نظرات مختلفی در مورد تعریف هموسکشوال، علایق افراد و تمایلات جنسی آنان وجود دارد. به عبارتی، برخی افراد به دلیل تجربه کردن جذابیتهای افراد همجنسشان خود را همجنسگرا میدانند. گروهی دیگر با تجربه کردن چنین جذابیتهایی خود را دوجنسگرا دانسته و معتقدند که به هر دو جنس زن و مرد کشش دارند. از طرف دیگر، افرادی هم هستند که به طور ناخواسته ارتباطی با همجنس خود برقرار کردهاند که این گروه نیز خود هموسکشوال یا همجنسگرا مینامند. اما واقعا هموسکشوال چیست ؟
یکسری از افراد نیز معتقد هستند که همواره علایق متفاوتی در خود حس میکردند، اما نتوانستهاند ریشه و علت آن را بیابند. بنابراین تن به ازدواجی عادی دادهاند، پس از سالها و حتی صاحب فرزند شدن متوجه گرایش خودشان به جنس موافق شدهاند. این گروه نیز خود را هموسکشوال میدانند. در ادامه قصد داریم تا تعریفی کلی از همجنسگرایی ارائه داده و وجوه مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین به این سؤال پاسخ خواهیم داد که اساساً همجنسگرایی یک اختلال روانی است یا خیر!
هموسکشوال چیست؟
به طور کلی، هموسکشوالیتی یا همجنسگرایی گرایش و تمایل جنسی غالب افراد برای برقراری ارتباط با فردی از جنس خودشان تعریف میشود. به عبارتی، مردان هموسکشوال از نظر جنسی غالباً به مردان تمایل داشته و زنان نیز به فردی همجنس خودشان کشش جنسی پیدا میکنند. با این حال، همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، همه افرادی که جذابیتهای همجنس خود را تجربه میکنند، نمیتوانند خودشان را هموسکشوال بنامند!
گرایش جنسی چیست؟
گرایش جنسی به تمایل غالب افراد برای برقراری ارتباط با افراد دیگر اشاره دارد که با گذشت زمان تغییر نکرده و با آنان باقی میماند. از همین رو، میتوان گفت افرادی که در خود کششی مداوم به همجنسشان تجربه میکنند، دارای گرایش همجنسگرا هستند. افرادی که از نظر جنسی جذب جنس مخالف میشوند، دارای گرایش جنسی دگرجنسگرا بوده و در نهایت افرادی که همواره هر دو جنس زن و مرد برایشان جذابیت داشتهاند، دارای گرایش دوجنسگرا هستند.
وجوه مختلف هموسکشوالیتی چیست؟
همانطور که اشاره شد، کلمه «همجنسگرایی» از نظر افراد مختلف تعاریف متفاوتی به خود میگیرد. در عین حال، تجربه هموسکشوالیتی یا همجنسگرایی نیز وجوه مختلفی را شامل میشود. در حالت کلی، وجوه تفاوت همجنسگرایی ۴ مورد زیر را در بر میگیرند:
- احساسات
- رفتار
- هویت فرد
- روش زندگی
۱. تفاوت در احساسات همجنسگرایان
احساس گرایش به فرد همجنس اشکال و پیچیدگیهای مختلفی در هر یک از افراد به خود میگیرد. همچنین آمارهای متفاوتی در مورد شروع کششهای همجنسگرایانه در جوانان نسبت به جاذبههای دگرجنسگرایی آنان وجود دارند. به بیان دیگر، برخی از افراد پس از عبور از سن نوجوانی و جوانی و در اواسط زندگی خود احساس گرایش به همجنس را تجربه میکنند.
گروه دیگری از افراد معتقد هستند که از همان ابتدا به همجنس خود گرایش داشته و از این احساس خود آگاه بودهاند. یکسری از افراد نیز احساساتی متغیر در مورد همجنسگرایی در خود دارند؛ به طوری که گاهی کششی قوی به همجنس داشته و گاهی این احساسات را ضعیف میپندارند. همچنین گروهی از افراد گرایش هموسکشوالیتی خودشان را ناشی از یک اتفاق یا تجربه خاص میدانند و از زمان، نحوه پیدایش و دلیل این احساسات خود نیز آگاهی کاملی دارند.
با وجود این، تحقیقات نشان دادهاند که تقریباً هیچ فردی به خودی خود تصمیم نمیگیرد که گرایش هموسکشوال داشته یا نداشته باشد. به عبارت دیگر، هیچ کسی به راحتی گرایش همجنسگرایانه را انتخاب نکرده و به افراد همجنس خود جذب نمیشود. علایق جنسی چیزی نیست که بتوان آن را به صورت آگاهانه انتخاب کرد. از همین رو، همجنسگرایی نیز احساسی است که از ناخودآگاه افراد سرچشمه میگیرد.
۲. تفاوت رفتار همجنسگرایان
رفتار افراد هموسکشوال نیز مانند احساسات آنان میتواند وجوه متفاوتی به خود بگیرد. برای مثال، کودکان ممکن است در سنین پایین تجربه ارتباط با همجنس خود را داشته باشند، اما در بزرگسالی هرگز به دنبال روابط همجنسگرایانه نرفته و با افراد غیرهمجنس ارتباط برقرار کنند. به علاوه، برخی از جوانان ممکن است یک یا چند تجربه ارتباط با فرد همجنس خودشان داشته باشند، اما برای ادامه زندگی تصمیم به برقراری روابطی پایدار با جنس مخالفشان بگیرند.
گروهی از افراد نیز با وجود داشتن گرایشهای همجنسگرایانه هرگز بر اساس احساسات و تمایلات خود رفتار نمیکنند و ارتباط با افراد غیرهمجنس را ترجیح میدهند. برعکس این موضوع نیز صادق است؛ به طوری که برخی افراد با وجود نداشتن تمایلی به همجنس خودشان، رفتارهایی مبنی بر تمایل به برقراری ارتباط با افراد همجنس خود بروز میدهند!
بنابراین در حالت کلی میتوان گفت که داشتن احساسات همجنسگرایی لزوماً دلیلی بر بروز رفتارهای هموسکشوال در افراد مختلف نیست. به عبارتی، افراد زیادی وجود دارند که هرگز بر اساس تمایلات همجنسگرایانه خود عمل نکردهاند. با این حال، نکته قابل توجه این است که احساسات همجنسگرایانه و توجه به آنها مانند تماشای فیلمهای جنسی همجنسگرایان، استمناء و … ممکن است احتمال عمل کردن بر اساس احساسات را افزایش داده و زمینه بروز رفتارهای همجنسگرایانه را در افراد فراهم سازد.
۳. تفاوتهای هویتی
ما در جامعهای زندگی میکنیم که دوست داریم تا روی هر چیزی برچسب هویت زده و به این طریق گروهها یا دستههای مختلف را از هم متمایز کنیم. جامعه همجنسگرایان نیز از این موضوع مستثنی نبوده و برای جدا کردن گروههای مختلف افراد هموسکشوال از یکدیگر، برچسبهای هویتی مختلفی مانند همجنسگرایی مردانه (Gay)، همجنسگرایی زنانه (Lesbian)، دوجنسگرایی (Bisexual) تراجنسیتی (Transgender) و … روی آنها زده شدهاند. در واقع، این برچسبهای هویتی موجب میشوند تا گروههای مختلف همجنسگرایان بر اساس گرایش و تمایلاتشان به گروههای کوچکتری تقسیمبندی شوند.
۴. تفاوت در روش زندگی
روش زندگی افراد هموسکشوال نیز وجوه متفاوتی دارا است. برخی از این افراد در فرهنگی زندگی میکنند که حامی گرایشهای همجنسگرایانه بوده و میتوانند به راحتی در مراکز مخصوص همجنسگرایان کار کنند و زندگی تقریباً آرامی داشته باشند. از طرف دیگر در برخی از جوامع پذیرش چنین گرایشهایی دشوار بوده و در نتیجه زندگی افراد هموسکشوال تا حدودی تحتالشعاع این موضوع قرار میگیرد.
در نتیجه، با توجه به آن چه که در مورد وجوه تفاوت مختلف همجنسگرایی شامل احساس، رفتار، هویت جنسی و روش زندگی افراد بیان شد و با بررسی هر یک از این تفاوتها در مورد افراد مختلف، میتوان آنها را در گروههای مشخصی از جامعه هموسکشوالیتی قرار داد.
آیا همجنسگرایی یک اختلال روانی است؟
پاسخ کوتاه به این سؤال «خیر» است. تحقیقات نشان دادهاند که کششهای جنسی مربوط به همجنسگرایی مردان، زنان یا علایق جنسی نرمال هیچ ارتباطی با آسیبها و اختلالات روانی ندارند. در واقع، هر دو حالت همجنسگرایی و دگرجنسگرایی جنبههایی عادی از تمایلات جنسی افراد به شمار میآیند. با وجود این، اعتقادات و نگرش افراد در فرهنگها و کشورهای مختلف به این موضوع متفاوت بوده است؛ اما تحقیقات پزشکی و روانشناسی ثابت کردهاند که گرایش و تمایل جنسی افراد به همجنس خود یا فردی از جنس مخالف ناشی از تجربیات، علایق و احساسات او بوده و ارتباطی به اختلالات روانی احتمالی آنان ندارد.
جمعبندی
در این مقاله، به بررسی سوال هموسکشوال چیست؟ پرداخته و وجوه مختلف تفاوت آن در افراد هموسکشوال را تشریح کردیم. همچنین گفتیم که تحقیقات مختلفی فرضیه ارتباط تمایلات همجنسگرایانه با اختلالات روانی احتمالی افراد را رد کردهاند. نظر شما در مورد وجوه تفاوت هموسکشوالیتی در افراد مختلف چیست؟ شما بر چه اساسی گرایشهای همجنسگرایانه را دستهبندی میکنید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران انگیزه در میان بگذارید.
در آخر در همین راستا پیشنهاد میگنیم مطلب «روابط جنسی ناسالم» را نیز در انگیزه بخوانید.