آیا شما ترس از سگ دارید؟ این نوع از فوبیا مانند دیگر ترسها، مانند ترس از آب، ترس از حیوانات و ترس از آمپول رایج هستند. با این حال، وحشت از سگ میتواند تا جایی ادامه پیدا کند که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد و فرد از ملاقات دوستان یا بستگانی که در منزل سگ نگه میدارند، خودداری کند. بنابراین،
در این مطلب قصد داریم علت ترس از سگ و روشهای درمان آن را شرح دهیم.
ترس از سگ ریشه در کجا دارد؟
۱. دوران کودکی و گاز گرفته شدن توسط سگ!
بیشتر مواردی که باعث ایجاد وحشت از سگ شده است، در دوران کودکی شکل میگیرد. شاید در بچگی، برخوردی ناخوشایند با سگ داشتهاید، برای مثال سگی شما را گاز گرفته باشد، به شما حمله کرده باشد و یا دنبال شما کرده باشد. در هر صورت، در آن زمان آن حیوان، احساس ناامنی و خطر به شما القا کرده است. همچنین، امکان دارد شخصی از نزدیکان را دیده باشید که مورد آزار از سوی سگ قرار گرفته است. در نهایت، این واهمه بیشتر از طریق والدینتان به شما منتقل میشود. اما در صورتی که کودکی از ابتدای زندگی با حیواناتی مثل سگ بزرگ شده باشد و والدینش به سگها مهربانی کرده باشند، هرگز دچار این فوبیا نخواهد شد.
۲. داشتن وسواس فکری و تشدید فوبیای سگ
یکی از دلایل داشتن ترس از این حیوان میتواند به این خاطر باشد که شما وسواس فکری دارید. افراد مبتلا به این اختلال، قصد دارند تا این رفتار را کنار بگذارند، اما بدون کمک مشاور یا درمانگر این امر امکانپذیر نیست.
۳. باورهای مذهبی عامل ایجادکننده ترس!
مذهب، نژاد و محل زندگی از جمله عواملی هستند که باعث ایجاد وحشت از سگ میشوند. به این علت که در برخی مذهبها، یکسری حیوانات را مقبول نمیدانند و از ابتدا در ذهن فرد این تفکر ایجاد میشود که این حیوان به او آسیب میزند.
درمان فوری سگ هراسی با راهکارهای موثر
۱. ایجاد آرامش در فرد با آرام سازی جسم و روان
یکی از راههای درمان آن است که فرد از داروهای ضد اضطراب استفاده کند. به علاوه، هیپنوتیزم و آموزش آرام سازی عضلات بسیار در این باره میتوانند کمککننده باشند. در واقع، شما یاد میگیرید چه از لحاظ روحی و چه از لحاظ جسمی، احساس آرامش را در خود ایجاد کنید. پس از کسب این مهارت باید آن را در هنگام مواجهه با محرک ترس به کار ببرید.
برای انجام این روش مراحل زیر را طی کنید:
- لازم است در وضعیتی راحت مثل تکیه دادن با دراز کشیدن قرار بگیرید به نحوی که سر و کمرتان راحت باشند. سپس، چشمها بسته میشوند تا توجه به محیط بیرونی کمتر شود. حال باید خود را در شرایط یا مکانی تصور کنید که برای شما حس آرامش و امنیت ایجاد کند.
- بعد از آن، باید تمامی قسمتهای بدن را ریلکس کنید. برای شل کردن عضلات بدن، از نوک انگشتان پاهایتان شروع کنید. شل کردن عضلات بدن را تا فرق سر به ترتیب ادامه دهید. کف پا، ساق پا، زانوها، ران پا، عضلات لگن، شکم، سینه، دستها، گردن، اجزای صورت و در نهایت سر را شل و ریلکس کنید. همچنین اجازه دهید چند دقیقه در این حالت باقی بمانید.
این مرحله، پیش نیاز برای انجام روش حساسیتزدایی است.
۲. نوشتن لیستی از حالت های استرس زا
در این مرحله باید یک کاغذ بردارید و حالتهایی را که در آن بیشتر از همه احساس ترس و اضطراب دارید یادداشت کنید. ترتیب لیست باید به این صورت باشد که از وخیمترین حالت اضطراب به خفیفترین نوشته شود. مثلاً در مورد ترس از سگ این لیست میتواند به صورت زیر باشد:
- در آغوش گرفتن یک سگ (بیشترین میزان اضطراب)
- لمس کردن سگ
- ایستادن در کنار سگ
- نگاه کردن به سگ از فاصله دورتر
- دیدن دیگران که سگ را لمس میکنند
- دیدن تصاویر عکسهای سگ در تلویزیون (کمترین میزان اضطراب)
این لیست از بیشترین تا کمترین حالت اضطراب برای تماس برقرار کردن با سگ مرتب شده است. بعد از آماده کردن این لیست، مرحله بعد را انجام دهید.
۳. مرحله به مرحله تا لمس کردن سگ!
یکی از رایجترین روشهای درمان فوبیاهای خاص مثل ترس از سگ، روش درمانی رفتاری-شناختی است که در آن از حساسیتزدایی برای رفع مشکل استفاده میشود. در این شیوه، یک روش اصولی و مطمئن، فرد را در موقعیتی که از آن هراس دارد قرار میدهد که معمولترین آن شیوه حساسیتزدایی تدریجی است.
- نخست، فرد با کمک دکتر یا درمانگر در ذهن و با استفاده از قوه تخیل با ترس خود روبهرو میشود.
- در مرحله بعدی، آن شخص باید در واقعیت با عامل ترس مواجه شود. برای مثال از فرد میخواهند تا ابتدا سگ را در ذهن مجسم کند، سپس عکسهایی از سگ را ببیند.
- سرانجام در واقعیت به یک سگ نگاه کند و او را لمس کند.
البته در بین همه این مراحل درمانی، به اندازه کافی فاصله وجود دارد تا فرد بتواند به این فوبیا غلبه کند.
۴. تغییر تصویر ذهنی فرد از سگ (علم برنامه ریزی عصبی کلامی)
اگر درحال حاضر از سگها میترسید، احتمالاً تصویر ذهنی شما از سگها، بسیار ترسناک و وحشتناک است. اما با استفاده از این روش، شما قادر خواهید بود این تصویر غلط را اصلاح کرده و آن را به تصویری بهتر و واقعیتر تبدیل کنید. برنامهریزی عصبی کلامی سعی دارد تا افکار و رویکرد متفاوتی برای فرد رقم بزند؛ چرا که انسان به شیوه مخصوص خود در مورد جهان و اتفاقات آن فکر میکند، میبیند، میشنود، لمس میکند و میفهمد. در این روش، مهارتهای کاربردی و موثر را برای بهبود روش فکر کردن و زندگی کردن ارائه میدهد.
۵. نزدیک شدن به سگ های کوچک
برای شروع، فرد میتواند به توله سگها نزدیک شود تا بتواند بر این ترس خود غلبه کند. چرا که جثهی این سگها بسیار کوچک است و بیآزار هستند. با این وجود اگر باز هم احساس ترس داشتید، لمس کردن سگ را متوقف کرده و از تمرینات ریلکس کردن و شل کردن عضلات کمک بگیرید تا از شدت اضطراب شما کاسته شود. بنابراین، شما نباید به خاطر این موضوع خجالت زده باشید. فقط کافی است اراده کنید و واقعاً بخواهید تا درمان شوید.
۶. ترس زدایی تدریجی؛ آماده شدن برای مواجه
در این روش درمانی، ترسی بزرگ، به اجزایی کوچکتر تقسیم شده و فرد کم کم میتواند به مرحله اصلی برسد. برای مثال در مورد وحشت از سگ، ابتدا، میتوانید در فاصله ده متری سگی کوچک که با قلاده بسته شده است قرار بگیرید. وقتی فرد در هر مرحله موفق میشود، مرحله جدید را باید انجام دهد و آنقدر در آن مرحله تمرین و تکرار صورت گیرد تا بتواند همان مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارد.
سخن آخر
افرادی که از سگ هراسی رنج میبرند، زندگیشان پر از عوامل استرس زا میشود. این افراد وقتی در خیابان راه میروند، به محض برخورد با سگ سراسیمه شده و به همین دلیل انتخابهای محدودی برای اینکه کجا و چه وقت به پیادهروی بروند خواهند داشت؛ که این امر خطرناک است! شما چه راهکارهایی برای غلبه بر ترسیدن از سگ دارید؟ تجربیات و نظرات خود را با ما و دیگر کاربران انگیزه در میان بگذارید.
در پایان توصیه میکنیم در همین راستا، راهکارهای کاهش ترس را نیز در انگیزه بخوانید.