هلو میوهای شیرین و آبدار است که از قدیمالایام در سرتاسر جهان طرفداران بسیاری داشته است. این میوه خوشمزه قدمت ۸۰۰۰ ساله دارد؛ چین مبدا آن بوده و با میوههایی نظیر آلو و زردآلو هم خانواده است. طبع هلو و ترکیبات موجود در آن، این میوه خوشمزه را به یک داروی طبیعی برای درمان برخی بیماریها در طب سنتی تبدیل کرده است.
در این مقاله قصد داریم ابتدا طبع هلو از نظر طب سنتی را بیان کرده و سپس به بررسی خواص درمانی این میوه پرطرفدار بپردازیم.
طبع هلو چیست؟
مزاج هلو از نظر طب سنتی سرد و مرطوب است و انواع مصلحات آن عسل و مربای زنجبیل معرفی شده است.
مزاج | انواع مصلحات |
سرد و مرطوب | عسل، مربای زنجبیل |
معرفی مهمترین خواص هلو
۱. کمک به هضم غذا و بهبود عملکرد روده
هلو در هضم آسانتر غذا نقش دارد. یک هلوی متوسط حدود ۲ گرم فیبر دارد که تقریبا نیمی از آن به صورت محلول است و در آب حل میشود و نیمی دیگر به صورت نامحلول است؛ فیبر نامحلول به انتقال مواد غذایی از طریق روده کمک میکند و از ایجاد یبوست جلوگیری میکند.
از طرف دیگر، فیبر محلول مواد غذایی را برای باکتریهای مفید در روده شما فراهم میکند. باکتریهای مفید در روده اسیدهای چرب مورد نیاز بدن مانند استات، پروپیونات و بوتیرات را تولید میکنند که این اسیدها تغذیه مناسبی برای سلولهای روده شما هستند و عملکرد آن را بهبود میبخشند.
۲. تضمین سلامت قلب
به طور کلی خوردن منظم میوههای مختلف از جمله هلو به دلیل داشتن انواع ویتامینها و مواد معدنی، سلامت قلب را ارتقا میبخشند. ترکیباتی مثل پتاسیم و منگنز عوامل خطر ابتلا به فشار خون بالا و کلسترول را کاهش میدهند و در نتیجه از قلب محافظت میکنند.
بیشتر بدانید: راه های پایین آوردن فشار خون
۳. بهبود سلامت پوست
هلو به دلیل داشتن انواع آنتیاکسیدانها دارای اثرات محافظتی است که به سالم ماندن پوست شما و بهبود کیفیت آن کمک میکند. همچنین مطالعات انجام شده نشان میدهند که ترکیبات موجود در هلو رطوبت پوست را افزایش میدهند و در نتیجه بافت پوست را بهبود میبخشند. علاوه بر این عصارههای ساخته شده از گل هلو یا گوشت آن که مستقیماً روی پوست بهصورت موضعی استفاده میشوند، به جلوگیری از آسیب اشعه UV به پوست کمک کرده و مانند یک ضد آفتاب طبیعی عمل میکنند. عصاره این میوه آبدار نیز، شما را از خطر ابتلا به تومورهای پوستی محافظت میکند.
۴. جلوگیری از انواع سرطانها
مانند اکثر میوهها، هلو ترکیبات گیاهی مفیدی دارد که از بدن در مقابل سرطانهای مختلف محافظت میکند. به طور خاص، پوست و گوشت هلو سرشار از موادی به نام کاروتنوئیدها و اسید کافئیک است که دو نوع آنتیاکسیدان قوی هستند و خاصیت ضد سرطانی دارند. در واقع آنتیاکسیدانها با از بین بردن مولکولهای ناشی از سوخت و ساز بدن که رادیکالهای آزاد نام دارند، از بدن شما در برابر انواع سرطانها محافظت میکنند. از طرفی هلو پر از پلیفنول است که دستهای دیگر از آنتیاکسیدانها هستند و باعث کاهش رشد و محدود کردن گسترش سلولهای سرطانی در بدن میشوند.
۵. کاهش دهنده علائم آلرژیک
ترکیبات موجود در این میوه خوشمزه علائم انواع آلرژی را کاهش میدهد. هنگامی که بدن شما در معرض عوامل آلرژیزا قرار دارد، سیستم ایمنی بدن باید مادهای به نام آنتیهیستامین آزاد کند تا بدن شما از شر علائم آلرژی خلاص شود. هیستامینها موادی هستند که علائم آلرژی مانند عطسه، خارش یا سرفه را تحریک میکنند. تحقیقات نشان میدهد که هلو با جلوگیری از ترشح هیستامینها در خون، علائم آلرژی را کاهش میدهد. عصاره هلو نیز این تاثیر را دارد و التهابات ناشی از واکنشهای آلرژیک را کمتر میکند.
۶. سرشار از بتاکارون، ماده مهم در مراقبت از چشم
هلو سرشار از مادهای به نام بتاکاروتن است، که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. بتاکاروتن نقش مهمی در حفظ بینایی و پیشگیری از بیماریهای مختلف چشم مانند زایروفتالمی و نابینایی دارد. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که ترکیباتی مانند کاروتنوئیدها، لوتئین و زاکزانتین موجود در هلو دارای اثرات مثبت همراه با کاهش شیوع آب مروارید هستند. همچنین لوتئین و زیگزانتین به پیشگیری از دژنراسیون ماکولا (یک بیماری که منجر به کوری میشود) و کمک در محافظت از شبکیه چشم کمک میکنند.
۷. جلوگیری از بیماری هیپوکالمی
کمبود پتاسیم در بدن میتواند منجر به یک بیماری به نام هیپوکالمی شود که بر قدرت عضلانی تأثیر میگذارد و باعث آریتمی قلب میشود. هلو حاوی مقدار قابل توجهی پتاسیم است که برای عملکرد صحیح سیگنالهای عصبی و سلولی بدن بسیار حیاتی است. محتوای پتاسیم هلو همچنین در فرآیندهای متابولیکی، استفاده از کربوهیدراتها، حفظ تعادل الکترولیت و تنظیم بافتهای عضلانی کمک کننده بوده و همه این عوامل در کنار هم از بیماری هیپوکالمی و بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند.
۸. کنترل کننده قند خون و دیابت
هلو به دلیل داشتن فیبر زیاد، از بروز خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ جلوگیری میکند؛ زیرا باعث کاهش قابل توجه قند خون میشود. همچنین از نظر شاخص گلیسمی پایین است و این خاصیت باعث شده که یک میان وعده عالی برای افراد دیابتی باشد.
سخن آخر
هلو سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن است، اما تنها در مدت کوتاهی از سال به طور تازه یافت میشود؛ اما توصیه میکنیم با خشک کردن آن و یا تهیه کنسرو خانگی از هلو، در تمام سال از مزیتهای آن بهرهمند شوید. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید از هلو چه استفادههایی میکنید؟ منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات عالی شما عزیزان هستیم.
شما همراهان عزیز میتوانید در بخش طب سنتی انگیزه با طبع میوههای دیگر مانند طبع سیب و انواع خواص و مصلحاتشان نیز آشنا شوید.