تماشای شکل گیری شخصیت فرزند یکی از لذت های والدین است. اما همواره در مورد نوزادان مواردی پیش خواهد آمد که والدین در برابر آن از آگاهی زیادی برخوردار نیستند. از این رو در این مطلب رفتار با نوزاد را بررسی می کنیم و بر اساس سن نوزاد، آموزش رفتار با نوزاد را خواهیم داشت؛ با ما همراه باشید.
رفتار با نوزاد تازه متولد شده تا دو ماهه
اولین و مهم ترین نکته: در نظر داشته باشید که نوزاد تازه متولد شده شما ۹ ماه در رحم مادر بوده است و اندکی عجیب بودن ظاهر کودک طبیعی است؛ اما خیلی زود به کودک زیبایی که انتظارش را داشتید، تبدیل خواهد شد.
تا ۶ هفتگی تصور کنید که کودک شما مانند رییسی است که فقط غر میزند و شکایت میکند. برای تحمل احساس خستگی و انقلابهای احساسی که در درون شما شکل میگیرد، به خودتان یادآوری کنید که زحمات شما در روزهای اول برای کودک از بین نمیرود. نوزاد در این مدت با والدینش احساس آرامش میکند، دلبسته میشود و دوست دارد که در آغوش گرفته شود.
معنی گریه نوزاد را کم کم یاد بگیرید. به عنوان مثال ممکن است گرسنه باشد، پوشکش کثیف باشد، احساس سرما کند و یا دوست داشته باشد که بغلش کنید؛ پس در رفتار با نوزاد باید این موارد را نیز یاد بگیرید.

با نوزاد تازه متولد شده چگونه رفتار کنیم ؟
و در آخر اینکه زندگی عادیتان را ادامه دهید ولی در مکانهای عمومی مراقبتهای لازم را به عمل آورید. به عنوان مثال کودک را از نور خورشید دور نگه دارید و از نزدیک شدن به افراد بیمار در مکانهای شلوغ مانند مراکز خرید اجتناب کنید.
همچنین اگر می خواهید بدانید که رفتار با کودک تازه متولد شده تا ۲ ماه، چگونه باید باشد، باید بگوییم گفتگو با کودک در این سن اهمیت زیادی دارد اما در دنیای واقعی او می آموزد که گفت و شنود یک خیابان دو طرفه است و او می تواند همان اندازه که می گوید، بشنود و مشارکت داشته باشد. صدای شما نیز به او نشان می دهد که قرار است چه اتفاقی رخ دهد، بهتر است موقع تعویض پوشک، قدم زدن یا حمام کردن او با او سخن بگویید.
- برای پرورش تواناییهای حافظه نوزاد در این مرحله، رفتار با نوزاد شامل موارد زیر می شود:
۱- با انگشتان خود اشیا رنگی را در فاصله ۲۵ سانتیمتری برای کودکتان تکان دهید.
۲- تمام حواس کودک خود را تحریک کنید.
۳- با کودک صحبت کنید و برای او نجواهای مادرانه بخوانید.
۴- سعی کنید کودک تمام علائم و حرکات شما را ببیند.
بیشتر بدانید: علت گریه نوزاد هنگام شیر خوردن چیست و چه راهکارهایی دارد؟
رفتار با نوزاد سه ماهه و ۴ ماهه
آیا متوجه شده اید که او بیشتر لبخند می زند و به صدای شما پاسخ می دهد؟ این عالی است! این احتمال وجود دارد که فرزندتان واقعاً از بازی کردن با شما و افراد دیگر لذت ببرد و اکنون او قادر است با چهره و تمام بدن خود لذتش را ابراز کند. او حتی ممکن است شروع به تقلید از برخی از حرکات و حالات چهره شما کند. اگر این اتفاق هنوز نیفتاده است یا نمی دانید از یک نوزاد ۳ ماهه چه انتظاری داشته باشید، نگران نباشید: هر فرزندی به روش خود و در جدول زمانی خاص خود رشد می کند.
نوزادان نیازهای خود را از طرق مختلفی معلوم می کنند، بنابراین به عنوان والدین لازم است با نشانه های ظریف (و نه چندان ظریف) فرزند خود آشنا شوید تا بدانید که او به چیزی احتیاج دارد. راه هایی که فرزندتان از طریق آن ها با شما ارتباط برقرار می کند، بخش های مهمی از شخصیت و خلق و خوی او هستند. به عنوان مثال با نیازهای ضروری و فوری فرزندتان از طریقی که او گریه می کند و یا به کمک زبان بدنش مطلع می شوید و یاد می گیرید این گریه ها و حالات بدنی را از یکدیگر متمایز کنید. گریه های ناشی از گرسنگی فرزند شما به احتمال زیاد متفاوت از گریه های ناشی از درد او خواهند بود. به همین ترتیب، می فهمید که چه زمانی او بدخلقی می کند و چه موقع تغییر فعالیت یا اسباب بازی مورد علاقه اش، می تواند او را آرام کند.

طرز رفتار با نوزاد چهار ماهه و ۳ ماهه
بهتر است در زمینه رفتار با نوزاد ۳ و ۴ ماهه، موارد زیر را لحاظ کنید:
خوابیدن:
– در حدود دو یا سه چرت کوتاه در طی روز
– بعضی از نوزادان می توانند “در طول شب” بخوابند.
– در حدود ۵ تا ۶ ساعت
تغذیه:
– در حدود ۶ تا ۸ بار شیر خوردن
– بدون تغذیه شبانه و یا تعداد دفعات کمتر شیر خوردن در نیمه شب
پوشک کثیف کردن:
– مرطوب و کثیف کردن در حدود ۶ پوشک در روز
– انجام عمل دفع مدفوع فقط یک بار در روز یا حتی هر سه روز یک بار
بازی کردن:
– به آرامی دست های خود را بسته و بازوهایش را می کشد.
– وقتی که به پشت قرار دارد، پاهایش را حلقه می کند.
– یک اسبا بازی را نگه داشته و با چشم هایش آن را ردیابی می کند.
– با اصوات و حالات، گفت و گو برقرار می کند
حمام کردن:
– ممکن است در هفته فقط چند بار به حمام احتیاج داشته باشد.
– ماساژ: بعضی از نوزادان به ماساژ علاقه مند هستند. از پزشک اطفال در مورد تکنیک های آرامش بخش ماساژ مشاوره بگیرید.
بیشتر بدانید: جدول وزن گیری نوزاد: آیا نوزاد شما رشدی طبیعی دارد؟
رفتار با نوزاد ۵ ماهه و ۶ ماهه
در مورد برخورد با نوزاد پنج ماهه باید بدانید که نوزاد به سرعت یاد میگیرد و هر تجربهای به او چیزهای زیادی یاد میدهد. در حدود ۵ ماهگی، نوزاد یاد میگیرد که هر عملی عکسالعملی دارد. ممکن است به تشک لگد بزند و متوجه شود گهواره تکان میخورد. چیزی را روی زمین میاندازد و میبیند شما آن را برمیدارید. این اتفاقها باعث میشود کنجکاوی کودک تحریک شود و ببیند چگونه میتواند در دنیای اطراف خود تاثیر بگذارد. این کار ممکن است برای شما آزاردهنده باشد و برداشتن مداوم جغجغه کودک از روی زمین اصلا خوشایند نیست. اما تا زمانیکه خطری او را تهدید نکند کاری به کودک نداشته باشید. مطمئن شوید کودک با چیزی بازی نکند که خطر خفگی داشته باشد، شکستنی، تیز و یا سمی باشد. تجربه به رشد مغز کودک کمک میکند و به او یاد میدهد چگونه میتواند بر دنیای اطراف خود تاثیر بگذارد.

چگونگی رفتار با کودک شش و پنج ماهه
در این مرحله کودک بازی کردن از جمله آب بازی را دوست دارد. او به تصویر خودش در آینه لبخند میزند و میتواند دقایقی با تصویر خودش در آینه سرگرم باشد. او در این مرحله سرش را به سمت صدا میگرداند. او اشیا را نوازش میکند و حتی صورت پدر و مادر را نوازش میکند. او دستها و پاهایش را برای جلب توجه اطرافیان به سرعت تکان میدهد.
- در مورد رفتار با نوزاد ۵ تا ۷ ماه، برای پرورش توانایی نوزاد، لازم است کارهای زیر را انجام دهید:
۱- به کودک بیاموزید که به خواستههایش پاسخ میدهید.
۲- زمانی که او با تکان دادن دست و پاهایش توجه شما را به خود جلب میکند شما با لبخند و صحبتهای زیبا او را متوجه کنید که به خواستههایش پاسخ خواهید داد.
۳- افراد تازه وارد را به او معرفی کنید.
۴- با او بازی کنید. (بازی دالی را بسیار دوست میدارد)
۵- همراه با کودک بخندید و او را با اسم صدا کنید.
سخن آخر
فرزندتان به زودی علاوه بر لبخند زدن، با لذت سرو صدا می کند و می خندد. اما اگر به غریبه ها واکنش نشان نمی دهد، تعجب نکنید. والدین، سایر اعضای خانواده و احتمالا افرادی که همیشه با آنها در ارتباط است، مورد علاقه او هستند. او نیز همانند بزرگ ترها، اولویت هایی برای خود تعیین می کند. در کل پیشنهاد می کنیم بیشتر و بیشتر در مورد رفتار صحیح با نوزاد بخوانید تا بهتر او را درک کنید.
پیشنهاد می کنیم در زمینه رفتار با نوزاد ، مطلب «۱۳ علت شیر نخوردن نوزاد و راه حل های مناسب آن» را نیز بخوانید تا او را بهتر درک کنید؛ فراموش نکنید نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.