انگیزه – سلامت – از سال ۱۹۲۰ میلادی، آنتیبیوتیکها برای بهبود بیماریها و عفونتهای باکتریایی استفاده شدهاند، زمانی که پنیسیلین به عنوان اولین آنتیبیوتیک توسط الکساندرا فلمینگ معرفی شد. در واقع این مواد یا از رشد و تکثیر باکتریها جلوگیری میکنند یا باعث از بین رفتن آنها میشوند. آنتیبیوتیکها شامل ۱۳ دسته هستند که یکی از این دستهها، آنتی بیوتیک های طبیعی است. آنتیبیوتیکهای اصلی (شامل اغلب آنتیبیوتیکهای امروزی) از منابع طبیعی بدست میآیند. عصاره برخی از گیاهان (سبزیجات)، روغنها و غذاها دارای آنتیبیوتیک هستند. در ادامه شما را با مواد و خوراکیهایی که دارای آنتی بیوتیک های طبیعی هستند، آشنا میکنیم.
معرفی آنتی بیوتیک های طبیعی
بعضی از مواد طبیعی خاص دارای آنتیبیوتیک هستند. که از جمله بهترین آنتی بیوتیکهای طبیعی میتوان موارد زیر را نام برد:
۱.سیر
اغلب فرهنگهای سراسر جهان، سیر را به خاطر قدرت پیشگیری و درمانی آن شناختهاند. نتایج تحقیقات بسیاری نیز مشخص کردهاند که سیر در برابر باکتریها تأثیر درمانی دارد. از جمله میتوان به باکتری سالمونلا اشاره کرد. همچنین، سیر حتی برای استفاده در برابر سل مورد توجه قرار گرفته است.
۲. عسل
از قدیمیترین آنتی بیوتیک های طبیعی شناخته شده، میتوان به عسل اشاره کرد. اغلب مصریان از عسل به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی و محافظت کننده پوست استفاده میکردند. شکری که در عسل وجود دارد از رشد باکتریها جلوگیری میکند. همچنین، از مواد تشکیل دهنده عسل میتوان به هیدروژن پراکساید اشاره کرد که ویژگی ضدباکتریایی دارد.
علاوه بر این، عسل دارای PH پایین است (یعنی خاصیت اسیدیته دارد به طور میانگین PH عسل ۳.۹ است). این خصوصیت باعث میشود که رطوبت مورد نیاز برای زنده ماندن باکتریها از دست برود و در نتیجه باکتریها از بین بروند. تمامی این ویژگیها موجب میشود تا بتوان از عسل به عنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی استفاده کرد.
برای استفاده از عسل به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی میتوان از آن به طور مستقیم روی زخم یا حتی ناحیهای از بدن که دچار عفونت شده، استفاده کرد. عسل نه تنها باکتریها را میکشد، بلکه به فرآیند درمان نیز کمک میکند. نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ انجام شده است استفاده از عسل برای بهبود و التیامبخشی زخمها را اثبات کرده است. نکته قابل توجه دیگر این است که می توان عسل را در درمان عفونت های داخلی نیز به کار برد. میتوان آن را به تنهایی خورد (برای نمونه به اندازه یک قاشق سوپ خوری) یا برای شیرین کردن یک فنجان گرم چای گیاهی استفاده کرد. (توجه شود در صورتی که سن فرد از یک سال بیشتر باشد استفاده خوراکی از عسل ممنوعیتی ندارد.)
۳. لیمو
اثبات شده است که لیمو خاصیت آنتی بیوتیکی بسیار قویای دارد. باکتریهای مختلفی از جمله مالاریا توسط لیمو کشته میشوند. در سال ۲۰۱۷ پژوهشی درخصوص بررسی ویژگیهای آنتیبیوتیکی لیمو انجام شده است. نتایج آن تحقیق نشان داده که مخلوط آب لیمو و عسل، خاصیت آنتی بیوتیکی قویتر نسبت به موادی مانند آزیترومایسین وآموکسی سیلین-کلوولانیک اسید را دارا هستند.
۴. ادویهجات
تحقیقات بسیاری شامل تحقیقی در سال ۲۰۱۷ خصوصیات آنتی بیوتیکی ادویههایی همچون زنجبیل، گل میخک، گل سرخ ، آویشن، دارچین و زیره را اثبات کردهاند. این مواد خصوصیاتی دارند که باعث کشته شدن گونههای زیادی از باکتریها میشود. همچنین، از دیگر آنتی بیوتیک های طبیعی که توسط جامعه علمی معرفی شده است میتوان نمک را نام برد. بنابراین، به خاطر همین خاصیت ضد باکتریایی نمک، شناکردن در دریای تمیز باعث التیام بخشی زخمها میشود. البته به خاطر تأثیر نمک در بالابردن فشار خون، از آن برای کشتن باکتریهای داخل بدن استفاده نمیشود، بلکه التیام عفونت پوستی و بیماریهای لثه کاربردیترین استفاده نمک به عنوان آنتیبیوتیک است.
۵. دریاها و اقیانوسها
تحقیقی در سال ۲۰۱۵ انجام شد راجع به اینکه دریاها اقیانوسها شامل منابعی از ملکولها با فعالیتهای آنتیبیوتیکی هستند. در آن تحقیق دریا به عنوان منبع آنتیبیوتیک ها نام برده شده است.
۶. برگ زیتون
آنتیبیوتیک طبیعی که باکتریها را به طور مستقیم و به خوبی سیستم ایمنی بدن میکشد، برگ زیتون است که دارای خواص ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی است و استفاده از آن برای درمان بیماریهای بسیاری مانند سرطان مفید است. گرچه حاوی بسیاری از مواد شیمیایی منحصر به فرد و قدرتمند (از جمله اولوروپین) است، به نظر میرسد حتی در استفاده با دوزهای بسیار بالا یا استفاده برای برای مدت زمان طولانی، غیر سمی و بسیار ایمن است.
۷. کلم
انواع کلم از جمله کلم بروکلی و کلم پیچ، به عنوان آنتی بیوتیک های طبیعی شناخته میشوند. علاوه بر این مصرف کلم در درمان سرطان نیز تأثیرگذار است و البته در تأمین ۷۵ درصد از مقدار ویتامین C مورد نیاز در طول روز برای بدن انسان مفید است. یک توصیه جالب خوردن آب کلم به همراه عسل است که برای پیشگیری از بیماریها و حتی کنترل وزن و کمک به هضم و گوارش تأثیر بسزایی دارد.
۸. نقره کلوئیدی
آنتی بیوتیک طبیعی، نقره کلوئیدی، مخلوطی از ذرات نقره است که در مایعات معلق است. البته امروز استفاده از نقره برای درمان متوقف شده است، زیرا دوز بالای نقره، به عنوان یک فلز سنگین، میتواند سمی و مضر باشد. با این حال، نقره آنزیمی که باکتری های تک سلولی برای تکثیر نیاز دارند را غیر فعال میکند. همچنین، باکتری ها و ویروس ها با وجود نقره، در بدست آوردن اکسیژن خود ناتوان شده و از بین میروند.
۹. پیاز
پیاز حاوی فلاونوئیدهای قدرتمندی است که اثرات آنتی بیوتیکی دارند و مانند سیر شامل ترکیبات گوگردی درمانی به نام سستی سولفوکساید میشوند. این ماده طبیعی حتی برای کشتن باکتریهای مضری که در دهان وجود دارند و باعث پوسیدگی دندانها میشوند نیز مفید است. بنابراین، باعث تعجب نیست کسانی که همراه غذا پیاز میخورند، دندانهای سالمتری نسبت به دیگر افراد داشته باشند.
۱۰. محصولات تخمیر شده
پروبیوتیک ها یکی از کشفهای باور نکردنی در دهه گذشته هستند. کاربرد آنها برای تقویت و حفظ فلور روده طبیعی (باکتری مفید) در سیستم گوارش، اثبات شده است. تحقیقات ثابت کردهاند که استفاده از آنها یکی از کلیدهای پیشگیری از سرطان روده است. مصرف روزانه این مواد پروبیوتیک، باکتریهای مضر را کاهش داده و به رشد باکتری های خوب کمک میکند بنابراین سیستم ایمنی بدن تقویت میشود. در کل بعد از اینکه آنتی بیوتیکها مصرف شدند، نیاز به دوباره پر کردن باکتریهای خوب وجود دارد. امروزه پزشکان پروبیوتیک را برای بیماران که به آنها آنتیبیوتیک تجویز شده توصیه میکنند. سرکه سیب، ترشی خام، ماست پروبیوتیک از جمله مواد دارای پروبیوتیک هستند.
اطلاعات ارائه شده تاثیر قوی آنتیبیوتیکهای طبیعی حتی در مقایسه با آنتیبیوتیکهای ساخته شده به طور مصنوعی را بیان میکند. به خصوص آنتیبیوتیکهای طبیعی مانند لیموترش و عسل که خواصِشان با آزمایشات به اثبات رسیده است.
منبع: omicsonline.org