تا کنون کاوشهای باستانشناسی زیادی توانست دریچههای تازهای را رو به شیوه زندگی انسانها در سدهها و هزارههای قبل برای ما بگشاید. بعضی از این اکتشافات تازه، بهدلیل راز و رمزها و جنبههای ترسناکشان از بقیه متمایز بودند. در ادامه ۱۰ مورد از این یافتههای وهمانگیز را مرور خواهیم کرد.
کشتی نوح
طبق آنچه در قرآن و انجیل آمده، خداوند دستورالعمل ساخت یک کشتی بزرگ را به نوح پیامبر آموزش و به او دستور داد تا از هر حیوان دو جفت را گردآورده و برای مصون ماندن از سیل بزرگ، به کشتی بیاورد. اما برای جمعآوری این همه حیوان، کشتی بزرگی نیاز بود! اگرچه بسیاری این داستان را فقط یک افسانه میدانند اما با تلاش گروهی از دانشمندان مسیحی، یکی از عجیب ترین کشفیات جهان در این خصوص یافت شده است.
این گروه از محققین، توانستند در ارتفاع ۴ هزار متری از سطح دریا و در قلههای کوهستان آرارات در ترکیه امروزی، هفت قطه چوبی متعلق به یک کشتی بزرگ را بیابند؛ کوهستانی که به عقیده بسیاری از مردم، محل به خشکی نشستن کشتی نوح نبی بود. البته یافتههای دیگری نیز در کشورهای ایران و چین به وقوع پیوست اما هیچیک به اندازه این به واقعیت نزدیک نبودند.
هابیت ها
در سال ۲۰۰۳، دانشمندان موفق به یافتن یکی از عجیب ترین کشفیات جهان شدند. آنها جمجمه و استخوانهایی به همراه ابزارهایی سنگی و بازماندههایی از چند حیوان را در مکانی باستانی پیدا کردند. بر اساس مطالعات انجامگرفته، این استخوانها مربوط به انسان فلورسی بوده که اولین کشف از نوع خود است. متخصصین با انجام آزمایشات مختلف فهمیدند که استخوانها مربوط به زنی ۳۰ ساله است که ۱۷ هزار سال پیش میزیسته و یک متر ارتفاع قامت داشته است. به همین دلیل، دانشمندان نام این کشف خود را هابیت گذاشتند. برخی معتقدند این گونه از انسان منقرض شده و برخی دیگر نیز اعتقاد دارند این زن گونهای استثنایی در زمان خود بوده است.
تمدن گمشده مایا
راز سقوط تمدن مایا یکی از بزرگترین رازهای باستانی در عصر ماست. دانشمندان زیادی تاکنون سعی داشتند بفهمند چگونه کل یک تمدن سقوط کرد بدون اینکه اثری از دلایل این سقوط و نابودی از خود بر جای بگذارد. مایاها به واسطه کشف سیستم نوشتاری معروف بوده در حالی که علومی مانند ستارهشناسی، ریاضیات، معماری و هنرهای تجسمی را نیز فراگرفته بودند.
در حدود قرون ۸ و ۹ میلادی، تمامی شهرهای این تمدن به دلایلی ناشناخته و به یکباره از بین رفت. خوشبختانه برخی آثار از این قوم به جای مانده و دانشمندان را سرگرم مطالعه جهت یافتن پاسخ این سوالات کرده است. محتملترین نظریهها در خصوص دلیل گم شدن تمدن مایا، کشاورزی بیش از حد، بیماری و نبرد هستند.
غارهای لانگیو
غارهای لانگیو مجموعهای عظیم از غارهای زیرزمینی است که در استان ژجیانگ (Zhejiang) در کشور چین واقع شده است. به عقیده چینیها، این غارها نهمین عجایب خلقت جهان هستند که رمز و رازهایی در خود نهفته دارند. این مجموعه بزرگ زیرزمینی برای اولین بار در سال ۱۹۹۲ از خاک بیرون آورده و منجر به کشف نزدیک به ۳۶ غار دیگر در زمینی به مساحت ۳۰ هزار متر مربع شدند.
دانشمندان زیادی در پی یافتن پاسخ این سوال هستند که غارهای لانگیو چرا، چگونه و توسط چه کسانی ساخته شدهاند. در ساخت این مجموعه عظیم بیش از یک میلیون متر مکعب سنگ به کار رفته است. به علاوه اینکه در دیواره این غارها مخروطهایی به صورت موازی با هم به کار رفته که برای ایجاد این چنین سازهای، نیاز به قدرت فراوان و ابزار پیشرفتهای بود. به همین دلیل، غارهای لانگیو از عجیب ترین کشفیات جهان به شمار میآیند.
مزارع آنس
در جنوبیترین بخش جزیره نیوفاندلند (Newfoundland) در کانادا، یک سایت باستانشناسی به نام مزارع آنس دیده میشود. این سایت برای اولین بار در دهه ۶۰ میلادی کشف شد و به عنوان معروفترین زیستگاه وایکینگها در آمریکای شمالی شناخته میشود.
پس از بررسیهای زیاد انجامگرفته در محیط سایت، باستانشناسان ۸ خانه مسکونی کوچک را یافتند که نشاندهنده یک زندگی بلندمدت است. در اطراف سایت حفاری، دانشمندان اشیای گرانبهایی پیدا کردند که هر کدام گویای داستانی است. با توجه به اینکه وایکینگها و اهالی اسکاندیناوی قرنها پیش از کریستف کلمب (کاشف قاره آمریکا) زندگی میکردند، این سایت یکی از عجیب ترین کشفیات جهان به شمار میآید که توضیحی برای آن وجود ندارد.
سنگ های ایکا
در اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی، یک انسانشناس هزاران سنگ سیاه کوچک پیدا کرد که تصاویری از دایناسورهای ماقبل تاریخ بر روی آنها نقاشی شده بودند. بر اساس بررسیهای صورتگرفته، قدمت این سنگها بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ سال تخمین زده شدهاند. برخی تصاویر نقشبسته بر روی سنگ های ایکا همچنین شامل مواردی مانند عمل قلب باز، پیوند مغز و برخی تصاویر دیگر بودند، اما چیزی که همه را شگفتزده کرده، تصاویری از دایناسورهای استگوزاروس، برونتوزاروس و دیگر حیوانات ماقبل تاریخ است.
هرکدام از سنگها شکل خاص خود را داشته و بهگونهای جدا قابل تفسیر هستند. در حالی که راز این سنگها کشفنشده باقی مانده، برخی معتقدند سنگهای ایکا مربوط به نژادی فرازمینی است.
دروازه خورشید
دروازه خورشید در ارتفاع ۴۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا در کشور بولیوی واقع شده و یکی از عجیب ترین کشفیات جهان است. این دروازه با نام پوماپونکو (Pumapunku) نیز شناخته میشود که بخشی از یک مجموعه بنای تاریخی به نام تیواناکا (Tiwanaka) و مربوط به ۱۵۰۰ سال پیش است. تکنولوژی به کار رفته در این بنای تاریخی پیشکلمبیایی (pre-Clumbian) حتی پیشرفتهتر از بناهای ساخته شده توسط آزتکهاست.
این دروازه بزرگ جهت ساخت یک معبد استفاده شده که سنگهای به کار رفته در آن از دو معدن جداگانه در فواصل ۱۶۰۰ و ۸۰۰۰ متری استخراج شدهاند. هر کدام از بلوکهای سنگی این بنا ۱۸۰ کیلوگرم به بالا وزن داشته تعداد زیادی از آنها در ساخت دروازه به کار رفته است.
ساکسایوآمان
در شهر پرو، مجموعهای از دیوارهای عجیب و غریب یافت میشود که با نام ساکسایوامان معروف هستند. دقت بهکار رفته در ساخت این دیوارهها مثالزدنی است به طوری که گویا با یک پازل عظیم روبرو هستیم. هر تکه از این پازلها به شکلی عجیب با قطعه دیگر هماهنگ بوده و بدون ایجاد کوچکترین روزنه یا سوراخی در کنار همدیگر چیده شدهاند.
دانشمندان سالهاست در پی کشف چگونگی ساخت این شی باستانی عجیب هستند. برخی بر این عقیدهاند که سازندگان این اثر تاریخی با استفاده از نوعی مایع گرفتهشده از گیاهی ناشناخته توانستهاند به این سنگها شکل دلخواه را بدهند. نظریه دیگری نیز هست که میگوید احتمال دارد نور خورشید باعث بیرون آمدن مواد معدنی از سنگها شده و به مرور زمان فاصله بین سنگها را پر کرده است. در حالی که دانشمندان و متخصصین هنوز به دنبال یافتن پاسخی برای چگونگی تشکیل این پدیدهاند، گردشگران زیادی از دیدن آن لذت میبرند.
استون هنج
استون هنج سایتی باستانشناسی است که به گفته دانشمندان در عصر نوسنگی ساخته شده است؛ عصری که اطلاعات کمی از آن در دست داریم. این سازه شامل سنگهایی با نام سارسنز (sarsens) است که حدود ۹ متر ارتفاع داشته و وزن هر یک از آنها به ۲۵ تن نیز میرسد. کوچکترین سنگ این بنا بلوستون (bluestone) نام دارد و وزن آن ۴ تن است. ستونهای بهکار رفته در این اثر باستانی میبایست از فاصلهای ۲۲۵ کیلومتری آورده شده باشند که هنوز چگونگی انجام این کار برای دانشمندان سوالات زیادی را در پی داشته است.
محققین کاوشهای زیادی در این محل انجام داده و به دنبال یافتن سوالات بیشمار خود مبنی بر چرایی و چگونگی ساخت این بنا بوده و به نتایج قابل قبولی نیز رسیدهاند. بر اساس این نتایج، به احتمال زیاد استون هنج مکانی برای خاکسپاری مردگان و یا جایی برای برپایی جشنهای باستانی بوده است. همچنین احتمالا این مکان محلی برای خواب ابدی خاندان سلطنتی و یا ارتباط با اجداد و نیاکان آنها باشد.
هواپیماهای کیمبایا
مصنوعات کیمبایا (Quimbaya) از مشهورترین اشیای کشف شده در کلمبیا هستند. این مصنوعات، همگی از جنس طلا بوده و توسط کیمبایاها (تمدنی سرخپوستی در در آمریکای جنوبی) ساخته شدهاند. عجیبترین قسمت این اشیا، شباهت آنها به هواپیماست. بسیاری عقیده دارند اهالی قبایل کیمبایا میتوانستند پرواز کنند و یا حداقل راه و روش پرواز کردن را میدانستند.
سخن آخر
در طول دهه ها و سده های اخیر اشیای متعددی کشف شدهاند که کاربردها و معانی آنها برای ما روشن نیست و بسیار رمزآلود هستند، در این مطلب ۱۰ نمونه را بررسی و مرور کردیم. شما چه اکتشاف دیگری میشناسید که رمز و معمای آن هنوز کشف نشده است؟