همه ما در طول عمر خود به ویژه در دوره کودکی و نوزادی، چندین بار واکسن زدهایم. واکسیناسیون علیرغم تقویت سیستم ایمنی بدن، گاهی با مشکلات و حساسیتهایی همراه است که پوست لطیف نوزاد را اذیت میکند و حتی او را تحت خطر جدی قرار میدهد؛ یکی از این مشکلات و عوارض شایع، قرمزی جای واکسن نوزاد است که باعث ایجاد نگرانی میشود.
در این مقاله به بررسی قرمزی جای واکسن نوزاد و سایر عوارض واکسیناسیون خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
قرمزی جای واکسن نوزاد تا چه حد نگران کننده است؟
معمولاً عوارض واکسن ۲ الی ۳ روز پس از تزریق نمایان میشوند. یکی از این عوارض که شایعترین آنها نیز به شمار میرود، قرمزی و ورم محل تزریق است که کاملاً طبیعی است و معمولاً با تجویز قطره استامینوفن توسط پزشک برطرف میشود؛ اما اگر ورم، التهاب و قرمزی متوقف نشود و به اندامهای دیگر سرایت کند، ممکن است زنگ خطر یک مشکلی جدی باشد و مراجعه سریع به پزشک ضروری خواهد بود.
پس از تولد نوزاد، واکسنی به نام ب. ث. ژ به او تزریق میشود که ممکن است باعث التهاب زیر بغل کودک شود، به این عارضه لنفادنیت میگویند. این قرمزی و التهاب جای نگرانی ندارد؛ اما کودک همچنان به معاینه پزشک نیاز خواهد داشت. اگر این ورم و التهاب ناهموار و چرکی شود، کودک اذیت میشود و مدام در حال جیغ کشیدن خواهد بود؛ در این صورت مراجعه به پزشک اولین اقدامی است که باید انجام شود.
گاهی هم واکسن با آبسه در محل تزریق همراه است؛ این برآمدگیها شدیداً دردناک بوده و به محض مشاهده باید به پزشک مراجعه شود.
سایر عوارض جانبی واکسیناسیون
واکسیناسیون هم مانند تمامی اقدامات پزشکی و بیولوژیکی با برخی عوارض جانبی همراه است. گرچه این عوارض خفیف هستند، اما تداوم و تکرر آنها باعث نگرانی است.
۱. تب
تب بالای ۳۹ درجه و هر نوع عارضه و علامت دیگر نیز، اگر بیش از دو تا سه روز طول کشیده و شخص را آزار دهند، علامت خوبی نیست و باید در اسرع وقت با پزشک در میان گذاشته شود.
بیشتر بدانید: روشهای پایین آوردن تب نوزاد بعد از واکسیناسیون
۲. تشنج
گاهی در کنار قرمزی و التهاب پس از واکسیناسیون، کودک تشنج را تجربه میکند که باید سریعاً با پزشک در میان گذاشته شود. سابقه تشنج کودک را به هنگام تزریق واکسن بعدی حتماً به پزشک اطلاع دهید.
۳. سایر عوارض جانبی واکسنها
اگرچه واکسن برای نجات جان انسان زده میشود؛ اما روی هم رفته، هیچ واکسنی نیست که با عوارض جانبی همراه نباشد؛ به هر حال واکسن حاوی یک میکروب تضعیف شده است که وارد بدن انسان میشود.
عوارض جانبی واکسن به ۲ دسته خفیف و شدید تقسیم میشوند. این عوارض گاهی اوقات طبیعی هستند؛ اما گاهی تغییراتی که در نحوه تجویز و نگهداری واکسنها ایجاد شده، این عوارض را سبب میشوند. قابل توجه است که عوارض ناشی از واکسیناسیون در هر فرد متفاوت است و به سیستم ایمنی و واکنش بدن فرد نسبت به واکسن بستگی دارد.
پس از مشاهده قرمزی جای واکسن چه کنیم؟
عوارض پس از واکسیناسیون، در دل والدین کودکان ترس ایجاد میکند و آنها ترجیح میدهند که فرزندشان دیگر واکسن نزنند. پزشکان نیز در این رابطه ابراز نگرانی میکنند و معتقدند که اگر واکسنها سر وقت زده نشوند، احتمال ابتلا به انواع بیماریها و در نهایت آمار مرگ و میر افزایش خواهد یافت.
اما بهترین راه حل ممکن، گزارش عوارض واکسیناسیون به پزشک است تا مشکلات ایجاد شده تا حد ممکن رفع شود. لازم به ذکر است که عوارض ناشی از واکسیناسیون، نسبت به سالهای گذشته همواره در حال کاهش است.
کلام آخر
واکسیناسیون یک اقدام ضروری است که به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن انجام میشود و همانند سایر اقدامات پزشکی، با عوارض جانبی مانند قرمزی جای واکسن، ورم و التهاب، آبسههای دردناک و … همراه است. با مشاهده این عوارض در کودکان و نوزادان سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا در کنار اقدامات درمانی، هرگونه حساسیت به واکسن از همان ابتدا شناسایی شود. والدین محترم، صرفاً به سبب ترس از عوارض احتمالی، فرزند خود را از فواید واکسن محروم نکنید؛ بلکه با افزایش دانش و آگاهی خود در این زمینه، با هوشیاری احتمال خطر را به حداقل برسانید.
در نهایت پیشنهاد میکنیم با واکسن دو ماهگی و مراقبتهای پس از آن نیز در انگیزه آشنا شوید.
اگر کودک شما نیز تجربه قرمزی جای واکسن را داشته یا به هر طریقی تجربیاتی در این زمینه دارید، دانستههای خود را با ما و همراهان دیگر انگیزه به اشتراک بگذارید.؛ از همراهی شما سپاسگزاریم.