گریه نوزاد در هنگام خواب و حتی گریه نوزاد در هنگام شیر خوردن از مواردی هستند که تقریبا همه ماردان شاهد آن بودهاند؛ در آن لحظه شما متعجب میشوید که چرا او بی دلیل گریه میکند؟ اما لازم است بدانید که گاهی علت گریه نوزاد در خواب ممکن است بی هیچ دلیلی و کاملا خود به خودی باشد و در بعضی موارد این گریهها نشان دهنده مشکلات سلامتی هستند. در برخی موارد گریه شاید به خاطر علتی فیزیکی باشد و در برخی موارد احساسات ناخوداگاه اوست که پردازش نشده است.
اگر این موضوع باعث نگرانی و رنجش خاطر شما شده است، با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که چه اتفاقی برای نوزادتان در خواب افتاده و چه باید بکنید.
علت گریه نوزاد در خواب
۱. دردهای کولیکی
اگر نوزاد شما ناگهان شروع به گریه کردن میکند، ممکن است دلیلش دردهای شکمی یا همان کولیک باشد. به علت شدت حملات دردهای کولیکی، گریه کردن نوزاد در خواب امری کاملا طبیعی است. بنابراین اگر فرزندتان از این بیماری رنج میبرد بهتر است برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته تحقیقات نشان داده که معمولا کودکان تا ۴ ماهگی دچار کولیک میشوند و به مرور زمان این بیماری را رفع خواهند کرد.
۲. احساس گرسنگی و تشنگی
احساس گرسنگی یا تشنگی یکی دیگر از عوامل گریه نوازد در خواب است. این موضوع به مادران بستگی دارد که چطور و در چه زمانهایی به فرزندشان شیر دهند تا کاملا سیر شوند. در واقع شیردهی در آخر شب به معنای پایان وظیفه مادر نیست؛ بلکه مادر موظف است در روزهای اول زندگی نوزاد، هر دو ساعت یکبار و بعد از آن ۶ تا ۸ وعده در هر ۲۴ ساعت به نوزادش شیر دهد.
۳. کثیف بودن پوشک و بد بستن پوشک نوزاد
اگر به تازگی مارد شدهاید، باید بدانید که کنترل پوشک بچه یکی از مهمترین کارهای مادرانه است. پوشک خیس و کثیف، خیلی زود پای کودک را آزرده کرده و میسوزاند و همین امر باعث گریههای ناگهانی کودک در خواب میشود. پس یادتان باشد حتی اگر کودکتان خواب است، قبل از خاموش کردن چراغها پوشکش را عوض کنید تا بتواند با خیال راحت بخوابد.
توجه داشته باشید که در بعضی موارد، به خاطر سفت بودن چسب پوشک، نوزادتان تحت فشار قرار میگیرد که در این زمان بهتر است از خرید پوشکهایی که چسب سفت دارند پرهیز کنید؛ پوشکهایی انتخاب کنید که رویههای کتان داشته و امکان تبادل هوا به بیرون را دارند.
۴. نیازهای عاطفی
معمولا نوزادان بیش از کودکان و نوجوانان نیاز عاطفی دارند؛ چرا که قادر به رفع این نیازها به خودی خود نیستند. این نیازها در نوزادن به آب و غذا و پوشک محدود نمیشود؛ در واقع نیازهای روانی و عاطفی مثل در آغوش گرفتن و بوسیدن و نوازش کردن است که اگر به آن توجه جدی نشود، ممکن است سبب گریههای شبانه نوزادتان در خواب شود.
۵. گرما یا سرمای بیش از حد
نوزادن به دلایلی مختلفی توان مقاومت در برابر سرما یا گرمای بیش از حد را ندارند و در این شرایط تنها واکنش آنها گریه کردن است. پس بهتر است زمانی که هوا خیلی گرم است، به او یک پیراهن نخی نازک و شلوارک یا شورت بپوشانید و در سرما سعی کنید نسبت به هوای محیطی که نوزاد در آن قرار دارد به او لباس بپوشانید.
۶. درد در قسمت های مختلف بدن
گریه راهکاری است که نوزاد به کمک آن تمام نیازهایش را بیان میکند. گریه نوزاد گاهی میتواند یک مشخصه قابل اعتماد برای بیان یک درد در بدنش باشد. وقتی پوشکش را تعویض کردید یا وقتی به او شیر دادید و یا اینکه او را در آغوش گرفتید و همچنان گریههایش ادامه داشت، حالا دیگر مطمین باشید که او از دردی در یکی از قسمتهای بدنش رنج میبرد. در این شرایط برای کنترل و درمان درد به کمک پزشک نیاز دارید تا آرامش را به نوزادتان برگردانید.
دلایل پاتولوژیکی گریه کردن ( اختلالات و بیماری ها)
خیلی از مواقع علت گریه کردن نوزاد به دلایل پاتولوژیکی (اختلالات و بیماریها) است. این اختلالات شامل موارد زیر است:
- سوء هاضمه ( سر دل ماندن غذا/ اختلالات معده-طحال)
- دردهای در حال رشد (اختلالات کلیوی)
- گرفتگی بینی و سینوسها (مشکلات ریوی)
- معده درد (بیماری کبد-طحال)
بهتر است برای درمان این اختلالات، به پزشک متخصص مراجعه کنید و از خوددرمانی بپرهیز
۷. خستگی
یکی از علتهای گریه کردن نوزاد در خواب، خستگی بیش از حد اوست. بیقراری و گریه در خواب میتواند به این معنی باشد که فرزندتان روز خسته کنندهای را پشت سر گذاشته است. اغلب اوقات تشخیص تفاوت بین خستگی و دیگر موراد کمی مشکل است، در نتیجه بهترین راه این است از غریزه مادرانه خود کمک بگیرید و به نوزادتان کمک کنید. بهترین راه حل برای این مشکل این است که از سر و کله زدن بیش از حد با نوزاد در طول روز بپرهیزید و فضایی پر از آرامش برای او مهیا کنید.
کلام آخر
این مسئله بسیار مهم است که به نشانههای گریه نوزادتان در خواب توجه کنید و در صورت لزوم با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
در آخر توصیه میکنیم با یکی دیگر از مشکلات رایج موجود در نوزادان، یعنی علت زور زدن نوزاد و رفع این مشکل نیز در انگیزه آشنا شوید. فراموش نکنید که ما منتظر خواندن نظرات، ایدهها، تجربیات و انتقادات شما در پایین همین صفحه هستیم، با ما در ارتباط باشید.