مدیتیشن در حمام یکی از بهترین انواع مدیتیشن برای کاهش استرس و افزایش احساس آرامش است. در این مقاله شما را به طور کامل با مدیتیشن در حمام و نحوه انجام آن آشنا خواهیم کرد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
بطورکلی مدیتیشن در حمام قرن هاست که وجود دارد. رومیان باستان عاشق غوطهور شدن در آب گرم بودند و حتی حمامهای عمومی را برای این منظور میساختند. ژاپنیها نیز حمامهای خاصی دارند که به آن انسن میگویند و قدمت آنها به هزاران سال پیش بر میگردد. انسنها هنوز هم در ژاپن از محبوب بالایی برخوردارند و جمعیت زیادی از مردم فقط برای استراحت در چشمههای آب گرم طبیعی به این کشور سفر میکنند.
آنسنهای اختصاصی زنانه و مردانه نیز وجود دارند که به طور اختصاصی در اختیار مردان یا زنان قرار میگیرند. کشورهای دیگر مانند روسیه، مجارستان و فنلاند نیز به طور سنتی از حمام برای مدیتیشن و استراحت استفاده میکنند. البته لازم به ذکر است که مدیتیشن در حمام همیشه حول محور آب هم نمیچرخد. نوعی حمام آیورودا به نام ابیانگا وجود دارد که از آن برای اهداف دارویی استفاده میشود. در این روش حمام، بدن با روغنهای گرم ماساژ داده میشود و هدف از انجام این کار، بهبود بخشیدن به گردش خون، عملکرد مفصل و تخلیه لنفاوی است.
مزایای مدیتیشن در حمام چیست؟
مدیتیشن به خودی خود فواید زیادی دارد اما مدیتیشن در حمام میتواند مزایای خاص دیگری را به آن اضافه کند. برخی افراد هنگامی که در یک وان آب گرم قرار میگیرند، میتوانند راحتتر نفس بکشند و روی آن تمرکز کنند. علاوه بر این به دلیل لمس آب، معمولا راحتتر میتوان ذهن را از حواس پرتیهای گوناگون حفظ کرد و در لحظه حال ماند.
این نوع مدیتیشن میتواند روش مناسبی برای آرامش بخشیدن به جسم و روح، پس از یک هفته طولانی و سخت باشد. علاوه بر این شاید اختصاص دادن زمان برای انجام مدیتیشن برای همه افراد کار چندان راحتی نباشد، اما مدیتیشن در حمام این امکان را به همه افراد میدهد تا بدون صرف وقت زیاد یا اختصاص دادن زمان مجزا، به انجام مدیتیشن بپردازند.
همچنین اگر مشکلاتی در خواب دارید، حمام رفتن قبل از خواب و انجام مدیتیشن میتواند به شما کمک کند تا خواب آرام و عمیقتری داشته باشید، زیرا گرمای آب میتواند عضلات شما را ریلکس کرده و تنش و خستگی آنها را کاهش دهد و مدیتیشن هم میتواند به آرام سازی ذهن و کاهش افکار مزاحم کمک کند. انجام دادن مدیتیشن در حمام میتواند سیستم عصبی پاراسمپاتیک را فعال کند. این سیستم مسئولیت استراحت و آرام کردن بدن شما را برعهده دارد و یکی از دلایلی که باعث میشود تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید همین است.
مطالعات انجام شده مزایای زیر را نیز برای مدیتیشن در حمام گزارش کرده است:
- به بهبود سلامت قلب کمک میکند.
- به کاهش فشار خون کمک میکند.
- به بهبود عملکرد شناختی و سلامت روان کمک میکند.
لیست انواع مدیتیشن در حمام
مدیتیشن انواع مختلفی دارد که میتوانید تعدادی از آنها را در حمام انجام دهید:
۱_ مدیتیشن ذهن آگاهی
اصل تمرین ذهن آگاهی شامل تمرکز کردن بر لحظه حال و آگاه شدن از افکار و احساسات بدون هیچ گونه قضاوتی است.
۲_ مدیتیشن هدایت شده
میتوانید از صوت مدیتیشن با کلام یا هدایت شده استفاده کنید یا از یک راهنما بخواهید تا شما را برای انجام مدیتیشن راهنمایی کند. این نوع مدیتیشن برای افراد تازه کار و یا افرادی که در تمرکز مشکل دارند، میتواند بهترین انتخاب باشد.
۳_ مدیتیشن عشق و مهربانی
این نوع از مدیتیشن در جهت ارسال افکار محبتآمیز نسبت به خود و دیگران استفاده میشود و راهی عالی برای ایجاد ارتباط بهتر با خود و دیگران است.
۴_ مدیتیشن تجسم
یکی از جذابترین انواع مدیتیشن، مدیتیشن تجسم است. برای انجام این تمرین کافی است تا روی یک تصویر ذهنی یا خاطره زیبا تمرکز کنید تا احساس آرامش پیدا کنید.
۵_ مدیتیشن اسکن بدن
مدیتیشن اسکن بدن میتواند بهترین نوع مدیتیشن در حمام باشد. زمانی که در وان دراز کشیدهاید و یا زیر دوش قرار دارید، به نوبت روی اندامهای مختلف بدن خود تمرکز کنید تا هر تنش و دردی را که احساس میکنید، رها نمایید.
نکته: به یاد داشته باشید که شما میتوانید این مدیتیشنها را با هم ترکیب کنید. مثلا میتوانید مدیتیشن ذهن آگاهی را همزمان با هر تمرین دیگری انجام دهید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
در انگیزه بخوانید: مراقبه با آینه | مدیتیشن آینه روشی عالی برای کاهش استرس و اضطراب
مدیتیشن در حمام با آب سرد بهتر است یا گرم؟
حالا که با اصول مدیتیشن حمام آشنا شدید، شاید این سوال برایتان پیش بیاید که آب سرد برای تمرین بهتر است یا آب گرم؟
برخی افراد این طور استدلال میکنند که آب سرد نسبت به آب گرم محرکتر است و میتواند هوشیاری را افزایش دهد. به همین دلیل ترجیح میدهند مدیتیشن با دوش آب سرد را امتحان کنند. ولی برخی دیگر میگویند که آب گرم آرامشبخشتر است و میتواند استرس آنها را کاهش دهد و گردش خون آنها را بهتر میکند. پس میتوان این طور نتیجه گرفت که همه چیز به هدف فرد بستگی دارد. هیچ پاسخ قطعی درست و غلطی برای این سوال وجود ندارد. این خود شما هستید که باید ببینید در کدام حالت احساس بهتری دارید.
لذت بخشتر کردن مدیتیشن در حمام
اگر نکات زیر را رعایت کنید، میتوانید تجربه بهتری از انجام مدیتیشن در حمام داشته باشید:
۱_ یک مراقبه هدایت شده را انتخاب کنید
میتوانید از مدیتیشنهای هدایت شده موجود در اپلیکیشن آرامیا استفاده کنید. تنها نکتهای که باید به آن دقت داشته باشید این است که مدیتیشنی را انتخاب کنید که با آن احساس راحتی بیشتری دارید و میتوانید به راحتی آن را دنبال کنید.
۲_ یک اسانس آرام بخش را انتخاب کنید
برای اینکه احساس آرامش بیشتری پیدا کنید، میتوانید چند قطره روغن بابونه یا اسطوخودوس در آب وان بریزید. استفاده از گل رز هم میتواند انتخاب خوبی باشد.
۳_ یک محیط آرامش بخش ایجاد کنید
اگر شرایطش را دارید چند عدد شمع روشن کنید و از چراغهای کمتری استفاده کنید. معمولا این کار میتواند احساس آرامش بیشتری ایجاد کند.
۴_ عوامل حواس پرتی را از بین ببرید
تلفن همراه خود را به حمام نبرید و مطمئن شوید که افراد خانواده در زمان حمام کردن شما، مزاحمتان نشوند و از شما نخواهند که سریعتر کار خود را به پایان برسانید.
آموزش مدیتیشن در حمام
حالا که همه شرایط آماده است میتوانید مدیتیشن خود را شروع کنید. اگر در وان تمرین میکنید، یک حوله کوچک را لول کرده و آن را پشت سر خود قرار دهید تا بتوانید با خیال راحت سرتان را به آن تکیه دهید. چشمان خود را ببندید و به بوی عطرهای دلپذیر اطرافتان توجه کنید.
چند نفس عمیق بکشید. میتوانید عمل دم را با بینی و عمل بازدم را دهان انجام دهید. تنفس را تکرار کنید تا بدنتان آرام شود. مراقبه هدایت شدهای را که انتخاب کردهاید پخش کنید و مراحل را دنبال کنید. اگر هم از مدیتیشن هدایت شده استفاده نمیکنید، میتوانید یک مانترا یا جمله تاکیدی را با خود تکرار کنید. حواستان را روی جریان آبی که پوست شما را لمس میکند، نگه دارید.
ذهنتان را در لحظه حال نگه دارید و اگر احساس کردید که ذهنتان دارد از تمرین منحرف میشود، بدون آن که خودتان را سرزنش کنید یا درگیر تحلیل افکارتان شوید، دوباره توجه خودتان را به مدیتیشن برگردانید. برای شروع میتوانید مدت تمرین را ۵ دقیقه در نظر بگیرید و به مرور زمان و در جلسات بعد، مدت آن را بیشتر کنید. وقتی تمرین به پایان رسید چند نفس عمیق بکشید و احساس آرامش و شادابیای که در بدن خود دارید، توجه کنید. میتوانید بابت احساسی که دارید سپاس گزاری کنید و سپس چشمهایتان را باز کنید.
اکنون که با مدیتیشن در حمام آشنا شدید مطمئنم که دلتان میخواهد همین حالا یک حمام جانانه را امتحان کرده و مدیتیشن کنید و تاثیر آن را بر روح خود احساس کنید. اگر در این خصوص نظری دارید حتما برایمان کامنت کنید.