هنرمندان ایرانی در رشتههای مختلف اعم از شعر، نقاشی، موسیقی و … دارای طرفداران بسیاری در سرتاسر جهان هستند. یکی از این هنرمندان بنام ایرانی در زمینهٔ موسیقی استاد شجریان است و قطعاً خواندن بیوگرافی پسرش، همایون شجریان برای طرفدارانش بسیار جذاب و خواندنی است. در این مطلب میخواهیم بهطور کامل به بیوگرافی همایون شجریان بپردازیم.
بیوگرافی همایون شجریان
همایون شجریان در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ در تهران در خانوادهای هنرمند و عاشق شعر و موسیقی متولد شد. پدر او استاد محمدرضا شجریان در ایران به خسرو آواز معروف است و مادرش فرخنده گلافشان است. او سه خواهر و یک برادر ناتنی به نام رایان دارد. از میان فرزندان محمدرضا شجریان، تنها همایون و مژگان بهطور حرفهای مسیر پدر را ادامه دادند.
کودکی همایون شجریان
همایون در مصاحبهای گفته است که از همان کودکی در بعضی از کلاسهای تمرین پدر شرکت داشته و نسبت به موسیقی بسیار علاقهمند و با استعداد بوده است. وقتی پدر اشتیاق او را برای فراگیری موسیقی میبیند وی را از ۱۰ سالگی نزد استادانی مانند ناصر فرهنگ و جمشید محبی میفرستد تا تکنیکهای آوازخوانی و موسیقی را بهصورت حرفهای فرا گیرد.
اولین اجرای کنسرت شجریان
همایون باعلاقهای خاص و پشتکار تمرینات و کلاسهای خود را دنبال میکرد و بالاخره در داستانی اتفاقی، فرصتی پیش آمد تا استعدادهای خود را به نمایش بگذارد. قصه اینگونه بود که قبل از یکی از کنسرتهای محمدرضا شجریان، وی سرما میخورد و نمیتواند بخواند. او تصمیم به لغو کنسرت میگیرد، اما همایون از او میخواهد که با وی همخوانی کرده و به او در اداره کنسرت کمک کند. پدر با اینکه از این پیشنهاد تعجب میکند موافقت میکند که در تمرینات از او تستی بگیرد و وقتی آوازخوانی همایون را میبیند با خوشحالی پیشنهاد او را میپذیرد. از آن به بعد در بیشتر کنسرتهای محمدرضا، همایون نیز بهعنوان همخوان حضور داشته است.
آغاز فعالیت حرفهای همایون شجریان
همایون پس از تجربه درخشانی که بهعنوان اولین اجرا به همراه پدرش داشت، از سال ۱۳۷۰ در گروه آوا در کنسرتهای مختلف در کشورهایی مانند آمریکا، اروپا و ایران کنسرتهای زیادی را با کمک پدرش و همراه با او اجرا کرد. وی کنسرتهایی مانند «بی تو به سر نمیشود» و «فریاد» را در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ با بزرگان موسیقی اجرا کرده و حتی توانست نامزد دریافت جایزه گرمی (یک جایزه جهانی با ارزش در دنیای موسیقی) شود.
اولین آلبوم همایون شجریان
در اوایل، همایون بیشتر بهصورت همخوانی با گروههای دیگر و به خصوص پدرش فعالیت داشت، اما بالاخره در سال ۱۳۸۲ اولین آلبوم خود را که بهصورت تکخوان خواننده آن بود به نام «نسیم وصل» منتشر کرد. از آن به بعد کنسرتها و آلبومهای مستقل او به اوج خود رسیدند و وی در این سالها بسیار پرکار بود. در سال ۱۳۸۳ آلبوم «شوق دوست» و «ناشکیبا» و در سال ۱۳۸۴ «نقش خیال» را به بازار عرضه کرد که با اینکه اولین کارهایش بود با استقبال بینظیری رو به رو شد.
آلبوم خداوندان اسرار
آلبوم خداوند اسرار از آلبومهای بسیار خاص همایون است که تنها یک آلبوم آواز نیست و با یک داستان همراه است. این آلبوم در واقع هجدهمین اثر مستقل همایون است که آن را بعد از تجربه بزرگ خود یعنی «مستور و مست» ثبت کرد و شامل دو بخش است که در بخش اول متن آواز و ساز درباره توصیف اصفهان و اشعاری از مولانا است و بخش دوم آن شامل روایتی با نام «رهایی» است که در سه پرده به نامهای «مهتاب، خداوند اسرار و جانی و صد آه» با استفاده از اشعار شاعران بزرگی مانند خیام، مولوی و حافظ اجرا میشود. این اثر که در ایران، ترکیه و آمریکا ضبط شده است، توسط شرکت موسیقی «ایران گام» در ایران به بازار عرضه شد.
استادان همایون شجریان
همایون شجریان در هنرستان موسیقی ساز کمانچه را بهعنوان ساز تخصصی انتخاب کرد. استاد کمانچه او آقای اردشیر کامکار بوده است. پس از آن به فراگیری تنبک نیز نزد استاد ناصر فرهنگ فر و جمشید محبی پرداخت. یکی از اساتید بنام او نیز پدر بزرگوارش محمدرضا شجریان بوده است که در طول سالهای فعالیتش کمک زیادی به یادگیری و پیشرفت او کرده است.
همسر همایون شجریان و ازدواج او
همایون شجریان در اوج جوانی در سال ۱۳۷۴ با دختری به نام گیتا خوانساری ازدواج کرد که خوشبختانه این ازدواج همچنان پابرجاست و نتیجه آن بعد از ۱۲ سال دختری به نام یاسمن است.
تفریحات و علاقهمندیهای همایون شجریان
وی در مصاحبههایش گفته است که بعد از موسیقی به تئاتر هم علاقه دارد و هر وقت فرصت کند، به دیدن تئاتر میرود. حتی گفته است که بازیگری را هم دوست دارد، اما هنوز جرات ورود به این عرصه را پیدا نکرده است. وی معتقد است کسی میتواند بازیگر شود که از همه لحاظ بتواند نیازهای این حرفه را برآورده کند و در غیر این صورت بهتر است اصلاً بازیگر نشود.
دوستان سینمایی همایون شجریان
به دلیل علاقهای که همایون به تئاتر و بازیگری دارد و متعاقباً بازیگرانی که عاشق موسیقی کلاسیک و صدای بینظیر همایون هستند، وی دوستان زیادی در تئاتر مانند سیامک صفری و بهناز جعفری و همچنین در سینما مانند پرویز پرستویی، گلاب آدینه، گوهر خیراندیش و نیکی کریمی دارد.
آلبومهای همایون شجریان
- قاصدک – ۱۳۷۳
- یاد ایام – ۱۳۷۴
- شب وصل – ۱۳۷۶
- معمای هستی – ۱۳۷۶
- آهنگ وفا – ۱۳۷۸
- زمستان است – ۱۳۷۹
- بی تو بسر نمیشود – ۱۳۸۱
- فریاد – ۱۳۸۱
- نسیم وصل – ۱۳۸۲
- ناشکیبا – ۱۳۸۳
- شوق دوست – ۱۳۸۳
- نقش خیال – ۱۳۸۴
- با ستارهها – ۱۳۸۵
- ساز خاموش – ۱۳۸۶
- سرود مهر – ۱۳۸۶
- غوغای عشقبازان – ۱۳۸۶
- قیژک کولی – ۱۳۸۷
- خورشید آرزو – ۱۳۸۷
- آه باران – ۱۳۸۸
- آب، نان، آواز – ۱۳۸۸
- شب جدایی – ۱۳۸۹
- آسمانی – ۱۳۹۰
- شوق نامه – ۱۳۹۰
- ای جان جان بی من مرو – ۱۳۹۰
- سیمرغ – ۱۳۹۱
- کنسرت سیمرغ – ۱۳۹۱
- چه آتشها – ۱۳۹۲
- نه فرشتهام نه شیطان – ۱۳۹۲
- آلبوم مشترک با علیرضا قربانی – ۱۳۹۳
- آرایش غلیظ – ۱۳۹۳
- مستور و مست – ۱۳۹۳
- خداوندان اسرار – ۱۳۹۴
- خداوندان اسرار (تصویری) – ۱۳۹۵
- رگ خواب – ۱۳۹۵
- موسیقی نمایش سی – ۱۳۹۶
- امشب کنار غزلهای من بخواب – ۱۳۹۶
تک آهنگهای شجریان
- تصنیف صدای تو را دوست دارم
- موسیقی سریال شهرآشوب
- موسیقی فیلم آتش سبز
- اپرای عروسکی مولوی
- تصنیف خلیج پارس، تصنیف ایران
- موسیقی سریال رسم عاشقی
- بازخوانی تصنیف دلشدگان
- قطعه بار دگر فراموشی
سخن آخر
موسیقی از هنرهای بسیار زیبایی است که تقریبا همه انسانها به آن گرایش دارند. امیدواریم از خواندن بیوگرافی همایون شجریان شاگرد خلف خسرو آواز موسیقی ایرانی لذت برده باشید. پیشنهاد میکنیم ار به خواندن بیوگرافی هنرمندان عرصه موسقی علاقه دارید حتماً بیوگرافی سیاوش قیمشی و بیوگرافی حمید هیراد را نیز در انگیزه بخوانید.