اگر شما بیش از حد به دنیا و آدمهایش اعتماد دارید یا تجربهی کافی نداشته باشید، ممکن است برخی شما را «خام» بنامند یا از اصطلاح «بکارت ذهنی» در مورد شما استفاده کند. افرادی که چنین ویژگیهایی را دارند، اغلب به قدری به اطرافیان اعتماد دارند که ممکن است این معصومیت طبیعی آنها، منجر شود که دیگران از آنها سوء استفاده کنند یا به راحتی فریب بخورند. اگرچه «سادهلوحی» همیشه هم بد نیست؛ این ویژگی ممکن است به شما کمک کند که خوشبین و ریسکپذیرتر باشید.
با این وجود اگر میخواهید پختهتر باشید، لازم است به جای ترسیدن از تجربیات تازه، با آغوش باز پذیرای آنها باشید. شما همچنین باید در موقعیتهای اجتماعی کمی محتاطانه عمل کنید. در ادامه این مطلب روشهای روبرویی با بکارت ذهنی و تغییر این وضعیت را به شما خواهیم گفت.
چگونه بکارت ذهنی را از بین ببریم؟
۱. با افراد مختلف ملاقات کنید
گاهی اوقات، اصطلاح بکارت ذهنی در مورد کسانی که جهانبینی محدود یا تجربیات کمی در زندگی دارند، به کار میرود. بیرون آمدن و تعامل با افرادی که زندگیهای کاملا متفاوتی نسبت به شما دارند، میتواند یک فرصت یادگیری باشد که به شما کمک میکند دنیا را با متفاوت ببینید.
خامی شما ممکن است به این دلیل باشد که در رفاه بزرگ شدهاید و نسبت به سایرینی که به خوششانسی شما نبودند، ناآگاه هستید. معاشرت با دوستانی از طبقات اجتماعی و اقتصادی مختلف میتواند به شما کمک کند جنبههای مختلف زندگی را ببینید. همچنین افرادی که در شهرهای کوچک رشد میکنند، اغلب نسبت به سبک زندگی شهری دچار نوعی بکارت ذهنی هستند و هیچ اطلاعی از سبک زندگی مردمان شهرها ندارند. بازدید از یک کلان شهر و ارتباط با افرادی که در آنجا زندگی میکنند میتواند به تقویت مهارتهای شما کمک شایانی بکند.
بیشتر بخوانید: مهارت ارتباط موثر؛ چگونه با دیگران بهتر ارتباط برقرار کنیم؟
۲. کارهایی که هیچ وقت نکردهاید را تجربه کنید
گاهی اوقات بکارت ذهنی از بزرگ شدن در محیطی بسته ناشی میشود. شاید والدین شما مخالف این بودند که شما به میهمانی بروید، یا با کودکان هم سن و سال خودتان معاشرت کنید و بنابراین تجربیات خاصی را از دست دادهاید. برای جبران این فرصت از دست رفته، میتوانید با شرکت در فعالیتهای نو و هیجانانگیز نگاه خود را نسبت به جهان تغییر دهید.
کوهنوردی کنید، با تورهای مسافرتی به گردش بروید، یک زبان جدید یاد بگیرید یا اصلا شروع به نوشتن یک رمان کنید. تجربیات جدید رشد سلولهای جدید مغز را تحریک میکنند. بنابراین، با این اقدامات شما نه تنها تجربیات و خاطرات جدیدی را به کولهبار زندگی خود میافزایید، بلکه به سلامت مغز و روان خود کمک میکنید.
۳. از محدوده آسایش خود خارج شوید
حال که همواره کارها را به روش خاص و مشخصی انجام دادهاید و دنیا را از یک دریچه نگریستهاید، تغییر مسیر ناگهانی میتواند دشوار باشد. با این حال، اگر همواره در محیط امن و ثابت خود باقی بمانید، هرگز نمیتوانید بفهمید چه استعدادها یا تواناییهایی دارید. تنها به این دلیل که راحت هستید، به یک زندگی عادی و روزمره رضایت ندهید. برای رسیدن به اهداف خارقالعاده در تمام ماجراجوییهای خود تلاش کنید. این فرایند شما را نسبت به جهان آگاهتر خواهد کرد. تجربهی فرصتها و چالشهای جدید، جنبههای متفاوتی را از خودتان به شما نشان میدهد.
۴. بیشتر سفر کنید
همانطور که سعدی میگوید: «بسیار سفر باید، تا پخته شود خامی»، چه به شهر همسایه بروید چه به یک کشور خارجی، بازدید از مکانهای جدید، شما را آگاهتر میکند. بکارت ذهنی ممکن است موجب شود شما مهارتهای اجتماعی توسعهنیافته داشته باشید و سفر کردن یکی از راههای تقویت این مهارتهاست. به ویژه، سفر انفرادی، میتواند غرایز طبیعی شما را تقویت کرده و شما را به چالش بکشد.
۵. کارهای داوطلبانه انجام دهید
همانطور که ارتباط با افراد با پیشینههای گوناگون، چشمانداز جدیدی در مورد زندگی به شما میدهد، شرکت در کارهای داوطلبانه و کمک به نیازمندان میتواند به شما در کسب تجربیات جدید و تغییر نگاهتان کمک کند. کارهای داوطلبانه همچنین برای سلامت جسم و روح شما مفید است و به شما هدف و انگیزه میبخشد.
چگونه بدون اینکه آسیب ببینیم، به جامعه قدم بگذاریم؟
۱. هشیارتر باشید
زمانی که از منطقهی آسایش خود قدم به بیرون میگذارید، متوجه خواهید شد که فرقی نمیکند کجا باشید، به هر حال همه جا افراد خوب و بد وجود دارند. مراقب افراد اطراف خود باشید.
۲. تعیین کنید که آیا افراد قابل اعتماد هستند یا خیر
افرادی که به تازگی با آنها آشنا میشوید را به خوبی بررسی کنید و تا زمانیکه از قابل اعتماد بودن آنها مطمئن نشدهاید، با آنها با شک و شبهه روبرو شوید. اگر معمولا خیلی زود، بیش از حد صمیمی میشوید، در جلسات اولیه با افراد جدید یک دوست را با خودتان همراه کنید. همانطور که گفتیم، بکارت ذهنی ممکن است موجب خوشبینی شما شود، اما باین بدان معنا نیست که برای مراقبت از خودتان باید بدبین باشید. نقطهی تعادل را در این طیف پیدا کنید.
۳. علائم عدم صداقت را بشناسید
ملاقات با افراد جدید میتواند هیجان انگیز باشد و یکی از مهمترین راههای غلبه بر بکارت ذهنی است. اما باید مراقب برخی علائم و رفتارها باشید. افراد دروغگو گاها زبان بدن مشخصی دارند، اما اینطور نیست که همهی آنها هنگام دروغ گفتن از شما روی برگردانند. بسیاری از حرفهایها میتوانند در چشمان شما نگاه کنند و دروغ بگویند. در رابطه با زبان بدن افراد مطالعه کنید و سعی کنید نسبت به کسانی که سعی میکنند خیلی زود با شما صمیمی شوند و اطلاعات شما را بدست آورند فاصلهی مناسب را حفظ کنید.
۴. بیشتر گوش کنید
تا زمانی که با افراد جدید احساس راحتی نکردهاید، مکالمات را در سطح حفظ کنید. بیشتر سعی کنید شنونده باشید تا گوینده. سعی کنید دربارهی خودتان اطلاعات کمتری را به اشتراک بگذارید. این رفتار عموما کار آسانی است چون مردم اغلب از صحبت دربارهی خودشان و داشتن یک گوش شنوا لذت میبرند، پس از فرصت استفاده کنید و تا میتوانید تحلیل کنید و گوش بسپارید. از رفتارهای تکانشی بپرهیزید، حتما قبل از صحبت کردن خوب فکر کنید.
۵. به خودتان اعتماد داشته باشید
حتی با وجود بکارت ذهنی و خامی، شما فرد خاصی هستید و چیز منحصر بفردی درون شما برای ارائه به جهان وجود دارد. در حقیقت، افراد این چنینی، گاهی ریسکپذیرتر هستند و ممکن است بازدهی بیشتری داشته باشند. چون افراد باتجربه مدام سعی میکنند آینده و خطرات آن را پیشبینی کنند.
پس یاد بگیرید که خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید.
سخن پایانی
بکارت ذهنی، در عمیقترین لایههای ناخوداگاه شما رخنه دارد و در طول سالیان ایجاد شدهاست. پس نباید انتظار داشته باشید که یک شبه همهچیز تغییر کند. به خودتان اجازه دهید که به مرور با جهان جدید آشنا شوید. به آرامی از پناهگاه امن خود قدم به بیرون بگذارید و با افراد جدید آشنا شوید. سعی کنید قضاوتهای دیگران را نادیده بگیرید و به کار خودتان بپردازید. پیش از هرچیز توصیه میکنیم مطلب «علائم کمبود اعتماد به نفس چیست؟» را مطالعه کنید.
نظر شما دربارهی بکارت ذهنی و روشهای روبرویی با آن چیست؟ اصلا شما بکارت ذهنی را چگونه توصیف میکنید؟