دعای توسل را علامه مجلسی در بحارالانوار آورده است و میفرماید این دعا را محمد بن بابویه از ائمه (ع) روایت کرده و گفته است که این دعا را در هیچ امری نخواندم، مگر آن که اثر اجابت آن را به زودی یافتم.
در این دعا با توسل به چهارده معصوم (ع) و واسطه قرار دادن آنها به درگاه خداوند پس از اتمام دعا، حاجت خود را از خدا در خواست میکنیم. جملات صدر و ذیل آن چنین است: ”اللهم انی اسئلک و اتوجه الیک بنبیک نبی الرحمه…”؛ خدایا من از تو میخواهم و روی میآورم به سوی تو، به پیامبرت، پیامبر رحمت … ”یا وجیها عندالله اشفع لنا عندالله”؛ ای آبرومند نزد خدا، شفاعت کن برای ما نزد خدا.( مفاتیحالجنان، دعای توسل، ص ۲۲۵)
عده ای زمان خواندن دعای توسل را روز چهارشنبه می دانند ولی در منابع به خصوصی به این موضوع پرداخته نشده است. بنابراین میتوان در مناسبتهای گوناگونی این دعا را خواند.
درود خدا بر همگى ایشان و خدا ستم کنندگان به ایشان را که دشمنان خدا هستند از رحمت خویش دورکند چه آنهاکه گذشته اند و چه آنها که پس از این آیند آمین رب العالمین
آیتالله شاهآبادی به عنوان یک مجتهد که بیش از ۴۰ سال است هر روز دعای توسّل را میخواند، آثار فراوانی از این دعا دیده است، و جالب اینکه خیلی از کسانی که به توصیه ایشان عمل کردهاند، برکات بسیار مادی و معنوی را از این دعای شریف دیدهاند.
اگر کسی این دعا را هر روز بخواند، کلیدی است که به هر قفلی میخورد، در برآوردهکردن حاجات بسیار مؤثر است، ایمان انسان را زیاد میکند، بهترین مونس انسان است، در وقت تنهایی و هنگامی که به حاجتی رسیدید، متوجّه میشوید که دعای توسّل واسطه شده که آن حاجت را از خدا گرفتهاید، بنابراین دفعه دیگر هم که حاجتی داشته باشید، همین دعا را میخوانید.
علامه مجلسی دعای توسل را در بحارالانوار بیان کرده است. هم چنین در باب این دعا می گوید که محمد بن بابویه از ائمه روایت کرده که دعای توسل را هیچ امری نخواندم ، مگر این که اثر اجابت آن را فوری دریافت نمودم.
میرزا جواد آقا ملکی تبریزی رحمت الله علیه در کتاب “المراقبات” خود فرموده است: اگرچه توسل به معصومین بزرگوار برای براورده شدن جمیع حاجات مناسب است اما هر معصومی دارای خصوصیاتی خاص برای براوردن حاجات می باشد. دعای توسل شاهدی بر این ادعا است زیرا از تک تک معصومین علیه السلام تقاضای شفاعت برای براوردن حاجات می نماییم. پیامبر اکرم علیه السلام و دختر بزرگوارش و امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه اسلام برای بدست آوردن طاعت خدا و خشنودی او خصوصیت دارند.
امام علی علیه السلام برای برطرف نمودن ظلم ظالمان و انتقام از دشمنان خصوصیت دارد. خصوصیت امام سجاد علیه السلام در مورد ستم پادشاهان و القائات و وسوسه های شیطان است. امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام در مورد کمک گرفتن در مورد آخرت خصوصیت دارند. امام کاظم علیه السلام در مورد سلامتی و عافیت کامل و دردهایی که مردم از آن گریزانند خصوصیت دارد. امام رضا علیه السلام در مورد ترس های مسافرت در دریا و خشکی و زمین های بی آب و شهرهای خالی از سکنه خصوصیت دارد.
امام جواد علیه السلام در مورد توسعه روزی و بی نیاز شدن از آنچه در دست مردم است خصوصیت دارد. امام هادی علیه السلام خصوصیتی در مورد نیکی به برادران مومن و قضای نافله ها و به کمال رسیدن طاعت پروردگار دارد. امام حسن عسکری علیه السلام در مورد کمک نمودن در مورد آخرت خصوصیت دارد و در آخر امام زمان ما، امید ما و حافظ ما در مورد جمیع این موارد خصوصیت دارد و می توان در تمام حاجات از ایشان کمک گرفت. با این تفاسیر ببینید با خواندن دعای توسل چه نفع کثیری به انسان می رسد زیرا که می تواند جمیع حاجات اخروی و دنیوی خود را از چهارده معصوم علیه اسلام طلب کند.
نحوه خواندنن دعای توسل برای حاجت روایی
همانطور که گفتیم در کلام بزرگان بر هر روز خواندن دعای عظیم الشان توسل تاکید شده است و اصل اثر این دعا را منوط به هر روز خواندن آن دانسته اند. این که در چه زمانی از روز این دعا خوانده شود چندان فرقی نمی کند البته خواندن این دعای ارزشمند در صبح و مخصوصا پس از نماز صبح بسیار توصیه شده و مجرب است اما این طور نیست که نتوان در دیگر ساعات روز آن را خواند و اصل این است که هر روز خوانده شود. برای براورده شدن حاجات و رفع گرفتاری ها و مشکلات هر روز با طهارت روح و جسم در گوشه ای خلوت بنشینید و دعای توسل را با توجه به معانی آن بخوانید. ان شالله به تمام حاجات خود اگر خیر است خواهید رسید.
سخن آخر
توسّل، وسیله و واسطه قرار دادن چیزی بین خود و مطلوب (خواسته شده) است. وسیله بر دو نوع است: گاهی از امور مادّی است، مثل آب و غذا که وسیله ی رفع تشنگی و گرسنگی است. و زمانی نیز از امور معنوی است، مثل گناهکاری که خدا را به مقام و جاه یا حقیقت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) قسم می دهد تا خداوند از گناهش بگذرد. در هر دو صورت وسیله لازم است.
مثالی ساده برای مشخصشدن معنای توسّل:
اگر بچهای تنهایی به مهمانی برود، بیشتر به او توجّه کرده و احترام میگذارند یا اگر به همراه پدر یا مادرش باشد؟! بنابراین اگر ما هم به همراه چهارده معصوم (علیهم السلام) به درگاه خدای بزرگ برویم، قطعا خداوند نسبت به ما توجّه بیشتری میکند.