قریب به ۱۰۰ سال از تاریخ پلاکگذاری در ایران گذشته و این مشخصه وسایل نقلیه در طی زمان اشکال و ساختارهای مختلفی را به خود دیده است. پلاک خودرو از نوع جدید، در ایران سابقهای بیش از ۱۰ سال دارد. این نوع پلاکها بر اساس شهر محل زندگی فرد صاحب خودرو دارای حروف مختلفی هستند. اگر شما هم تمایل دارید بدانید که هر پلاک مربوط به کدام شهر است میتوانید از جداول آورده شده برای همه استانها در این مطلب استفاده کنید. شماره پلاک ماشین به تفکیک استان و شهرستان در ادامه جدول پلاک ماشین هر استان به صورت…
قریب به ۱۰۰ سال از تاریخ پلاکگذاری در ایران گذشته و این مشخصه وسایل نقلیه در طی زمان اشکال و ساختارهای مختلفی را به خود دیده است. پلاک خودرو از نوع جدید، در ایران سابقهای بیش از ۱۰ سال دارد. این نوع پلاکها بر اساس شهر محل زندگی فرد صاحب خودرو دارای حروف مختلفی هستند. اگر شما هم تمایل دارید بدانید که هر پلاک مربوط به کدام شهر است میتوانید از جداول آورده شده برای همه استانها در این مطلب استفاده کنید.
شماره پلاک ماشین به تفکیک استان و شهرستان
در ادامه جدول پلاک ماشین هر استان به صورت جداگانه برای شما آورده شده است:
تاریخچه پلاک خودرو در ایران به زمان وثوق الدوله قجری و پلاک گذاری درشکهها و گاریها باز میگردد. این پلاکها در سالهای اخیر به دستههای مختلفی تقسیم شده که به شرح زیر هستند:
۱. پلاک خودروهای شخصی
پلاکهای ملی همان پلاکهایی هستند که برای خودروهای شخصی و موجود در بازار صادر میشوند. این پلاکها به شکل مستطیل هستند و از چپ به راست خوانده میشوند که به ترتیب شامل یک عدد دورقمی، یک حرف از الفبا، یک عدد سهرقمی و در آخر یک عدد دورقمی در یک کادر مربعشکل که نشاندهنده محل صدور پلاک است را نشان میدهد.
جالب است بدانید بیش از ۲۰ میلیون پلاک مختلف خودرو در کشور موجود بوده که شهر تهران با عددی نزدیک به ۴ میلیون رکوددار این پلاکهاست. به پایان رسیدن پلاکهایی با اعداد مضرب ۱۱ در شهر تهران گویای این مدعاست. بسیاری از ما با عدد ابتدایی پلاک شهرهای بزرگ کشورمان آشنا هستیم. به طور مثال میدانیم پلاک با عدد ایران ۱۳ مختص شهر اصفهان بوده و یا ایران ۱۲ مربوط به شهر مشهد است. با گذشت زمان و افزایش شمار خودروها و خودرو سواران این اعداد دستخوش تغییرات شدهاند. پلاک شهر اصفهان از ایران ۱۳ به ایران ۵۳ و یا ایران ۶۷ گسترش یافته است. این تغییرات شامل حروف استفاده شده در میانه پلاک نیز گردیده است. مثلا در همین پلاکهای ایران ۵۳ حرف “س” مربوط به خود شهر اصفهان و حرف “ل” مربوط به شاهین شهر از شهرهای استان اصفهان است.
با توجه به مطالب گفته شده میتوان نتیجه گیری کرد که خواندن پلاکها و آگاهی از شهر مربوطه به این سادگیها هم نیست. در ضمن موارد ذکر شده مختص پلاکهای شخصی هستند.
حروف مورد استفاده در پلاک خودروهای شخصی
ب، ج، د، س، ص، ط، ق، ل، م، ن، و، هـ، ی
۲. پلاک ویژه معلولین و جانبازان
این پلاک ویژه معلولین صادر میگردد. از مهمترین دلایل صدور این نوع پلاکها استفاده از پارکینگهای مخصوص معلولین و یا استفاده این افراد از خدماتی همچون سهمیه بنزین و درمان است. از نظر ظاهری کاملا شبیه پلاکهای شخصی بوده با این تفاوت که به جای حروف میانی از نماد معلولین استفاده شده است.
۳. پلاکهای گذرموقت
این پلاک برای خودروهایی طراحی شدهاست که از خارج از کشور به کشور وارد میشوند و برای آنها مهلت محدودی مشخص شدهاست. در این پلاک از حرف گ استفاده میشود و یک تاریخ نیز در قسمت پایینی کادر مربعشکل به پلاک اضافه شده است.
۴. پلاک تاکسی
پلاک ملی تاکسیها فقط برای ناوگان تاکسی رانی کشور صادر میشود. شکل پلاک تاکسیها شبیه به پلاک خودروهای شخصی است؛ با این تفاوت که رنگ زمینه آن زرد و حرف الفبای آن حرف ت است که در بالای آن کلمه TAXI (تاکسی) به لاتین نوشته شدهاست. کد منطقه صدور پلاک محل تردد و انجام وظیفه تاکسی را بیان میکند. این نوع پلاک به صورت کد منطقهای مراکز استانها (به غیر از استان تهران) صادر میشوند.
۵. پلاکهای عمومی
خودروهای حملونقل عمومی مانند تریلیها، وانتبارها، اتوبوس و مینیبوسها و … از پلاکهای عمومی استفاده میکندد. اعداد و حروف این پلاک مشکی است و بر روی یک پسزمینهٔ زردرنگ چاپ میشود. در این نوع پلاک حرف ع به معنای عمومی چاپ میشود.
۶. پلاکهای دولتی
این پلاک مخصوص خودروهای دولتی اعم از سواری، اتوبوس، مینیبوس، کامیون و… است. این پلاک به شکل مستطیل است و از چپ به راست خوانده میشود و از چپ به راست شامل یک عدد دورقمی، حرف الفـ، یک عدد سهرقمی و یک عدد دورقمی در کادر مربعشکل است. اعداد و حروف این پلاک سفیدرنگ است که بر روی یک پسزمینهٔ قرمزرنگ چاپ میشود.
۷. پلاکهای نظامی
این پلاک ویژه خودروهای سپاه پاسداران (حرف ث)، ارتش (حرف ش)، نیروی انتظامی (حرف پ)، وزارت دفاع (حرف ز) و ستاد کل فرماندهی نیروهای مسلح (حرف ف) است.
پلاک خودروهای نیروی انتظامیپلاک خودروهای سپاه پاسدارانپلاک خودروهای ارتشپلاک خودروهای وزارت دفاعپلاک خودروهای ستاد کل فرماندهی نیروهای مسلح
۸. پلاکهای سیاسی
پلاک سیاسی مخصوص خودروهای شاغلین در سفارت خانههاست. صاحبان این خودروها بدون عوارض واردات خودرو میتوانند خودرو خود را وارد کنند. حرف میانی در این پلاکها به دو صورت D (برای دیپلماتها) و S (برای خدمات سفارتخانهها) است.
پلاک خودروهای دیپلماتپلاک خودروهای خدمات سفارت خانهها
۹. پلاک مناطق آزاد تجاری
این نوع پلاک ویژه مناطق آزاد تجاری است. این پلاک به شکل مستطیل است و برخلاف سایر پلاکهای مورداستفاده اندازه آن به صورت استاندارد آمریکایی است. در سمت راست و قسمت بالای ان عدد پنجرقمی به فارسی و در قسمت پایین آن عدد پنجرقمی به لاتین نوشته شده و در سمت چپ این پلاک یک نوار آبی وجود دارد که در قسمت بالا پرچم جمهوری اسلامی ایران و مخفف I.R.IRAN به معنی جمهوری اسلامی ایران و در قسمت پایین آن نشان منطقه آزاد تجاری و نام ان به لاتین نوشته شدهاست. اعداد و حروف این پلاک مشکی است و بر روی یک پسزمینه سفیدرنگ چاپ میشود.
مناطق آزاد با پلاکهای مخصوص شامل مناطق زیر هستند.
ارس
اروند
انزلی
چابهار
قشم
کیش
ماکو
سخن آخر
با افزایش روز افزون خودروها احتمال تغییرات این نوع پلاکها به مانند سالهای گذشته وجود دارد. اگر شما نیز با پلاکی برخورد کرده که در سامانه مربوط موجود نبوده آن را با ارسال در قسمت نظرات با دیگران به اشتراک گذارید.