گل مینا که به آن گل ستاره ای هم گفته میشود، از گیاهان دارویی و زینتی است که از قدیم الایام برای موارد درمانی استفاده میشده است. از مهمترین خواص گل مینا باید به رفع سردردهای میگرنی اشاره کرد. اما این گیاه خواص درمانی دیگری نیز همچون درمان یبوست دارد. در این مطلب به ۹ مورد از مهمترین خواص درمانی گل مینا و نحوه مصرف آن میپردازیم.
خواص گل مینا
۱. بهبود زخم
اگر برگهای گل مینا را له کنید تا به حالت خمیر درآید این خمیر میتواند به درمان زخم و التهاب کمک کند. همچنین این روش به کاهش و تسکین درد ناشی از التهاب و زخم کمک میکند. جای نیش حشرات و جای خارش را هم با این روش میتوانید درمان کنید.
۲. درمان بیماریهای رحمی
یکی دیگر از خواص گل مینا کمک به درمان بیماریهای رحمی، قولنج، بیماریهای عصبی و هیستری است. البته این گیاه را باید به صورت دمنوش مصرف کنید تا تاثیر آن را مشاهده نمایید. همچنین این دمنوش میتواند گرفتگی عضلات و دردهای موضعی را درمان کند. یکی دیگر از خواص گل مینا و دمنوش آن، تصفیه خون و پاکسازی کبد است.
۳. بهبود دردهای قاعدگی
گل مینا به رفع ترشحات مهبلی کمک میکند. همچنین میتواند ناراحتیهای سندروم قاعدگی را آرام کند. پس اگر قبل از قاعدگی به دردهای شدید مبتلا میشوید، میتوانید دمنوش این گیاه را میل کنید. در عین حال با خاصیت آرامبخشی، به آرامش روحی شما هم کمک میکند.
۴. خاصیت ادرار آوری
افزایش تعداد دفعات ادرار از دیگر مزایای مصرف گل میناست. به طوری که با این کار به پیشگیری از سنگ کلیه و دفع سنگ های کوچک کلیه و مثانه کمک میکند. همچنین گل مینا مانع از تجمع آب اضافه در بین نسوج بدن میشود.
۵. افزایش اشتها
دمنوش گل مینا قبل از غذا میتواند باعث افزایش اشتها شود. به همین دلیل مصرف دمنوش آن برای کودکان و افراد لاغر و ضعیف توصیه میشود.
۶. رفع یبوست
به دلیل اینکه برگهای این گل خاصیت ملین دارند، میتواند مخاط روده را تحریک کند. در نتیجه یکی از خواص گل مینا از بین بردن همیشگی یبوستهای مقاوم است.
۷. درمان خون مردگی
اگر کمپرس جوشانده گل مینا را بر روی قسمتهای کبود شده بدن قرار دهید، میتواند رفع خون مردگیها را سرعت ببخشد. افرادی که با عمل جراحی در صورت مدتی را با کبودی سر میکنند، میتوانند کمپرس جوشانده گل مینا را بر روی صورت قرار دهند. همچنین این روش باعث درمان دردهای موضعی و گرفتگیهای عضلانی میشود.
برای این کار باید ابتدا گلبرگهای گل مینا را بجوشانید. سپس آن را داخل کیسه ریخته و در یخچال بگذارید تا خنک شود و آن را روی ناحیه کبود شده بمالید.
۸. ضدعفونی کننده بدن
گل مینا میتواند بدن را ضدعفونی کند. با مصرف دمنوش این گیاه مواد زائد و سموم از راه کبد و کلیه دفع میشود. در نتیجه به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک میکند. از سوی دیگر با پاکسازی خون و کبد، باعث زیبایی و درخشندگی پوست صورت میشود. همچنین این گیاه به مقابله با اسهال میپردازد. این گیاه با از بین بردن ویروس و باکتریهای مضر در روده، اسهال را درمان میکند.
۹. مقابله با سردردهای میگرنی
از گل دارویی مینا نیز همچون روغن اسطوخودوس میتوانید برای مقابله با سردردهای میگرنی استفاده کنید. این گیاه با تسکین درد قادر است شما را از شر حملات جدید میگرنی رها کند. این گیاه خاصیت آرامبخشی هم دارد و از حملات عصبی و تشنج نیز پیشگیری می کند. افرادی که به بیماری روحی یا صرع مبتلا هستند، میتوانند روی دمنوش گل مینا حساب کنند. دم کرده این گیاه رگهای مغز را آرام و انقباض را درمان میکند. با جریان خون در مغز، مطمئنا آرامش بیشتری خواهید داشت.
افرادی که به میگرن مبتلا هستند میتوانند به مدت یک دوره سه ماهه، هر روز دمنوش گل مینا میل کنند. با این روش تعداد حملات میگرن به کمتر از ۳ بار در ماه میرسد.
گیاه شناسی گل مینا
گل مینا (Leucanthemum) یک گیاه با ارتفاع بین ۲۵ تا ۱۵۰ سانتیمتر است که عموما در دشتها و نواحی بدون درخت آسیایی و اروپایی میروید.
البته در نواحی کوهستانی هم به وفور دیده میشود. این گیاه دارای ساقه ای منشعب و گاهی ساده است. کناره برگهای گل مینا دندانه دار هستند و بریدگیهای نسبتا عمیق بر روی آنها دیده میشود.
این گیاه در آب و هوای مناطق سردسیر مقاومت بالایی دارد. به صورت خودرو رشد میکند و اغلب برای زیباسازی فضای شهری و گلکاری در شهر هم دیده میشود. گل مینا در ایران بیشتر در نواحی شمالی کشور میروید. این گیاه دارای ترکیباتی از جمله استیک اسید، اکسالیک اسید، وینیک اسیدک، مالیک اسید، تانن، ساپونین و لعاب فراوان است. گلهای آن ستاره ای شکل و به رنگهای صورتی، آبی، بنفش و سفید هستند. قسمت وسط این گلها زرد رنگ و برجسته است.
نحوه مصرف گل مینا
روغن گل مینا یا EPO یکی از فرآوردههای گل مینا محسوب میشود. این دارو که به صورت کپسول اپو در داروخانهها به فروش میرسد به رشد و تکثیر سلولهای بدن کمک میکند. همچنین از این گیاه پمادی تهیه شده است که از آن برای درمان زخم و التهاب استفاده می شود.
اما اگر قصد دارید گل مینا را به صورت سنتی مصرف کنید، بهترین روش دم کردن گلبرگهای این گیاه است.
برای تهیه دمنوش گل مینا باید برگهای خشک شده گیاه را از عطاری تهیه کنید. آنها را در یک قوری چینی ریخته و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم کنید. مصرف ۱ فنجان در روز در فاصله دو وعده غذایی، باعث بهبود عملکرد بدن میشود. کمپرس داغ جوشانده گل مینا نیز به درمان کبودی و التهاب پوست کمک میکند.
گل بابونه و مینا چه تفاوتی با هم دارند؟
گل بابونه و گل مینا اگر چه در نگاه اول به نظر شبیه میرسند، اما از نظر شکل ظاهری تفاوتهای زیادی با هم دارند.
- بابونه دارای ارتفاع بین ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است؛ در حالی که ارتفاع گل مینا از ۲۵ سانتیمتر شروع میشود و به بیش از یک متر و نیم میرسد.
- تفاوت دیگر بین این دو گیاه در رنگ آنهاست. گل بابونه دارای گل برگهای سفید رنگ است اما گل مینا علاوه بر رنگ سفید، در رنگهای صورتی، بنفش و آبی وجود دارد.
- همچنین اندازه و سایز گل مینا بزرگتر از گل های بابونه است.
در پایان؛ عوارض و موارد احتیاطی گل مینا
با وجود خواص گل مینا برای سلامت بدن، ممکن است عوارضی را هم به دنبال داشته باشد. بانوان باردار باید از مصرف دمنوش این گیاه خودداری کنند. زیرا باعث انقباض رحمی می شود. مصرف بیش از حد این گیاه به درد شکمی، مشکلات کیسه صفرا و زخم معده می انجامد.
اگر به بابونه و جعفری حساسیت دارید، باید از مصرف گل مینا هم منصرف شوید. اگر قصد انجام عمل جراحی دارید، باید از مصرف این گیاه قبل از عمل خودداری کنید. اگر شما نیز تجربه ای از مصرف این گیاه دارویی دارید آن را با ما و سایر خوانندگان انگیزه در میان بگذارید. در صورتی که به طب سنتی علاقه مندید پیشنهاد میکنیم درباره خواص سعد کوفی نیز مطالعه کنید.