انگیزه – اگر به طب سنتی و دنیای گیاهان شفابخش علاقهمند باشید، احتمالا پیش از این نام سعد کوفی را شنیدهاید. خواص سعد کوفی زیاد و قابل توجه است و هر یک به نوعی کاربرد دارد. سعد کوفی دارای برگهای تیز، باریک و بلند است. رنگ سبز آن کمی به تیرگی رفته و به نظر تند و براق میآید. بسته به عمر گیاه، میتواند ارتفاعی از ۳۰ تا ۹۰ سانتی متر داشته باشد. این گیاه را میتوان در مناطق جغرافیایی معتدل و گرمسیری و البته مرطوب یافت.
از سایر اسامی سعد کوفی باید به “مشک زمین”، “سُعد هندی”، “صباح الخیر” و “حب الزلم” اشاره کرد. جالب است بدانید که مردم شیرینزبان آذربایجان به این گیاه “تپلاق” میگویند.
خواص سعد کوفی
همانطور که گفتیم خواص سعد کوفی بسیار متنوع و زیاد بوده و در زمینههای مختلف، کاربرد دارویی دارد. در اینجا به مهمترین خواص این گیاه دارویی و شفابخش، اشاره میکنیم.
۱. تقویت و بهبود وضعیت حافظه و قوای ذهنی
مهمترین و مشهورترین خواص سعد کوفی تقویت حافظه است. مخلوط سعد کوفی با عسل و زعفران؛ معجزهای در تقویت حافظه و قوای ذهنی انجام میدهد. به شرط آن که مصرف این مخلوط را روزانه دنبال کنید، پس از مدتی نه چندان طولانی متوجه تاثیر شگفت انگیز آن در قوای ذهنی خود خواهید شد.
۲. رفع بوی بد دهان و مفید برای لثهها
حتما پیش از این روشهای مختلفی که برای رفع بوی بد دهان پیشنهاد میشود را از نظر گذراندهاید. مصرف سعد کوفی از سادهترین و در عین حال موثرترین روشها برای رفع بوی ناخوشایند دهان است. به خاطر داشته باشید که بوی بد دهان، کلیه امور زندگی افراد از جمله زندگی خصوصی و زناشویی، زندگی اجتماعی و کاری و … را تحت الشعاع خود قرار میدهد. همچنین این گیاه برای تقویت لثهها و سلامت آنها نیز موثر و مفید است.
۳. تسکین دردهای روماتیسم از خواص سعد کوفی
دردهای روماتیسمی بسیار دردناک بوده و شخص مبتلا را به ستوه میرسانند. خواص سعد کوفی و طبع گرم آن، موجب تسکین و حتی درمان دردهای روماتیسمی میگردد.
۴. تقویت قوای جنسی
سعد کوفی برای تقویت قوای جنسی نیز مفید بوده و برای زنان و مردان موثر است.
۵. رفع سنگینی گوش
مقداری از گیاه سعد کوفی را جوشانده و با کمک قطرهچکان در گوشی که مشکل سنگینی شنوایی دارد، بچکانید. این عمل به رفع سنگینی گوش و کاهش شنوایی کمک خواهد کرد.
۶. رفع موهای زائد بدن
موهای زائد یکی از آزاردهندهترین چیزهاییست که بانوان با آن سر و کار دارند. امروزه برای رفع موهای زائد روشهای مختلفی از جمله دخالتهای پزشکی و استفاده از لیزر به کار میرود. اما گیاه سعد کوفی به راحتی میتواند این مشکل را برطرف سازد. برای این منظور کافی است که از این گیاه به صورت خمیری روی بخشی از بدن که مایل به حذف موهای زائد آن هستید بمالید. با چند بار تکرار، به طور کلی آن بخش را، از موهای زائد عاری خواهید ساخت.
۷. شفابخش در بیماریهای رحم بانوان
اگر چه گفته میشود که این گیاه برای مشکلات رحمی مانند تغییرات نامتوازن عادات ماهیانه (تعویق یا تکرار بیش از حد) مفید است؛ اما میتوان از آن برای مرتفع ساختن مشکلات پس از زایمان تا بهبودی کامل نیز بهره جست.
۸. تسکین دردهای معده
دردهای معده بسیار آزار دهنده هستند و برخی اوقات زندگی کاری و اجتماعی شخص را تحت تاثیر قرار میدهند. با استفاده از سعد کوفی میتوانید مشکلات گوارشی، دردهای معده به ویژه دردهای ناشی از زخم معده را تسکین ببخشید. البته این گیاه به صورت مستقیم روی درمان زخم معده نیز تاثیر میگذارد.
۹. رفع نفخ معده
پس از میل کردن مواد غذایی نفاخ، نوشیدن دم کرده سعد کوفی، کمک کننده بوده و از نفخ کردن جلوگیری به عمل میآورد. همین طور افرادی که عمدتا از نفخ معده رنج برده و با آن دست و پنجه نرم میکنند، کاندیدای مناسبی برای استفاده از سعد کوفی هستند.
۱۰. کمک به درمان بیماریهای کبد
پیش از این درباره خواص لبو برای درمان کبد مطالبی ارائه کردیم. جوشانده سعد کوفی نیز میتواند برای درمان بیماریهای کبدی گزینهای عالی باشد. البته لازم به ذکر است که این جوشانده، جای داروهای تجویز شده پزشک متخصص را نگرفته و هرگز نباید به صورت خودسر به جای آنها مورد استفاده قرار بگیرد.
۱۱. مسکن طبیعی برای سردرد و میگرنهای قوی
سعد کوفی دارای خاصیت آرامش بخش بوده و میتواند برای تسکین سردردهای مزمن موثر واقع شود. به ویژه در طب گیاهی از این گیاه شفابخش در درمان میگرن استفاده میشود.
مضرات سعد کوفی
مانند تمام مواد خوراکی گیاهی و غیرگیاهی که در کنار خواص و مزایا، مضراتی نیز از خود نشان میدهند؛ سعد کوفی هم موارد منع مصرفی دارد.
۱. اختلال در خون
به خاطر داشته باشید که در مصرف سعد کوفی باید احتیاط ورزید. دورههای مصرف این گیاه شفابخش، به هیچ وجه نباید خیلی طولانی شود. زیرا در صورت استفاده دراز مدت، ریسک بروز اختلال خونی به وجود میآید. در کل توصیه میشود که استفاده از این گیاه مفید را تحت نظر یک پزشک سنتی یا متخصص طب گیاهی دنبال کنید.
۲. خشکی کلیهها
مشکل دیگری که میتواند در صورت استفاده مداوم بروز پیدا کند؛ خشکی کلیههاست. به همین دلیل توصیه میشود که حین مصرف سعد کوفی، به میزان کافی یا حتی بیشتر آب بنوشید. البته باز هم این نوشیدن آب، نمیتواند ریسک خشکی کلیهها را از بین ببرد. همچنین به موازات خشکی کلیهها، غلظت اسپرمها در آب منی آقایان بالا رفته و به شکل بسیار چسبنده و سفتی در میآید که مشکلات مربوط به خود را خواهد داشت.
بیشتر بدانید: نارسایی کلیه چیست؟ + علت، علائم و راه های درمان
توصیه: این گیاه با خواص دارویی را بدون مشورت با متخصص طب گیاهی مصرف نکرده و حتما از دستور العملهای مربوط به آن پیروی نمایید.
برگ، گل و غده زیرزمینی سعد کوفی
ترکیبات سعد کوفی
گیاه سعد کوفی دارای اسید اولئیک، اسید لینولنیک، اسید میریستیک، اسید استئاریک، چربی و گلیسرول است. همین طور در ریشه این گیاه نشاسته، قند و مقادیر زیاد آنتی بیوتیک در اسانس روغنی آن یافت میشود.
روش مصرف سعد کوفی
برای بهرهمندی از خواص سعد کوفی، باید دستور العمل مصرف آن را به درستی دنبال کنید.
بسته به این که کدام یک از خواص آن را جستجو میکنید، روش مصرف متفاوت خواهد بود. به طور نمونه میتوان آن را به صورت جوشانده، پودر شده، بخور، کوبیده یا … مصرف کرد. تعدادی از روشهای مصرف و کاربرد آنها در ادامه میآید.
- غده گیاه سعد را در آب ساییده، سپس در ظرفی سفالی روی آتش قرار دهید تا آب آن جذب شود. هر روز (ناشتا) از آن بخورید. این روش برای تقویت معده و رفع سوزش دهانه معده که در اثر بدهضمی غذا ایجاد شده، همچنین رفع بوی بد دهان مفید است.
- سعد کوفی را پودر کرده و برای شستشوی دندانها استفاده کنید.
- روش بخور این گیاه برای ضد عفونی کردن سینوسها و اطراف بینی به کار میرود.
اگر تجربهای در خصوص استفاده از این گیاه و خواص آن دارید، فراموش نکنید که آن را با ما و خوانندگان انگیزه در بخش نظرات در میان بگذارید.