انگیزه – گیاهان و حیوانات – مریم گلی از جمله گیاهان دارویی است که خواص فراوانی دارد و این خواص درمانی مدتهاست که در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. شما میتوانید این گیاه زیبا و مفید را در گلدان نیز بکارید. در این مطلب شما را با نحوه کاشت مریم گلی در گلدان و روشهای مراقبت از آن آشنا میکنیم.
روش کاشت مریم گلی در گلدان
مریم گلی در خوشههای بلندی رشد میکند. بر روی هر سنبله این گیاه چیزی حدود سی عدد گل شیپوری شکل کوچک وجود دارد. کاشت مریم گلی در گلدان به چندین صورت شامل کاشت مستقیم با استفاده از بذر، کاشت غیرمستقیم با استفاده از تقسیم بوته این گیاه و تکثیر مریم گلی از طریق پیاز آن، انجام میشود.
بهترین زمان برای کاشت مریم گلی از طریق بذراین گیاه، اواسط دی ماه تا اواسط فروردین است، تکثیر غیر مستقیم مریم گلی از طریق تقسیم بوته، در فصل پاییز و کاشتن پیازهای مریم گلی در گلدان در فصل بهار، صورت میگیرد. در ادامه شما را با کاشت مریم گلی در گلدان به ۳ روش مختلف آشنا خواهیم کرد.
۱. کاشت مریم گلی در گلدان به روش کاشت بذر
- بذر مریم گلی را از مراکز تولید گل و گیاه یا فروشگاههای محصولات کشاورزی تهیه کنید.
- برای کاشت مستقیم از طریق بذر، بذر گیاه را در عمق سه تا چهار سانتیمتری خاک قرار دهید و بذرها را از هم ۵۰ سانتی متر فاصله دهید.
- اگر قصد کاشت بذر مریم گلی را در گلدان دارید، از گلدانهایی با قطر ۱۰ سانتیمتر برای کاشت یک بذر و از گلدانهایی با قطر بیشتر از ۱۵ سانتیمتر برای کاشت سه بذر استفاده کنید.
- بذر مریم گلی در وضعیت تابش نور مناسب و دمای متعادل، بعد از ۱۰ الی ۱۵ روز جوانه میزند.
- هنگامی که گیاه مریم گلی هنوز کوچک است، بایستی به این نکنه توجه داشت که خاک گلدان این گیاه را مستمر مرطوب نگه دارید، اما زمانی که شاهد رشد بیشتر گیاه بودید، در صورتی که خاک گلدان خشک و بدون رطوبت شد، آبیاری کنید.
۲. کاشت مریم گلی در گلدان به روش تقسیم بوته
- در صورتی که میخواهید از روش کاشت غیرمستقیم این گیاه از طریق تقسیم بوته اقدام کنید بایستی قلمه سالم و بدون آفت را از بدنه گیاه به آرامی جدا کرده و برای کاشت گیاه جدید از آن بهره ببرید.
- در حالت ایدهآل و برخورداری گیاه از تابش نور کافی و دمای مناسب ۸ تا ۱۱ هفته برای گلدهی این گیاه زمان لازم است. نخستین گلهای این گیاه در اواسط فصل تابستان پدیدار میشوند.
- مریم گلی پنج الی هفت سال عمر دارد. رشد گیاه در اولین سال آرام است و گلدهی تا اوایل فصل تابستان ادامه دارد.
۳. کاشت مریم گلی در گلدان به روش تکثیر پیاز
- گیاه مریم گلی را در زمین و نیز در گلدان میتوان کاشت. در مناطق سردسیر لازم است گل مریم در گلدان کاشته شود زیرا پیازهای گل مریم خراب میشوند.
- برای کاشتن پیازهای مریم گلی در گلدان میبایست در گام نخست؛ در فصل بهار، پیازهایی از این گیاه را که گل ندادهاند، جدا کنید و این پیازها را در گلدان پر از خاک مناسب، مخلوط با گیاه خاک بکارید.
- این گلدانهای حاوی پیاز مریم گلی را میبایست در گلخانهای خنک و یا در منزل تا اواسط اسفند نگهداری کنید. دقت کنید که در این مدت زمان هرگز نباید گلدانها را آبیاری کنید.
- به این نکته دقت داشته باشید که خیساندن پیازهای مریم گلی در محلولی رقیق از اسید جیبرلیک، گلدهی این گیاه را ۱۵ روز جلو میاندازد و از طرفی بر ارتفاع گیاه و تعداد گل در سنبله تأثیر بسیار مطلوبی خواهد داشت. از دیگر فواید این هورمون محرک رشد، افزایش دوره گلدهی این گیاه است. لازم به ذکر است که استفاده از این هورمون محرک رشد برای تولید تجاری این گل مورد استفاده قرار میگیرد، از این رو در منزل نیز میتوانید از آن برای تحریک رشد گیاه استفاده کنید.
شرایط محیطی برای کاشت مریم گلی در گلدان
۱. خاک
مریم گلی برای رشد بهتر احتیاج به خاک با زهکشی مناسب شامل خاک معمولی باغچه با کمپوست یا خزه تورب دارد.
۲. آبیاری
مریم گلی از جمله گیاهانی است که در برابر خشکی مقاومت میکند و به همین دلیل آبیاری کمی احتیاج دارد. هنگامی که از سن این گیاه مدت زیادی نگذشته است، بایستی همواره محیط کاشت گیاه را مرطوب نگه دارید؛ به همین خاطر باید روزانه گیاه را آبیاری کنید. وقتی که شاهد رشد بیشتر گیاه بودید، زمانی آبیاری را انجام دهید که خاک گلدان خشک و بدون رطوبت شده باشد.
۳. دما
از جمله عوامل مؤثر در بهبود رشد این گیاه دمای مناسب است که این دما برای کاشت گیاه مریم گلی، حدود ۲۲ درجه سانتیگراد گزارش شده است.
۴. نور خورشید
از جمله شرایط محیطی مؤثر در رشد مریم گلی برخورداری این گیاه از تابش کافی نور خورشید است، اما بایستی توجه داشت که این گیاه را در فصل تابستان مستقیماً در مقابل نور خورشید قرار ندهید. بهترین مکان برای نگهداری کردن از گلدان مریم گلی در خانه، مقابل پنجرههای جنوبی آپارتمان است.
۵. آفات و بیماریها
بیماریهای قارچی متنوع، لکهبرگیها، بوتهمیریها و حساسیت به آفاتی مانند تریپس، کنه، شته و مگس سفید گلخانه از مهمترین آفات این گیاه محسوب میشوند، ولی تا حد امکان پیشنهاد میشود از سموم شیمیایی برای این گیاه استفاده نکنید.
ویژگیهای گیاه مریم گلی
اگر به این میاندیشید که محیط خانهتان خسته کننده و دلگیر شده است، پژوهشگران مراقبت از گیاه مریم گلی در فضای خانه را توصیه میکنند. پس از آنکه گلهای مریم گلی را برداشت کردید میتوانید مقداری از این گیاه را جهت نیازهای درمانی خود خشک کنید و قسمتی از گلها را بسوزانید. سوزاندن گیاه مریم گلی در فضای خانه، میتواند تعداد زیادی از میکروبها و باکتریهای فضا را نابود کند و هوای محیط خانه را پاک و عاری از آلودگیها کند.
با رویش گلها شما میتوانید اقدام به چیدن گلهای این گیاه کنید و آنها را خشک و نگهداری کنید. قسمتهای مختلف گیاه مریم گلی خصوصاً گل آذین این گیاه حاوی ترکیبات خوشبو و اسانس است و در صنعت در مواردی مانند مواد معطر، چاشنی، اسانسها و تهیه مواد آرایشی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد.
مریم گلی از نظر علم گیاهشناسی
مریم گلی گیاهی از تیره نعنائیان با ارتفاعی معادل ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر است که بیشتر شاهد رشد آن به صورت خودرو در اقلیم معتدل و مرطوب هستیم. اوایل ساقههای این گیاه، سبز تیره رنگ و پوشیده از کرکهای فراوان و خاکستری رنگ است و پس از سپری شدن چند سال ساقهها حالتی نیمهچوبی پیدا میکنند.
برگهای این گیاه بیشتر بصورت نیزهای شکل هستند و سطح بالایی و پایینی برگها توسط کرکهای ظریفی پوشیده شده است. رنگ گلهای این گیاه، متمایل به بنفش، آبی، صورتی یا گاهی سفید است و به صورت دسته جمعی در ناحیهی بالایی ساقهها، روی چرخههای خاصی دیده میشوند. برگهای این گیاه طعمی تلخ دارد. گلهای خوشبوی مریم گلی، یکی از پرکاربردترین و مؤثرترین گیاهان دارویی به شمار میآید.