ضعف در بارداری چه علت‌هایی دارد و راه‌های درمان آن چیست؟

ضعف در بارداری

احساس ضعف در بارداری در بسیاری از خانم‌ها شایع است که می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله افت فشار خون، کم خونی، به هم ریختن تعادل هورمون‌ها، بی‌خوابی و کم‌اشتهایی و یا ابتلا به بیماری مختلف باشد. بنابراین لازم است که زنان باردار اول علت این ضعف را شناسایی کرده و سپس به درمان آن بپردازند.

 

علت‌های ضعف در بارداری

۱. فشار خون پایین در ماردان باردار

معمولا در سه ماهه اول بارداری، فشار خون مادر به شدت کاهش پیدا می‌کند؛ مخصوصا اگر به مدت طولانی بایستد و یا مدت طولانی به حالت درازکشیده باشد و ناگهان از جایش بلند شود؛ در این شرایط فشار خون کاهش پیدا می‌کند و مادر دچار ضعف و سرگیجه می‌شود. بهتر است که مادران باردار در این شرایط بسیار محتاط باشند زیرا افت فشار خون باعث سرگیجه شده و می‌تواند باعث شود مادر کنترل خود را از دست بدهد و روی زمین بیافتد که می‌تواند برای مادر و جنین شرایط خطرناکی باشد.

افت فشار در بارداری

۲. افزایش هورمون استروژن در بارداری

افزایش هورمون استروژن در دوران بارداری موجب آسان‌تر شدن زایمان و باز شدن مفاصل لگنی می‌شود؛ این هورمون به دلیل محرک بودن می‌تواند باعث ضعف و خستگی و بی حالی در مادران باردار شود.

۳. افت هموگلوبین خون در دوران بارداری

وظیفه هموگلوبین در واقع اکسیژن رسانی به کلیه سلول‌های بدن است. اما در دوران بارداری به خاطر استروژن و پرژسترون حجم خون افزایش می‌یابد و غلظت خون کاهش پیدا می‌کند که منجر به کاهش یافتن هموگلوبین می‌شود؛ در نتیجه اکسیژن رسانی به سلول‌ها و بافت‌های بدن کند شده و باعث ضعف، خستگی و بی حالی می‌شود.

۴. تهوع و کاهش اشتها

از عوارض شایع دوران بارداری حالت تهوع است. معمولا زنان باردار بخاطر تهوع دچار کم اشتهایی می‌شوند و نمی‌توانند به قدر کافی غذا بخورند در نتیجه بدن آنها دچار کمبود ویتامین و … می‌شود؛همین مسیله بی حالی و ضعف در دوران بارداری را به همراه دارد.

مصرف سرکه سیب در بارداری، برای جلوگیری از تهوع توصیه می‌شود.

تهوع و بی حالی در بارداری

۵. ضعیف شدن سیستم ایمنی

مطالعات نشان می‌دهد که سیستم ایمنی با شروع بارداری تضعیف شده که این امر باعث می‌شود مادر مستعد ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌های مختلفی گردد که همین باعث ضعف و بی حالی در مادر می‌شود.

۶. کم شدن آب بدن

یکی از دلایل احساس ضعف و گرسنگی در بدن کمبود آب است، وقتی بدن با کمبود آب مواجه می‌شود با علامت گرسنگی و ضعف خود را نشان    می‌دهد.

۷. شاید کربوهیدرات زیادی دریافت می‌کنید!

در دوران بارداری مصرف کربوهیدرات‌های ساده، سطح قند خون را به شدت افزایش داده و البته به سرعت قند خون افت پیدا می‌کند. پایین آمدن ناگهانی قند خون هم باعث احساس ضعف و گرسنگی می‌شود.

بنابراین توصیه می‌کنیم از مواد غذایی سرشار از فیبر مانند بادام، سیب، پسته و …  استفاده کنید.

۸. چربی و پروتئین کمی مصرف می‌کنید!

چربی‌های اشباع نشده نیز همانند پروتئین باعث احساس سیری می‌شوند. پس با دریافت میزان مناسبی از این گروه‌های غذایی، اجازه ندهید صعف به سراغ شما بیاید.

 

ارتباط جنسیت جنین با ضعف در دوران بارداری چیست؟

از ایام دور تاکنون می‌گویند زنان بارداری که دچار ضعف و بی حالی بیشتری در سه ماه اول بارداری می‌شوند، احتمالا فرزندشان دختر است. اما این مسئله فقط یک باور است که درست یا غلط بودن آن ثابت نشده است.

بی حالی و ضعف در سه ماهه اول بارداری

در سه ماهه اول بارداری مادران کمتر احساس ضعف می‌کنند. اگرچه با تغییر سن بارداری، جنین انرژی بیشتری از مادر می‌گیرد، اما شدت ضعف تا حدی نیست که از فعالیت‌های روزمره مادر باردار بکاهد. با تقویت جسم، مادران بادار قادر خواهند بود این دوران را پشت سر بگذارند.

ضعف و گرسنگی در سه ماهه دوم بارداری

در سه ماه دوم بارداری دیگر جنین به اوج رشد خود می‌رسد و از طرفی مادر بیشترین افت فشار خون را در این ماه‌ها خواهد داشت. بنابراین احساس ضعف بیشتری خواهند کرد تا حدی که مادر باردار مدام تصور می‌کند گرسنه است و یا حالت سرگیجه دارد.

ضعف در ماه ششم

بی حالی و ضعف در سه ماهه سوم بارداری

در سه ماه سوم مادر بادار کمترین حالت ضعف و بی‌حالی را تجربه خواهد. زیرا در این ماه استرس کمتر می‌شود؛ از طرفی وزن بارداری در این زمان قابل کنترل‌تر است. دگرگونی‌های جسمانی بیشترین تاثیر را خواهند گذاشت.

در این ایام مرکز ثقل بدن مادر تغییر می‌کند و ماهیچه‌ها و پیوند‌ها فشار بیشتری را تحمل می‌کنند، زیرا دائما مادر، جنین را در جلوی بدن خود حمل می‌کند.

 

ضعف بارداری را چگونه درمان کنیم؟

از طریق دو روش ضعف در دوران بارداری قابل درمان است. مادرباردار با مراجعه به پزشک و یا از طریق درمان‌های خانگی می‌تواند به این ضعف‌های ناخوشایند پایان دهد.

۱. مراجعه به پزشک

اولین کاری که هر زن باردار بعد از احساس کردن ضعف و سرگیجه انجام می‌دهد، مراجعه به پزشک است؛ مخصوصا مادرانی که اولین تجربه بارداری را دارند. در این شرایط پزشک متخصص بعد انجام چندین آزمایش و اطمینان پیدا کردن از سلامت کلی مادر و جنین، مکمل‌هایی از جمله ویتامین‌ها، فولیک اسید و یا آهن تجویز می‌کند.

توجه داشته باشید که بدون تجویز پزشک از مصرف خودسرانه انواع مولتی ویتامین‌ها باید بپرهیزید.

۲. درمان‌های خانگی ضعف در دوران بارداری

داشتن یک رژیم غذایی مناسب

طبق توصیه پزشک تغذیه زنان باردار هر هفته باید ۴۵۰ گرم وزن اضافه کنند. زنان کم وزن باید بیش از ۴۵۰ گرم وزن اضافه کنند و زنان دارای اضافه وزن باید کمتر از ۴۵۰ گرم وزن در هفته اضافه کنند. اضافه کردن ۳۰۰ کالری به غذای روزانه یک زن باردار از ماه چهارم به بعد دارای ضرورت فراوانی است زیرا اضافه کردن این میزان کالری سبب محافظت از رشد جنین و رفع ضعف و بی حالی مادر می‌شود. علاوه بر این زنان باردار باید در رژیم غذایی خود از پروتیین‌ها، کربوهیدرات‌‌ها، مواد غذایی سرشار از آهن، کلسیم و مواد غذایی سرشار از امگا ۳ استفاده کنند.

میوه یکی از بهترین گزینه‌هاست. اول از همه، میوه مزیت‌های مشابه غلات کامل را دارد. همچنین قند و مقدار زیادی از ویتامین‌ها را به شما می‌رساند. منظور ما قند طبیعی است که شما را پرانرژی کرده و به راحتی هضم می‌شود؛ پس همیشه میوه‌ها را در رژیم غذایی خود داشته باشید.

رژیم غذایی در بارداری

داشتن خواب با کیفیت و استراحت کافی

بی حالی و احساس ضعف در زنان بارداری که شاغل هستند، بیشتر مشاهده می‌شود؛ زیرا آن‌ها به اندازه کافی استراحت نمی‌کنند و یا خواب مرتبی ندارند. بنابراین بهتر است مادران باردار از کم خوابی و تا دیر وقت بیدار ماندن بپرهیزند و برای اینکه احساس ضعف نکنند، استراحت کافی در طول روز و در کنار یک رژیم غذایی سالم داشته باشند.

انجام دادن فعالیت‌های یوگا و پیاده روی

انجام ورزش‌های سبک مثل پیاده روی و یا یوگا در بارداری می‌تواند تا حد زیادی در افزایش توان روحی و جسمی مادر اثر بخش باشد. اما توجه داشته باشید در کنار این ورزش‌ها حتما از مغزهای با ارزش غذایی بالا مثل بادام، پسته و یا فندق استفاده کنید تا انرژی بیشتری برای انجام ورزش داشته باشید.

 

کلام آخر

در نهایت علت ضعف در دوران بارداری باید مشخص شود. بسیاری از زنان باردار به تصور اینکه ممکن است علت این ضعف گرسنگی باشد اقدام به خوردن غذاهایی می‌کنند که باعث افزایش وزنشان می‌شود و احساس ضعف برطرف نمی‌شود. لازم است که برای حفظ وزن خود و سلامت جنین، برای حل این مشکل به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و با کمک او این ضعف را برطرف کنید.

از آنجایی که استرس یکی از دلایل افت فشارخون است و افت فشار خون موجب ضعف و بی حالی در مادران باردار می‌شود، توصیه می‌کنیم مقاله استرس در دوران بارداری را مطالعه کنید.

آیا در شما نیز در دوران بارداری ضعف و بی حالی را تجربه کرده‌اید؟ چگونه آن را مدیریت کردید؟ تجربیات و راهنمایی‌های خود را در مورد مدیریت ضعف و بی حالی در بارداری را با ما اشتراک بگذارید.

انگیزه
Logo
قابلیت ثبت نام در سایت فعال نیست
Compare items
  • Total (0)
Compare