاری این الهه نیز در ماه می برپا میشود. اما از طرف دیگر یک شاعر رومی منشا دیگری برای کلمه می متصور بود. او معتقد بود نام ماه می برگرفته از لغت لاتین مایورس (Maires) به معنی کهنسالان است و نام ماه بعدی یعنی ژوئن نیز از لغت آیونیورس (iuniores) به معنی جوانان برگرفته شده است.
ژوئن : در ترتیب ماه های میلادی، ژوئن ششمین ماه سال در تقویم گریگوری و ژولینی است که ۳۰ روز دارد. در ماه ژوئن در نیمکره شمالی انقلاب تابستانی رخ میدهد، یعنی یکی از روزهای آن بیشترین ساعات روشن را دارد یا در واقع طولانیترین روز سال است.
برعکس در نیمکره جنوبی در ماه ژوئن انقلاب زمستانی رخ میدهد، یعنی یکی از روزهای آن کوتاهترین روز سال را دارد، البته در هر دو مورد باید قطبهای شمال و جنوب را از این قاعده مستثنی کرد. ماه ژوئن در نیمکره شمالی معادل ماه دسامبر در نیمکره جنوبی است.
از لحاظ هواشناسی در نیمکره شمالی فصل تابستان و نیمکره جنوبی فصل زمستان از اولین روز ماه ژوئن شروع میشود، در حالی که بر اساس علم نجوم باستانی این تاریخ برابر ۲۱ ژوئن است. کلمه لاتین معادل ژوئن ژونیوس (junius) است. همانطور که قبلا گفته شد برخی این نام را برگرفته از یک لغت لاتین باستانی به معنی «جوانان» میدانند. تفاسیر دیگری نیز در مورد منشا این نام وجود دارد از جمله این که برخی ژوئن را برگرفته از نام ژونو، الهه ازدواج در روم باستان میدانند. منابع دیگر نیز ادعا میکنند که این ماه به افتخار Junius Brutus، پایهگذار جمهوری روم نامگذاری شده است.
جولای یا ژوئیه : هفتمین ماه سال در تقویم میلادی و ژولیانی به شمار میرود و دارای ۳۱ روز است. جولای در بیشتر مناطق نیمکره شمالی گرمترین ماه سال محسوب میشود، جایی که دومین ماه فصل تابستان نیز هست. در نیمکره جنوبی این ماه دومین ماه از فصل زمستان و به طور میانگین سردترین ماه سال است. نیمه دوم سال با ماه جولای آغاز میشود. همچنین جولای در نیمکره جنوبی معادل فصلی ژانویه در نیمکره شمالی است.
نام ماه جولای از نام امپراطور مشهور روم باستان جولیوس سزار (Julius Caesar) برگرفته شده است. قبل از آن و در تقویم ده ماهه رومی نام این ماه گوئینتیلیس (Quintilis) بود.
آگوست یا اوت : در ترتیب ماه های میلادی، آگوست هشتمین ماه سال در تقویم میلادی و ژولیانی بوده و دارای ۳۱ روز است. در نیمکره جنوبی این ماه معادل فوریه در نیمکره شمالی است. در بسیاری از کشورهای اروپایی تعطیلات کارگران و کارمندان در این ماه قرار دارد، همچنین در روم باستان بیشتر اعیاد مذهبی در این ماه قرار داشت. نام اولیه این ماه کلمه لاتین سکستیلیس (Sextilis) بود. دلیل آن نیز این بود که این ماه در واقع ششمین ماه از تقویم ۱۰ ماههی روم باستان بود.
آگوست در سال ۷۰۰ قبل از میلاد مسیح با اضافه شدن ماههای ژانویه و فوریه، ششمین ماه سال شد. در سال ۸ قبل از میلاد مسیح نام این ماه به افتخار امپراطور روم آگوستوس (Augustus) به آگوست تغییر کرد. دلیل انتخاب آگوست برای نامگذاری این بود که آگوستوس بیشتر پیروزیهای خود از جمله فتح مصر را در این ماه کسب کرده بود.
سپتامبر: نهمین ماه سال در تقویمهای ژولینی و میلادی است و ۳۰ روز دارد. در نیمکره شمالی این ماه معادل فصلی مارس در نیمکره جنوبی است. از لحاظ علم هواشناسی، شروع فصل پاییز در اولین روز سپتامبر اتفاق میافتد. اما در نیمکره جنوبی در این تاریخ فصل بهار شروع میشود. در بسیاری از کشورها در ماه سپتامبر سال تحصیلی آغاز میشود. نام سپتامبر از کلمه لاتین سپتم (septem) بهمعنی هفت برگرفته شده است. در تقویم رومی باستانی که تنها ده ماه داشت، سپتامبر هفتمین ماه سال بود؛ اما پس از اصلاحات تقویم، سپتامبر نهمین ماه در ترتیب ماه های میلادی شد اما نام آن تغییر نیافت.
اکتبر : در ترتیب ماه های میلادی، اکتبر دهمین ماه سال در تقویمهای ژولیانی و میلادی است و ۳۱ روز دارد. در تقویم قدیمی رومی اکتبر هشتمین ماه بود؛ اما بعد از اضافه شدن ژانویه و فوریه به ابتدای هر سال، اکتبر دهمین ماه سال شد اما نام آن تغییر نکرد. در واقع کلمه اکتبر برگرفته از کلمه لاتین اکتو (octo) به معنی هشت است. ماه اکتبر در نیمکرهشمالی در فصل پاییز و در نیمکره جنوبی در فصل بهار قرار دارد.
نوامبر : یازدهمین ماه سال در تقویمهای ژولیانی و گریگوری است و آخرین ماه سال است که ۳۰ روز دارد. در تقویم دهماهه روم باستان نوامبر ماه نهم بود و نام آن از کلمه لاتین نووم (novem) به معنی نه برگرفته شده بود. پس از اصلاح تقویم روم باستان، ماه نوامبر یازدهمین ماه سال شد اما نام آن تغییر داده نشد. در نیمکره جنوبی ماه نوامبر اواخر بهار و در نیمکره شمالی اواخر پاییز است، بنابراین از لحاظ فصلی ماه نوامبر در نیمکره شمالی معادل ماه می در نیمکره جنوبی در ترتیب ماه های میلادی است.
دسامبر : دوازدهمین و آخرین ماه سال در تقویمهای ژولیانی و گریگوری و ۳۱ روز دارد. همانند سپتامبر، اکتبر و دسامبر، نام این ماه نیز برگرفته از یک لغت لاتین با معنی مرتبط با اعداد است، در حقیقت دسامبر از کلمه دسم (decem) به معنی ده برگرفته شده است؛ چرا که در تقویم رومی باستانی دهمین و آخرین ماه سال محسوب میشد. در واقع رومیان زمستان را به صورت یک دوره در نظر میگرفتند و آن را به چند ماه تقسیم نمیکردند؛ اما پس از تغییر و اصلاح تقویم رومی، زمستان مانند دیگر فصول سال به سه ماه تقسیم شد و ماههای ژانویه و فوریه بهعنوان ماههای اول و دوم به تقویم اضافه شدند و به این ترتیب دسامبر به دوازدهمین ماه سال در ترتیب ماه های میلادی تبدیل شد اما نام آن تغییر پیدا نکرد.
مخفف ماه های میلادی
- January Jan ژانویه
- February Feb فبریه
- March Mar مارس
- April Apr آوریل
- May May می
- June Jun ژوئن
- July Jul جولای
- August Aug آگست
- September Sep سپتامبر
- October Oct اکتبر
- November Nov نوامبر
- December Dec دسامبر
ترتیب ماه های میلادی و معادل آن به شمسی
ماه های میلادی با ماه های شمسی تطابق ندارند و یاد گرفتن آن های به یکی از چالش های مردم ماتبدیل شده است.
هر کدام از ماه های میلادی تقریبا دو سوم از روزهای خود را در یکماه شمسی طی می کنند و دو روز آخر را در ماه بعدی خواهند بود. ماه اول میلادی که ژانویه نام دارد در روز یازدهم دی ماه شروع می شود و ۳۱ روز طول دارد.
در ترتیب ماه های میلادی، هفت ماه ۳۱ روزه داریم و چهار ماه ۳۰ روزه! ماه فوریه نیز دارای ۲۸ روز و یا ۲۹ روز است.
به طورکلی می توان ترتیب ماه های میلادی را با ماه های شمسی به صورت زیر تطبیق داد . ولی هم چنین باید بدانید که این تطابق نسبی است و در برخی سال ها یک روز تفاوت و جابه جایی وجود دارد.
- ۱۱دی تا ۱۱ بهمن ماه ژانویه
- ۱۲بهمن تا ۹ اسفند ماه فوریه
- ۱۰ اسفند تا ۱۱ فروردین ماه مارچ
- ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت ماه آوریل
- ۱۱ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد ماه می
- ۱۱ خرداد تا ۹ تیر ماه ژوئن
- ۱۰ تیر تا ۹ مرداد ماه ژوئیه
- ۱۰ مرداد تا ۹ شهریور ماه اوت
- ۱۰ شهریور تا ۸ مهر ماه سپتامبر
- ۹ مهر تا ۹ آبان ماه اکتبر
- ۱۰ آبان تا ۹ آذر ماه نوامبر
- ۱۰ آذر تا ۱۰ دی ماه دسامبر
سخن آخر
در این مطلب تلاش کردیم اطلاعات کامل و مفیدی درباره ترتیب ماه های میلادی به شما بدهیم. روزها و ماه ها از جمله کلماتی هستند که شما در هنگام مکالمه به زبان انگلیسی بسیار به آن ها نیاز خواهید داشت و به کارتان خواهد آمد. اگر در حفظ کردن ترتیب ماه های میلادی مشکل دارید، مطلب «۱۰ راهکار علمی برای حفظ کردن مطالب» احتمالا به کمکتان می آید!
شما به چه روشی ترتیب ماه های میلادی را حفظ کرده اید؟ تجربیات خود را در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.