از پوشک گرفتن موقعیتی استرسزا برای کودکان به شمار میرود. آموزش دستشویی رفتن یکی از مراحل حساس در زندگی کودک است که پیش نیاز آن داشتن آمادگی برای این مرحله میباشد. این دوره برای والدین نیز استرس و فشار زیادی را به همراه دارد و ناآگاهی از روش درست نیز، شرایط را بدتر میکند. زمان و شیوه رفتار شما هنگام از پوشک گرفتن کودکتان اهمیت زیادی دارد. اگر این کار به درستی انجام نشود، ممکن است باعث مشکلات عاطفی در کودک شود که حتی سالهای بزرگسالی زندگی او را هم تحت تاثیر قرار میدهد. با آگاهی از زمان مناسب و بهترین شیوه از پوشک گرفتن کودک، میتوانید به راحتی فرزند خود را از این مرحله عبور دهید.
آموزش اصولی از پوشک گرفتن بچه
قبل از آغاز آموزش، باید بدانیم بهترین سن از پوشک گرفتن کودک دقیقا چه زمانی است.
بهترین سن از پوشک گرفتن بچه چیست؟
اولا که بهترین فصل برای این کار، بهار و تابستان است. ثانیا، معمولا والدین بعد از پایان ۲ سالگی برای این کار اقدام میکنند. اما سن دقیق و مشخصی برای این کار وجود ندارد و وضعیت هر بچه نسبت به بچه دیگر متفاوت است. توجه داشته باشید که باید علائم آمادگی را در کودک مشاهده کنید.
علائم آمادگی کودک برای از پوشک گرفتن
این علائم شامل موارد زیر میشود:
- کودک نسبت به پوشک مقاوت نشان میدهد و گریه میکند.
- نسبت به دستشویی رفتن دیگران کنجکاو است.
- در فعالیت های خود، میتواند دو کار را همزمان انجام دهد.
- میتواند در مدتی حدود، پنج دقیقه بنشیند.
- وقتی سر پا گرفته میشود بدون نیاز به گفتن والدین دستشویی میکند.
- با آموزش میتواند شلوارش را خودش دربیاورد.
- زمانی که کودک با حرف زدن و اشاره به شما میفهماند که دستشویی دارد یا به محض خیس شدن پوشک سریع به شما اطلاع میدهد.
- استقلال بیشتری از شما میخواهد.
- از شما تقلید کرده و هر وقت به دستشویی میروید، دنبالتان میآید و اصرار دارد در دستشویی بنشیند.
- متوجه میشوید چند روزی است که بیشتر از ۲ ساعت پوشکش خشک میماند.
همچنین، بروز نشانههای خارجی زیر نشان از وجود فشار درونی در کودک دارد:
-
- در حالت دستشویی کردن چمباتمه میزند؛
- به پوشکش چنگ میزند؛
- پاهایش را روی هم قرار میدهد یا آنها را از هم باز میکند؛
- هنگام کثیف بودن پوشکش، به نشانه نارضایتی از خودش صدایی در میآورد یا قیافهاش را در هم میکشد؛
- هنگام دستشویی کردن، در گوشهای مانند پشت مبل پنهان میشود.
- کودک به درون پوشکش زل میزند؛
اگر این علائم را در فرزند خود مشاهده کردید، میتوانید فرایند آموزش را شروع کنید. به خاطر داشته باشید که این آموزش باید زمانی شروع شود که مزاج کودک سالم باشد. اگر فرزندتان به هر دلیلی دچار یبوست، اسهال یا تکرر ادرار شده است، شروع آموزش را تا زمان درمان کامل به تعویق بیاندازید. در غیر این صورت جدا شدن از پوشک برایش سختتر خواهد بود.
مراحل از پوشک گرفتن کودک
۱. فراهم کردن موارد مورد نیاز
شاید باور این موضوع برای شما دشوار باشد، اما واقعیت این است که ابزارهایی که در وهله نخست برای آموزش دستشویی رفتن به کودک نیاز دارید شامل موارد زیر هستند:
- حس شوخ طبعی،
- صبر بیپایان،
- خلاقیت بسیار.
و با درجه اهمیت کمتر:
- صندلی توالت کودک،
- شورت یا شلوار آموزشی.
۲. ایجاد جذابیت در دستشویی
بسیاری از مادران در مورد آغاز مسیر از پوشک گرفتن کودک سؤال میپرسند و نمیدانند چگونه باید این کار را انجام دهند. ابتدا بهتر است در فضای دستشویی تغییراتی متناسب با روحیه کودک ایجاد نمایید. برای این کار میتوانید از برچسبهای کودکانه استفاده کنید یا چند اسباب بازی را در فضای دستشویی بگذارید.
۳. تهیه چند لگن دستشویی
چند لگن مخصوص برای هر جای خانه مانند اتاق ، هال، آشپزخانه، توالت و حمام تهیه کنید تا کودک بتواند راحت به تنهایی روی آن بنشنید. بعد از هربار استفاده از لگن به کودکتان هر چیزی که کودک شما دوست دارد و شما معمولا او را از خوردن اش محروم می کنید مانند آب یا آبمیوه و … به عنوان جایزه استفاده کنید. برای پاک کردن رخدادهای تصادفی باید حتما شلنگ یا ظرف آب و دستمال و سطل و … قابل دسترس داشته باشید.

۴. حرف زدن و تشویق کردن کودک
سپس لازم است در این باره با او صحبت کنید و از فرزندتان بخواهید قبل از خیس کردن پوشک از شما بخواهد او را به دستشویی ببرید. شما میتوانید این کار را در قالب یک بازی انجام دهید و هر بار که کودک در این امر موفق میشود، او را تشویق کنید. هم چنین وقتی در مورد دستشویی رفتن و آداب آن به فرزندتان آموزش میدهید، اجازه دهید او نیز صحبت کند و افکار و احساساتش را با شما در میان بگذارد. به این ترتیب شما فرصت پیدا میکنید تا از نگرانیهای کودک با خبر شده و به او کمک کنید تا راحتتر از این مرحله عبور نماید.
یک هفته قبل از شروع پوشک گرفتن کودک، قبل از اینکه کودکتان را از پوشک بگیرید ، یک بسته پوشک را به کودک تان نشان بدهید و به او بگویید از این روز ( روزی که قرار است کودک را از پوشک بگیرید ) قرار است دیگر از این ها استفاده نکنی و به این پوشک ها نیاز ندارید. از پوشک گرفتن را یک ماجرای هیجان انگیز معرفی کنید، شعر از پوشک گرفتن اختراع کنید و به او بگویید هر وقت این بسته پوشک تمام شد، دیگر تو به پوشک احتیاج نداری و می توانی آزاد باشی . از دلایل کارآمدی این روش که نام آن «کودک، بی پوشک» است ، این است که بچه ها عاشق بی لباس گشتن در خانه هستند.
۵. شناسایی ریتم دستشویی رفتن کودک
بهترین روش از پوشک گرفتن بچه این است که ریتم بدن کودکتان را با تجربه و آزمون و خطا بشناسید. در مرحله اول، صبح پس از بیدار شدن از خواب کودک را به دستشویی ببرید و روی لگن بنشانید و با اسباببازیها سرگرمش کنید تا دستشویی کند. پس از شستوشو برای بیست دقیقه او را باز بگذارید و سپس دوباره پوشک کنید.
بعد از دو ساعت، پوشک را بررسی کنید. اگر خشک بود دوباره کودک را به دستشویی ببرید. اگر پوشک خیس باشد یعنی فرزندتان قبل از سه ساعت دستشویی میکند. با این آزمونها میتوانید ریتم بدن کودک را بشناسید و او را به موقع به دستشویی ببرید. در چند روز ابتدایی از پوشک گرفتن کودک باید در فاصله بین دو ادرار او را پوشک کنید. به این ترتیب متوجه میشود زمانی که پوشک باز شد باید دستشویی کند.
چه زمانی برای گرفتن از پوشک مناسب نیست؟
گاهی با وجود اینکه فرزندتان نشانههای گفته شده را دارد، اما کودک در مرحلهای از رشد است که شروع آموزش دستشویی رفتن به او و از پوشک گرفتنش فکر خوبی نیست. توجه داشته باشید، اگر کودک به طور کلی در حالتی قرار دارد که مقابل همه مداخلات شما مقاومت میکند و اغلب ارتباطات کلامیاش به کلمه «نه» محدود میشود، شاید بهتر باشد تکنیکهای از پوشک گرفتن کودک را چند هفته به تعویق بیندازید و تا رسیدن فرزندتان به آمادگی و پذیرش لازم صبر کنید.
نکات تکمیلی در شروع توالت رفتن کودک
در نظر داشته باشید که استفاده از دستشویی یکی از مراحل رشد کودک شما است و مثل تمامی مراحل دیگر، به تدریج انجام میشود.
- برای این کار باید خود را از نظر ذهنی آماده کنید.شروع از پوشک گرفتن کودک به معنای این است که با حجم زیادی لباس برای شستن مواجه میشوید. ممکن است کار به کثیفی تشک و فرش نیز کشیده شود. نگران نشوید و آرامش خود را حفظ کنید.
- اجازه دهید کودکتان به تدریج استقلال خود را به دست بیاورد و در این مسیر به هیچ وجه او را سرزنش نکنید. مسئله مهم دیگر این است که کودک را با چند آموزش تحت فشار قرار ندهید. آموزشی مثل جدا شدن از پوشک به اندازه کافی فرزندتان را به چالش میکشد.
- اگر قرار است کودک از پوشک جدا شود، از شیر گرفتن و جدا کردن محل خوابش را به زمان دیگری موکول کنید.
- برنامه زمانی خود را طوری تنظیم کنید که آموزش دستشویی رفتن با مهمانی و مسافرت رفتن تداخل نداشته باشد. در این دوران باید آرامش کامل داشته باشید.
- در مراحل ابتدایی کار، میتوانید شبها کودک را پوشک کنید. این کار تا سن سه و نیم سالگی کودک اشکالی ندارد و باعث راحتی خیال شما نیز خواهد شد.
سخن آخر
از پوشک گرفتن کودک یکی از مراحل سخت برای مادران است که می توانند با رعایت نکات ساده و روش صحیح کودک بدون پوشک این کار را به آسانی انجام دهند. برای بسیاری از مادران پوشک گرفتن کودک مانند یک رویا است و اینکه فقط در چند روز یا حتی در طول یک بعدازظهر کودک شما بتواند بی دردسر از توالت استفاده کند، باور نکردنی به نظر می آید. اغلب مادرها به مشکلاتی که در این راه مانند همه سختی های مربوط به فرش و شلوار و آب کشی فکر می کنند. اما همانطور که در این مطلب ملاحظه کردید، از پوشک گرفتن بچه کار چندان دشواری نیست و فقط صبر و حوصله می طلبد.
امیدواریم از این مطلب استفاده لازم را برده باشید و با ارسال نظرات و تجربیات خود در پایین همین صفحه، با ما و دیگر دوستانتان در انگیزه ارتباط برقرار کنید. همچنین از آنجایی که در این مسیر ممکن است کودک جای جای خانه را کثیف کرده و حس بدی به او دست دهد، پیشنهاد میکنیم از ایجاد احساس گناه در کودک جلوگیری کرده و تنبیه کودکان را نیز در دستور کار قرار ندهید!