علت محبت بیش از حد به دیگران چیست و چه عواقبی دارد؟

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که دوست دارید همیشه مهربان باشید و به این صورت با اطرافیان خود رابطه‌ای عمیق برقرار کنید. اما احتمالا در این امر چندان موفق نبوده‌اید. علت این تناقض چیست؟ باید بدانید رعایت تعادل در هر چیزی ضروری است و محبت بیش از حد نمی‌تواند راه درستی برای این هدف باشد. در ادامه علت و عواقب محبت و مهربانی بیش از حد را با یکدیگر می‌خوانیم. علت های محبت بیش از حد ۱. داشتن تصور اشتباه یکی از علت‌ها این است که برخی افراد به اشتباه فکر می‌کنند اگر بیش از اندازه به…

محبت بیش از حد

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که دوست دارید همیشه مهربان باشید و به این صورت با اطرافیان خود رابطه‌ای عمیق برقرار کنید. اما احتمالا در این امر چندان موفق نبوده‌اید. علت این تناقض چیست؟ باید بدانید رعایت تعادل در هر چیزی ضروری است و محبت بیش از حد نمی‌تواند راه درستی برای این هدف باشد. در ادامه علت و عواقب محبت و مهربانی بیش از حد را با یکدیگر می‌خوانیم.

علت های محبت بیش از حد

۱. داشتن تصور اشتباه

یکی از علت‌ها این است که برخی افراد به اشتباه فکر می‌کنند اگر بیش از اندازه به دیگران محبت کنند، آن‌ها هم دوستشان خواهند داشت و در این صورت رابطه‌ای ناگسستنی با یکدیگر برقرار خواهند کرد. اما باید بدانید این تصور اشتباه است و حتی گاهی اوقات نتیجه‌ای عکس به دنبال دارد.

۲. داشتن نیازهای بی پاسخ

از دیدگاه روانشناسی، محبت بیش از اندازه می‌تواند در کودکی انسان هم ریشه داشته باشد. وقتی فردی در کودکی خود نتواند برخی از نیازهای خود را برطرف کند، در بزرگسالی با مشکلاتی روبه‌رو می‌شود. برای مثال اگر کودک نیاز به محبت و علاقه خود را به خوبی تامین نکند، ممکن است در بزرگسالی به علائم مختلفی از جمله داشتن محبت بیش از اندازه به دیگران نمود پیدا کند.

محبت بیش از حد به دلیل داشتن نیازهای بی پاسخ کودکی

۳. علاقه بیش از اندازه

گاهی اوقات علاقه بیش از اندازه به طرف مقابل، می‌تواند یکی از علت‌های رفتار اشتباه ما باشد. وقتی فردی را بیش از اندازه دوست داشته باشیم، دلمان می‌خواهد محبت و اشتیاق خود را به او ثابت کنیم. در نتیجه سعی می‌کنیم محبتی افراطی نسبت به او داشته باشیم.

۴. ترس از دست دادن

علت دیگر می‌تواند ترس از دست دادن باشد. علاقه بیش از حد، فرد را به جایی رسانده است که دائما نگران از دست دادن عشق خود است. بنابراین سعی می‌کند با رفتارهایی مثل محبت بیش از اندازه، مانع از دست رفتنش شود. این افراد فکر می‌کنند اگر عشق زیادی به طرف مقابل بدهند، او به هیچ وجه نمی‌تواند ترکش کند.

۵. تصور کامل بودن

برخی افراد تصور می‌کنند دست به هر کاری که می‌زنند، باید بی‌نقص باشند. این افراد در محبت به دیگران هم افراط می‌کنند تا این کار را هم در کمال و مباهات انجام داده باشند. گاهی اوقات هم به این دلیل بیش از اندازه محبت می‌کنند تا شان و احترام خود بی‌نقص خود را به رخ بکشند.

محبت بیش از حد به دلیل خودداری از بحث

۶. خودداری کردن از خشونت

گاهی اوقات این تصور اشتباه را داریم که هیچ وقت نباید با کسی بحث کنیم و سعی می‌کنیم پاسخ بحث یا خشونت طرف مقابل با مهربانی بدهیم. برای مثال افرادی وجود دارند که باور کرده‌اند به هیچ وجه نباید بحثی با همسر خود داشته باشند، چون زندگی زناشویی همواره باید مسالمت آمیز باشد.

۷. مهم بودن نظر اطرافیان

محبت بیش از حد می‌تواند به علت جلب توجه هم باشد. گاهی برخی افراد برای جلب توجه دیگران دست به مهربانی‌های بیش از اندازه می‌زنند و سعی می‌کنند با رفتار خود توجه و محبت آن‌ها را به خود جلب کنند. اعتماد به نفس پایین هم می‌تواند یکی دیگر از علت‌های نیاز به جلب توجه باشد. برخی از کسانی که اعتماد به نفس پایین دارند، می‌خواهند با مهربانی‌های افراطی خود توجه دیگران را جلب کرده و به این صورت اعتماد به نفسشان را ارضا کنند.

 

عواقب محبت بیش از اندازه

باید بدانید محبت و مهربانی بیش از اندازه همیشه هم خوب نیست و عواقبی به دنبال دارد که می‌تواند زندگی و روان فرد را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از مهم‌ترین عواقب این رفتار را در زیر آورده‌ایم.

۱. سوء استفاده کردن

شاید یکی از مهم‌ترین عاقب محبت بیش از اندازه به دیگران، سوء استفاده آن‌ها از رفتار شما باشد. افرادی هستند که اگر محبت بیش از اندازه ببینند، سعی می‌کنند از طرف مقابل سوء استفاده کنند و خواسته‌های خود را به او تحمیل کنند. برای مثال اگر از روی مهربانی افراطی خود، در محیط کار به همکارتان کمک کنید، او سعی می‌کند کارهای دیگری هم از شما بخواهد و به این صورت از شما سوء استفاده کند.

۲. ایجاد کردن توقع

از دیدگاه روانشناسی،‌ اگر به صورت افرادی به دیگران محبت کنید، باعث ایجاد یک سری توقعات بی‌جا در آن‌ها می‌شوید. به طوری که پس از مدتی فکر می‌کنند تمام محبت‌ها و کارهای شما، وظیفه‌تان است و باید بیشتر از این هم انجام دهید. در غیر این صورت از شما دلخور می‌شوند.

عواقب محبت بیش از حد

۳. تغییر کردن تفکر دیگران

شاید خودتان فکر کنید با محبت کردن به دیگران، علاقه‌تان را به آن‌ها نشان می‌دهید، اما باید بدانید اغلب افراد تصور دیگری نسبت به شما پیدا می‌کنند. برخی از آن‌ها فکر می‌کنند محبت‌های بیش از اندازه شما به این دلیل است که احتمالا از آن‌ها می‌ترسید و می‌خواهید عطوفت و مهربانی او را به خود جلب کنید.

برخی هم ممکن است فکر کنند شما ضعیف هستید و با رفتارهای محبت‌آمیز افراطی خود می‌خواهید ضعف‌هایتان را بپوشانید. در واقع آن‌ها فکر می‌کنند شما ضعیف و ساده‌لوح هستید و نمی‌توانید در مقابل دیگران با اعتماد به نفس رفتار کنید. برای همین مسیر محبت بیش از حد را در پیش گرفته‌اید.

یکی دیگر از آثاری که محبت‌های بیش از حد در تفکر اطرافیان می‌گذارد، بی‌اعتماد شدن آن‌هاست. شاید برخی از اطرافیانتان علت مهربانی‌های شما را درک نکنند و یک سری سوء برداشت‌هایی از آن داشته باشند. برای مثال ممکن است فکر کنند محبت‌های شما صادقانه نیست و منظوری از پشت آن‌ها وجود دارد. در این صورت نسبت به شما بی‌‌اعتماد خواهند شد.

۴. معذب کردن دیگران

همواره باید به یاد داشته باشید که افکار انسان‌ها شبیه هم نیست و ممکن است دیگران افکاری کاملا بر عکس نسبت به شما داشته باشند. بنابراین فکر نکنید دیگران هم محبت‌های شما را دقیقا مانند خودتان می‌بینند و از آن لذت می‌برند. گاهی اوقات این محبت‌های بیش از اندازه می‌تواند دیگران را معذب کند. چرا که آن‌ها فکر می‌کنند شما سعی می‌کنید آن‌ها را تحت کنترل بگیرید و به افکار و احساستشان تسلط داشته باشید.

۵. فراموش کردن محبت به خود

مهربانی‌ها و محبت‌های بیش از اندازه می‌تواند هر کسی را خسته و درمانده کند. اضطراب و استرسی که این کار برای فرد دارد‌،‌ می‌تواند زندگی فرد را مختل کند. استرس‌های ناشی از راضی نگه داشتن اطرافیان، ناراحت نکردن آن‌ها،‌محبت کردن به همه و… فرد را خسته می‌کند و همه زمانش را می‌گیرد. بنابراین وقت گذاشتن برای خود و محبت به خود را فراموش می‌کند. تا جایی که دیگر خود و نیازهای جسمی و روحی خود را فراموش می‌کند. معمولا این افراد با گذشت زمان دچار آسیب‌های روحی می‌شوند.

 

حرف آخر

همانطور که گفتیم محبت بیش از حد همیشه هم خوب نیست. چرا که ممکن است آسیب‌های زیادی اول به خود و سپس به اطرافیانتان بزنید. پس سعی کنید همواره حد تعادل را در همه چیز نگه دارید تا شرایط را برای خود و دیگران راحت‌تر کنید. به علاوه، مطالعه مطلب «مهارت‌های ارتباط موثر با دیگران» را نیز به شما پیشنهاد می‌کنیم. در آخر لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان انگیزه به اشتراک بگذارید.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید