لیمو از میوههای لذیذ و سرشار از ویتامین C است که در سراسر جهان بهعنوان یکی از طعم دهندههای بسیار دلپذیر در انواع غذاها، دسرها و نوشیدنیها استفاده میشود. همچنین لیمو به دلیل خاصیت سم زدایی که دارد، اغلب افراد دارای رژیم لاغری، برای کاهش وزن از آن استفاده میکنند. از آن جایی که نگهداری لیموی تازه برای مدت طولانی امکانپذیر نیست، یاد گرفتن روشهای فریز کردن لیمو ترش و خشک کردن لیمو ترش به ما کمک میکند که همیشه آن را در خانه داشته باشیم.
در این مقاله میخواهیم خشک کردن لیمو ترش به روش سنتی و با استفاده از دستگاه میوه خشک کن را آموزش دهیم؛ با ما همراه باشید.
روش های خشک کردن لیمو ترش
از قدیمالایام از لیموترش خشک شده به روش سنتی، به نام لیمو امانی یاد میکنند که طعم فوقالعادهای در انواع خورشتهای اصیل ایرانی مثل قورمه سبزی و یا خورش قیمه ایجاد میکند. برای تهیه لیمو عمانی در واقع باید کل لیمو را بدون برش خشک کنیم، اما امروزه با وجود دستگاههای میوه خشک کن، معمولاً بهصورت حلقهای و برش خرده نیز لیمو ترش را خشک و در غذاها استفاده میکنند.
مراحل خشک کردن لیمو ترش (تهیه لیمو عمانی)
- ابتدا باید لیموهای سبز و تازه را خریداری کنید. سعی کنید برای تهیه لیمو عمانی (امانی) از لیموهای متوسط استفاده کنید که پوست نازکتری دارند. لیموهایی که مانند نارنج بزرگ هستند و پوست ضمختی دارند برای این کار مناسب نخواهند بود. اگر بتوانید از لیموهای بناب و جهرم تهیه کنید نیز عالی میشود؛ زیرا بهترین لیموهای ایران متعلق به این دو شهر است.
- سپس لیموها را بهطور دقیق بررسی کرده و لیموهای خوب و سالم را جدا کرده و مابقی را که لکه دارند، در اسرع وقت بهطور تازه استفاده کنید.
- لیموها را با آب سرد شسته و اجازه دهید تا خشک شوند.
- در یک مکان مناسب که سایه هم باشد پارچهای تمیز انداخته و لیموها را برای یکی دو روز با فاصله از هم روی آن بریزید تا پوستشان نازک شود. فاصله باعث جریان هوای بیشتر و نازک شدن سریعتر پوست لیموها میشود.
- برای آن که از گندیدگی لیموها جلوگیری شود، با یک نمکدان مقداری نمک روی لیموها بپاشید.
- بعد از اینکه پوستشان به خوبی نازک شد، یک قابلمه تفلون مناسب با میزان لیموها پر از آب کرده و بگذارید تا آبش جوش بیاید. سپس ½ لیوان سرکه به آن اضافه کنید. بعد لیموها را در قابلمه ریخته و اجازه دهید چند جوش کوچک بخورد.
- بعد از اینکه لیموها چند قل خوردند، آنها را در یک صافی ریخته و سریعاً با آب سرد بشویید. در اینجا یک شوک گرم و سرد ایجاد میشود که به خشک کردن لیمو کمک میکند.
- شستن لیموها با آب سرد باعث نفوذ تلخی پوست لیمو به داخل آنها میشود؛ بنابراین اگر صبور هستید میتوانید آب سرد رویشان نریخته و اجازه دهید خودشان کم کم خنک شوند. البته باید روی یک صافی بزرگ یا مسطح باشند که به یک دیگر فشار نیاورند.
- در مرحله بعدی وقتی لیموها کاملاً خنک شدند، با یک چنگال یا خلال دندان روی هر کدام از آنها چند سوراخ ریز ایجاد کنید.
- سپس لیموها را روی یکپارچه که بتواند به خوبی آب را جذب کند بریزید.
- بعد از آن باید پارچه حاوی لیموها را به مدت ۱۰ روز جلوی آفتاب مستقیم پهن کنید تا نیمه خشک شوند.
- در مرحله پایانی لیموها را در یک سبد ریخته و در سایه قرار دهید تا به خوبی خشک شوند.
- معمولاً ۲ الی ۳ ماه طول میکشد تا لیموی عمانی مرغوبی به دست آید. در این زمان هرگاه احساس کردید لیموها زودتر خشک شدند میتوانید یکی از آنها را باز کنید تا مطمئن شوید همه قسمتها به خوبی خشک شدهاند و سپس آنها را جمعآوری کرده و دریک ظرف دار در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید.
خشک کردن لیمو ترش با دستگاه میوه خشک کن
دستگاه میوه خشک کن برای خشک کردن همه میوهها بسیار مناسب است و زمان خیلی کمتری میگیرد. همچنین افرادی که در آپارتمان زندگی میکنند و نمیتوانند به روش سنتی این کار را انجام دهند به خوبی میتوانند با این دستگاه هر میوه فصلی را به خوبی و با حفظ کیفیت خشک کنند. در این روش لیموها برش میخورند و مانند لیمو عمانی بهصورت درسته خشک نمیشوند؛ اما همان کاربرد را در غذاها دارند. عملکرد این دستگاه به این شکل است که بهآرامی رطوبت داخل لیموترش را تبخیر کرده و آن را خشک میکند.
مراحل انجام این کار به این صورت است که:
- ابتدا لیموهای تازه و مناسب را تهیه کنید.
- لیموها را به خوبی شسته و اجازه دهید کمی آب آنها گرفته شود.
- لیموها را بهصورت حلقهای برش بزنید. (در هنگام برش سعی کنید ضخامت لیموها تقریباً یکسان و حدود ۵ میلی متر باشد.)
- برای آن که لیموها مزه تلخی نگیرند، بهتر است هنگامی که هنوز تازه هستند، هستههای آن را جدا کنید. در حین انجام این کار مراقب باشید به بافت لیمو صدمه نزنید و با نوک چاقو این کار را انجام دهید.
- اسلایس های لیمو را با فاصلههای منظم کنار هم روی سینی دستگاه بچینید و داخل دستگاه قرار دهید.
- اگر دستگاه شما دارای تنظیمات پیشرفته است، آن را روی حرارت خشک کن میوه قرار داده و در غیر این صورت، درجه آن را روی ۵۷ درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
- زمان لازم برای خشک شدن کامل لیموها به میزان آب و ضخامت آنها بستگی دارد؛ بنابراین باید هر ۶ الی ۸ ساعت یک بار به آنها سر بزنید و میزان خشکی را بررسی کنید. معمولاً ۲۴ ساعت زمان برای خشک شدن کامل کافی است. مطمئن شوید که لیموها کاملاً خشک شدهاند وگرنه اگر با رطوبت آنها را جمع کنید و در ظرف بگذارید، خیلی سریع کپک میزنند.
- وقتی حلقههای لیمو بهطور کامل خشک و ترد شدند، میتوانید آنها را جمعآوری کرده و در یک ظرف درب دار در مکانی خشک و خنک برای چند ماه نگهداری کنید.
نکته: برای خشک کردن لیمو ترش در فر نیز کافی است کف سینی فر را کاغذ روغنی پهن کرده و لیموها را با فاصله روی آن بچینید؛ دما را روی ۸۰-۱۰۰ دره سانتیگراد تنظیم کرده و اجازه دهید لیموها کاملا ترد و کریسپی شوند. (معمولا ۳-۴ ساعت بسته به جنس لیموها زمان لازم است.)

سخن آخر
لیمو چه بهصورت تازه و چه بهصورت خشک، میتواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد و یک چربی سوز عالی است. اگر بتوانید هر روز قبل از صبحانه یک لیوان آب و مقداری لیموی تازه یا خشک بخورید، این کار بسیار به دستگاه گوارش شما کمک کرده و باعث کاهش وزن هم میشود. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید لیمو ترش یا لیمو عمانی چه کاربردهایی برای شما دارند؟ شما به چه روشهای آن را خشک میکنید؟ منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات عالی شما عزیزان هستیم.
همچنین اگر علاقمند به نگهداری صحیح مواد با ارزش غذایی هستید، پیشنهاد میکنیم روشهای «خشک کردن بامیه» و «خشک کردن توت سفید» را نیز در انگیزه بخوانید.