آیا در شهر یا روستای محل سکونت شما امکانات کمی برای راهاندازی کسبوکارهای بلندمدت وجود دارد؟ حقیقت این است که علیرغم تمام محدودیتهای مناطق روستایی و شهرهای کمجمعیت، فرصتهایی برای کارآفرینی و راهاندازی کسبوکارهای درآمدزا وجود دارد. در این مقاله، برخی حوزههای مناسب برای کارآفرینی در روستا را مورد بررسی قرار داده و در ادامه به تشریح برخی ایدههای کاربردی و جدید به منظور کارآفرینی در روستا میپردازیم.
حوزههای مختلف کارآفرینی در روستا
امروزه با گسترش نقش اینترنت در افزایش سرعت برقراری ارتباط، انتقال اطلاعات و ورود به جامعه اطلاعاتی کسبوکارهای روستایی نیز دستخوش تغییر شده اند. به طور کلی، برخی زمینههای کارآفرینی در روستاها و شهرهای کوچک عبارتند از کشاورزی، دامداری، تولید مواد غذایی، تولید محصولات بومی و … که با راهاندازی کسبوکارهای مختلف در این زمینهها میتوانید اقدام به ایجاد اشتغال کرده و نیازهای مردم در آن جامعه کوچک را رفع کنید و از سوی دیگر به درآمدی متناسب با خدمات ارائهشده دست یابید.
نکته قابلتوجه در ارتباط با کارآفرینی در روستاها و شهرهای کوچک در نظر گرفتن شرایط محیطی، ظرفیتها و ویژگیهای مردم و منطقه است. در واقع، با بررسی چنین شرایطی میتوان متناسب با نیاز جامعه اقدام به راهاندازی کسبوکاری مناسب کرد.
همانطور که اشاره شد، فعالیت در زمینه صنایعی مانند پوشاک، مسگری و بافندگی میتواند موجب اشتغالزایی، رفع مجموعه نیازهای ساکنین و همچنین کسب درآمد شود. به علاوه، راهاندازی کسبوکارهای مرتبط با کشاورزی نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و به عنوان منبعی به منظور تأمین خوراک روزانه مورد نیاز افراد به شمار میرود. به علاوه، برگزاری دورههای آموزشی در زمینه تولید، کشاورزی و پرورش محصول نقش بسزایی در بسترسازی بهبود فضای کسبوکار روستایی دارا است.
از سوی دیگر، دامپروری یکی از ارکان اصلی اقتصاد روستایی است و برای کارآفرینی در گزینه بسیار مناسبی به شمار میرود. همچنین با فعالیت در زمینه مکانیزه کردن موارد مربوط به درمان و رعایت اصول بهداشتی دام روستایی نیز میتوان نسبت به ایجاد اشتغال در مناطق روستایی اقدام کرد.
همچنین در حیطه ورزش نیز میتوان با راهاندازی امکانات مورد نیاز نسبت به کارآفرینی در این زمینه اقدام کرده و علاوه بر ایجاد اشتغال برخی ساکنین جامعه روستایی، استعدادهای شناختهنشده در شاخههای مختلف ورزشی را کشف کرد!
برنامهریزی برای ایجاد اشتغال در حوزه بهداشت روستایی، ایجاد مراکز بهداشتی و تهیه اقلام درمانی مورد نیاز هم یکی دیگر از مواردی است که به عنوان زمینهای برای کارآفرینی در روستا به شمار میآید. در واقع، کارآفرینی در این زمینه نه تنها باعث افزایش سطح بهداشت جامعه روستایی میشود، بلکه رونق اقتصادی را در این حوزه به دنبال دارد.
در این میان نقش روزافزون کسبوکارهای اینترنتی غیرقابل انکار بوده و از همین رو میتوان با فراهم کردن زیرساختهای مناسب، بهرهگیری از فضاهای استارتاپی و … نسبت به اجرای طرحهای مختلف روستایی اقدام کرد. در ادامه، برخی ایدههای جدید برای کارآفرینی در هر یک از حوزههای مذکور را تشریح میکنیم.
۱. عرضه خدمات خشکشویی
به طور کلی، افراد در تمامی مناطق شهری و روستایی نیاز به خدماتی برای شستوشوی لباسهای مجلسی، کتوشلوار و … دارند؛ بنابراین راهاندازی کسبوکاری به منظور ارائه خدمات خشکشویی به عنوان گزینهای برای کارآفرینی در روستا بوده و میتوان گفت که کاری بلندمدت است، چرا که معمولاً افراد در بازههای زمانی مختلف تمایل به استفاده از سرویس خشکشویی دارند. با این حال در برخی از فصول سال مانند بهار و با فرا رسیدن عید نوروز میزان مراجعات تا حدودی بالاتر است.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۵ الی ۶ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۳ الی ۴ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۷۰ الی ۹۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: بسته به میزان مراجعات، در حدود ماهانه ۲۴ میلیون تومان
۲. تعمیر و فروش لوازم دستدوم
اغلب اوقات مردم در صورت شکستن وسایل و اقلام مورد استفاده خود آنها را دور میاندازند. در چنین شرایطی، راهاندازی کسبوکاری به منظور تعمیر وسایل یا خرید اقلام دستدوم و فروش آنها گزینه مناسبی برای کارآفرینی در روستا است. در واقع، این نوع از کسبوکار امکان درآمدزایی هم از تعمیر وسایل و هم فروش اقلام دستدوم را دارا است.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۵ الی ۶ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۳ الی ۴ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۳ الی ۵ میلیون تومان
- سطح درآمد: در حدود ماهانه ۱۰ میلیون تومان
۳. برپایی کمپهایی توریستی برای مسافران
چنانچه منطقه سکونت شما دارای مناطقی طبیعی، بکر و توریستی است، میتوانید با ارائه خدماتی برای گردشگران و توریستها و برپایی مکانی برای سکونت و تأمین لوازم مورد نیاز آنها، اقدام به ایجاد اشتغال و درآمدزایی کنید. همچنین سایر خدمات مانند ارائه اطلاعات محلی، برگزاری جشنهای محلی و ایجاد سرویسهای حملونقل برای گردشگران نیز از جمله ایدههای مناسب در این حوزه است. به علاوه، با فروش وسایلی برای برپایی چادر و سایر اقلام مورد نیاز سفر نیز میتوانید کسب درآمد داشته باشید.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۶ تا ۱۲ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۳ الی ۵ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۲۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: متغیر
۴. راهاندازی سالن آرایش و زیبایی
راهاندازی سالنهای آرایشی گزینهای مناسب برای افرادی است که به ظاهر خود اهمیت داده و علاقهمند به آراستگی و خلاقیت در زمینه آرایش و زیبایی هستند. به علاوه، افرادی که در مناطق روستایی زندگی میکنند ممکن است به چنین خدماتی دسترسی نداشته باشند؛ بنابراین راهاندازی کسبوکارهای مرتبط با سالنهای آرایش و زیبایی فرصتی ناب برای کارآفرینی در روستاها میباشند.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۶ تا ۱۲ ماه
- نیروی مورد نیاز: در حدود ۲ الی ۳ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان
- سطح درآمد: در حدود ماهانه ۸ میلیون تومان
۵. راهاندازی دفاتر خدمات اداری مانند حسابداری، دفتر بیمه، وکالت و غیره
همانطور که میدانید، راهاندازی هر گونه کسبوکاری نیاز به خدماتی برای پیمودن مراحل اداری، حسابداری، بیمه و غیره نیز دارد؛ بنابراین راهاندازی دفاتر وکالت، بیمه یا سایر خدمات اداری یکی دیگر از موارد کارآفرینی در روستا به شمار میآید.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۱ الی ۲ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۲ الی ۳ نفر برای انجام کارها و پاسخگویی به مراجعهکنندگان
- بودجه اولیه: در حدود ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: بسته به میزان مراجعات، در حدود ماهانه ۱۰ میلیون تومان
۶. ارائه اینترنت
همانطور که اشاره شد، امروزه دسترسی به اینترنتی پرسرعت در تمام مناطق شهری و روستایی از جمله نیازهای ضروری افراد است؛ بنابراین با راهاندازی کسبوکاری برای ارائه خدمات اینترنتی مانند ارائهدهندگان ISP میتوانید نیاز آنها را پاسخ دهید. همچنین فروش مجدد خدمات از ارائهدهندگان اصلی در مناطق روستایی میتواند کسب و کاری کوچک به شمار آید
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۶ الی ۱۰ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۳ الی ۴ نفر برای اجرایی کردن خدمات و پاسخگویی به مراجعهکنندگان
- بودجه اولیه: در حدود ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: در حدود ماهانه ۱۰ میلیون تومان
۷. فروش لباسهای محلی
به طور معمول، افراد در جوامع کوچک تمایل بسیاری به پوشیدن لباس به سبک سنتی خود را دارند؛ بنابراین با فروش لباسهای مورد علاقه این افراد میتوانید به کسب درآمد بپردازید. البته لازم نیست که خودتان تولیدکننده باشید؛ به عبارت دیگر میتوانید یک یا دو نفر را به عنوان خیاط لباسهای محلی استخدام کرده و محصولات تولیدی را به فروش برسانید. همچنین توجه داشته باشید که فروش لباسهای محلی به گردشگران نیز از جمله دیگر موارد کارآفرینی در روستا است که منجر به ایجاد اشتغال و کسب درآمد خواهد شد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۴ الی ۶ ماه
- نیروی مورد نیاز: حدود ۱ الی ۲ نفر برای خیاطی
- بودجه اولیه: در حدود ۱۰ الی ۲۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ماهانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان
۸. فروش اقلام محلی مانند تخممرغ و لبنیات
در کنار استفاده از محصولات لبنی و تخممرغ در مناطق روستایی میتوان این محصولات را به فروش رساند. در واقع، استفاده از این محصولات در میان مردم با استقبال بالایی مواجه است و از همین روی راهاندازی کسبوکاری مرتبط در این زمینه و فراهم آوردن شرایط لازم برای نگهداری این قبیل حیوانات میتواند منجر به کسب درآمد خوبی گردد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۹ الی ۱۲ ماه
- نیروی مورد نیاز: حداقل ۲ نفر
- بودجه اولیه: حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: در حدود ماهانه ۹ الی ۱۰ میلیون تومان
۹. کشت قهوه یا چای
این مورد نیز کسبوکاری تقریباً ساده بوده و میتواند منجر به کارآفرینی در روستا، اشتغالزایی و کسب درآمد شود. به طور کلی، کاشت بوتههای چای به محوطه بزرگی نیاز نداشته و قابلیت کاشت در مزارع را داراست. همچنین توجه داشته باشید که برای کشت دانه قهوه به محوطهای سرپوشیده و تا حدودی تاریک نیاز است که پس از ۶ تا ۱۲ ماه جوانه زده و آن را به محوطه مزارع انتقال میدهند.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۳ الی ۴ سال
- نیروی مورد نیاز: حدود ۴ الی ۵ نفر
- بودجه اولیه: حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ۳۰۰ میلیون تومان در پایان فصل
۱۰. پرورش قارچ
افراد ماهر در صنعت کشاورزی میتوانند گزینههای مختلفی را برای درآمدزایی به کار بگیرند. برای مثال، کشت و پرورش قارچ از جمله مواردی است که میتوان با راهاندازی گلخانهای مناسب اقدام به کارآفرینی در روستا کرد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۳ الی ۴ سال
- نیروی مورد نیاز: حداقل ۳ الی ۵ نفر
- بودجه اولیه: حداقل ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ۱۰۰ میلیون تومان در پایان فصل
۱۱. تولید محصولات ارگانیک
امروزه به دلیل تولید انبوه مواد غذایی معمولاً محصولاتی مانند میوهها و سبزیجات به روشی غیر ارگانیک پرورش یافته و روانه بازار میشوند. از همین روی محصولات کشاورزی ارگانیک و عاری از مواد شیمیایی طرفداران زیادی دارند؛ بنابراین راهاندازی کسبوکاری به منظور فروش محصولات ارگانیک میتواند سودآوری بالایی داشته باشد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۳ الی ۴ ماه
- نیروی مورد نیاز: حداقل ۴ نفر
- بودجه اولیه: حداقل ۵ تا ۱۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ۶۰ الی ۸۰ میلیون تومان در پایان فصل
۱۲. پخت غذاهای محلی
به طور معمول، هر یک از شهرها و روستاها غذای محلی و مختص به خود را دارند که برخی از آنها شناختهشده و برخی در میان افراد آن جامعه مورد استفاده قرار میگیرند. در همین راستا، میتوانید با راهاندازی کسبوکاری غذای محلی منطقه سکونت خود را به فروش گردشگران و توریستها برسانید. در واقع، این روش نیز یکی دیگر از مواردی است که میتوان با اجرایی کردن آن نسبت به کارآفرینی در روستا اقدام کرد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۱ الی ۲ ماه
- نیروی مورد نیاز: در حدود ۳ الی ۴ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۲۵ تا ۳۵ میلیون تومان
- سطح درآمد: در حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیون تومان در سال
۱۳. راهاندازی مرکز دامپزشکی
همانطور که میدانید، نگهداری و پرورش حیوانات اهلی همچون گاو، گوسفند، مرغ، ماهی و … در مناطق روستایی رواج دارد. از همین رو، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی برای این گروه از افراد میتواند گزینه خوبی برای کارآفرینی در روستا باشد.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۳ الی ۴ ماه
- نیروی مورد نیاز: در حدود ۵ الی ۷ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ماهانه ۹ میلیون تومان
۱۴. راهاندازی مطب پزشکی
در نهایت، به دلیل مشکلات جادهای، دسترسی دشوار اهالی مناطق روستایی به امکانات بهداشت و درمان و … میتوان گفت که راهاندازی مکانی به عنوان مطب یا درمانگاه به منظور رفع نیازهای پزشکی و سلامت افراد میتواند منجر به اشتغالزایی و در نهایت کسب درآمد شود.
- زمان مورد نیاز: زمانی معادل ۳ الی ۴ ماه
- نیروی مورد نیاز: در حدود ۵ الی ۷ نفر
- بودجه اولیه: در حدود ۴۵ میلیون تومان
- سطح درآمد: به طور میانگین ماهانه ۶ میلیون تومان
جمعبندی
در این مقاله برخی انواع مختلف حوزههای مورد نیاز برای کارآفرینی در روستا را مورد بررسی قرار داده و چندین ایده جذاب را به منظور راهاندازی کسبوکار در زمینههای مربوطه مورد بررسی قرار دادیم. به منظور کسب اطلاعات راجع به دیگر شغلهای درآمدزا پیشنهاد میکنیم با ۳۰ شغل آزاد پردرآمد نیز آشنا شوید. اگر شما نیز تجربه کارآفرینی در روستا یا شهرهای کوچک داشته و با مشکلات، مزایا و معایب این موضوع آشنایی دارید، نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.