زندگینامه توماس ادیسون، مؤثرترین مرد هزار سال اخیر

همه ما راحتی و سرعت انجام کارهای امروزمان را مدیون دانشمندانی هستیم که بر ایده‌های خود پافشاری کردند و آن‌ها را از یک ایده ذهنی به یک کار عملی و بعد به تولید انبوه رسانند. زندگینامه افراد موفق مانند مخترعین می‌تواند الگوی بسیار خوبی برای نوجوانان و جوانان امروزی ما باشد. شما با آشنا شدن با زندگینامه توماس ادیسون مخترع مشهور آمریکایی متوجه می‌شوید که هیچ کاری غیر ممکن نیست و فقط صبر و تلاش مداوم می‌خواهد. در این مطلب می‌خواهیم به طور خلاصه شما را با زندگینامه توماس ادیسون آشنا کنیم.   زندگینامه توماس ادیسون کودکی توماس ادیسون توماس الوا…

زندگینامه توماس ادیسون

همه ما راحتی و سرعت انجام کارهای امروزمان را مدیون دانشمندانی هستیم که بر ایده‌های خود پافشاری کردند و آن‌ها را از یک ایده ذهنی به یک کار عملی و بعد به تولید انبوه رسانند. زندگینامه افراد موفق مانند مخترعین می‌تواند الگوی بسیار خوبی برای نوجوانان و جوانان امروزی ما باشد. شما با آشنا شدن با زندگینامه توماس ادیسون مخترع مشهور آمریکایی متوجه می‌شوید که هیچ کاری غیر ممکن نیست و فقط صبر و تلاش مداوم می‌خواهد.

در این مطلب می‌خواهیم به طور خلاصه شما را با زندگینامه توماس ادیسون آشنا کنیم.

 

زندگینامه توماس ادیسون

کودکی توماس ادیسون

توماس الوا ادیسون در ۱۱ فوریه سال ۱۸۴۷ میلادی مصادف با ۲۲ بهمن ۱۲۲۵ شمسی در شهری به نام میلان در اوهایون متولد شد. پدرش ساموئل اوگدون ادیسون و مادرش نانسی متیوز الیوت بود.

کودکی ادیسون همزمان با جنگ جهانی بود و به همین دلیل از نظر اقتصادی در وضعیت خوبی قرار نداشتند و بدتر از آن اینکه یک خانواده ۹ نفری بودند که ادیسون آخرین فرزند آن‌ها محسوب می‌شد. به همین دلیل از همان سن کم، مجبور به فعالیت و کار برای تامین هزینه‌های زندگی بود.

او فقط یک سال به مدرسه رفت. البته به دلیل جنگ مدرسه نرفتن خیلی هم غیر عادی نبود، اما توماس تا حدودی مشکل شنوایی هم داشت. به همین دلیل نمی‌توانست به خوبی در مدرسه تعلیم ببیند و حتی او را فردی کودن خطاب می‌کردند. مادر او که زنی فهیم و توانا بود از آن به بعد خودش آموزش توماس را به عهده گرفت و توماس هم که پسری کنجکاو بود، نقص کم شنوایی خود را با مطالعه کتاب‌های متعدد جبران کرد.

توماس ادیسون

آغاز فعالیت اجتماعی ادیسون

ادیسون از دوران جوانی شروع به کار کرد و کار خود را با فروختن آب نبات و ساندویچ در کنار ریل قطار به مسافرانی که در رفت و آمد بودند شروع کرد.  او برای فروش اجناس خود مرتبا بین پورتهرون و دیترویت در رفت و آمد بود. کمی بعد با تلاش بیشتر توانست نمایندگی یک روزنامه دیترویتی را از راه آهن بگیرد و با پس انداز خود یک ماشین چاپ دست دوم برای روزنامه خود خرید و تمام کارهای روزنامه را خودش به تنهایی انجام می‌داد.

آشنایی با تلگراف

ادیسون در سال ۱۸۶۲ به صورت اتفاقی با تلگراف که وسیله‌ای جدید برای ارتباط بین شهری بود آشنا شد و با وجود کم شنوایی توانست به عنوان تلگراف چی شغل جدیدی به دست آورد.

شروع ثبت اختراعات بزرگ

ادیسون با تلاش بسیار و مطالعات فراوانی که داشت توانست در ابتدای جوانی خود یعنی سن ۲۱ سالگی، اولین اختراع خودش را که دستگاه الکتریکی شمارش اراء بود به ثبت برساند. با این حال این دستگاه نتوانست مخاطبین را جذب کند و همین امر باعث شد از ان به بعد ادیسون به فکر اختراع دستگاه‌هایی باشد که برای مردم کاربرد داشته باشد تا علاوه بر پیشرفت علم، ثروت اندوزی هم داشته باشد.

توماس ادیسون مخترع برق

تاسیس اولین آزمایشگاه تحقیقاتی جهان

ادیسون دائما اختراعات جدیدی را ثبت و امتیاز فروش آن‌ها را به افرادی که در آن زمینه فعالیت می‌کردند با قیمت خیلی خوب می‌فروخت. این کار باعث می‌شد بتواند مدام پیشرفت کند و تجهیزاتش را افزایش و گروهش را بزرگ‌تر کند. او بالاخره توانست در سال ۱۸۷۶ آزمایشگاهی را در منظقه منلوپارک در نیوجرسی راه اندازی کند و در آن همه افراد لایق و مستعد را به همکاری دعوت کرد.

تاسیس این آزمایشگاه یکی از بزرگترین ابتکارات مدیریتی و تجاری ادیسون بود و نخستین موسسه‌ای بود که ابداعات علمی را تکمیل کرده و به تولید می‌رساند. پس از آن تمام کارخانه‌های صنعتی مهم برای پیشرفت خود یک واحد آزمایشگاهی به فعالیت‌های خود اضافه کردند.

توماس ادیسون مخترع لامپ

اختراعات مهم ادیسون

جالب است بدانید فعالیت ادیسون در زمان حیاتش آنقدر گسترده بود که توانست ۲۵۰۰ اختراع را در کشورهای مختلف مانند آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان به نام خودش به ثبت برساند و جزء معدود دانشمندانی بود که برخی از اختراعات خود را به تولید انبوه رساند. از این رو وی علاوه بر یک دانشمند بسیار فعال یک تاجر مشهور و ثروتمند و مدیری قابل نیز بوده است.

بنابراین در این مطلب مجال نام بردن همه اختراعات او وجود ندارد. اما مهم‌ترین اختراعاتش که به کلی مسیر تکنولوژی و صنعت را در دنیا تغییر داد عبارت هستند از:

  • دهنی ذغالی تلفن (قسمتی از میکروفون‌های ذغالی)
  • ماشین تکثیر
  • میکروفن
  • گرامافون
  • دیکتافون
  • کینتوسکوب (دستگاه نمایش فیلم)
  • دینام موتور
  • لاستیک مصنوعی
  •  دوربین فیلمبرداری
  • ضبط صوت
  • لامپ روشنایی

ادیسون پس از مدتی کوتاه با اختراعات قابل توجهی که انجام می‌داد، توانست آزمایشگاه‌ها و کارخانه‌های متعددی را راه اندازی کند و به هزاران نفر کار و فعالیت جدید هدیه بدهد. او در طول مسیر تولیداتش با افراد بزرگی مانند هنوری فورد و هاروی فیرستون همکاری و دوستی داشته است.

 

لامپ چگونه اختراع شد؟

توماس ادیسون عادت داشت بیشتر اختراعاتی که کامل نشده بودند را کامل کرده و به نام خود ثبت می‌کرد. یکی از این اختراعات نیز لامپ الکتریکی بود. قبل از توماس فردی به نام هاینریش گوبل اولین لامپ را اختراع کرد که حدود ۴۰۰ ساعت نور ایجاد می‌کرد، اما نتوانست به نام خودش ثبت کند. پس از او نیز افرادی مانند جیمز وودوآرد، ویلیام سایر، متیو ایوانز (۱۸۷۵ م.) و جوزف سووان (۱۸۷۸ م.) مدل‌هایی از لامپ را اختراع کردند اما به دلیل نواقصی که داشت نتوانستند ان را به تولید انبوه برسانند. بالاخره در زمان تماس ادیسون وی با بررسی نمونه های موجود در بازار توانست نمونه‌‎ای با نقایص حداقل طراحی کرده و آن را به تولید انبوه برساند.

به دلیل اینکه قبلا مطالعات اساسی درباره لامپ، توسط فرد دیگری انجام شده بود، توماس ادیسون نتوانست امتیاز تولید کل لامپ‌های امریکا را در اختیار بگیرد. در کنار او نیز فردی به نام  جوزف سووان در بریتانیا مستقل از ادیسون لامپ حرارتی با رشته کربنی را اختراع کرد و با همدیگر شرکتی را در بریتانیا دایر کردند که بعدها جزئی از کمپانی جنرال موتور شد.

اختراع لامپ ادیسون

 زندگی شخصی

ادیسون در طول زندگی خود ۲ بار ازدواج کرد. ازدواج اول او در اوایل جوانی با دختری به نام ماری بود که نتیجه این ازدواج سه فرزند با نام‌های ماریون استل ادیسون، توماس آلوا ادیسون جونیور و ویلیام لزلی ادیسون بود. متاسفانه ماری در سن ۲۹ سالگی از دنیا رفت. علت مرگ او دقیقا مشخص نیست؛ برخی‌ها گفته‌اند به دلیل یک تومور مغزی فوت کرده است و برخی می‌گویند بر اثر مصرف مورفین آوردوز کرده است. (در قدیم مورفین از داروهای متداول برای بیماری‌های زنانه بوده است.)

ادیسون دوباره در سن ۳۹ سالگی ازدواج کرد و از همسر دوم خود نیز سه فرزند به نام‌های مدلین ادیسون، چارلز ادیسون و تئودور میلر ادیسون دارد. از میان همه فرزندانش تنها دخترش به نام میلر توانست مانند پدر مخترع به نامی شود. پسر او نیز به نام توماس آلوا ادیسون جونیور می‌خواست مانند پدرش باشد، اما نتوانست موفقیت چندانی به دست آورد. حتی مشکلاتی را برای پدرش ایجاد کرد زیرا دستگاه‌های غیر کاربردی تولید می‌کرد و به نام آخرین اختراع ادیسون در بازار عرضه می‌کرد. کار به جایی رسید که ادیسون از فرزندش شکایت کرد و به این فعالیت پایان داد.

 

جوایز و افتخارات توماس ادیسون

با توجه به اختراعات بسیار زیادی که از این دانشمند ثبت شده است و اینکه بیشتر این اختراعات کاربردی بوده‌اند و مشکلات بی‌شماری را حل کردند، وی توانست جوایز و افتخارات بسیار زیادی را از دولت‌های مختلف دریافت کند. برخی از این افتخارات عبارت هستند از:

  • رئیس جمهور فرانسه در سال ۱۲۶۰ شمسی (۱۸۸۱ میلادی) نشان لژیون دونور را به توماس ادیسون اهدا کرد. (بالاترین نشان افتخار کشور فرانسه)
  • در سال ۱۲۶۶ (۱۸۸۷)، مدال ماتئوچی به او داده شد.
  • در سال ۱۲۶۹ (۱۸۹۰)، عضویت در انجمن سلطنتی علوم سوئد به این دانشمند اهدا شد. (موسسه‌ای علمی و غیردولتی در کشور سوئد است که وظیفهٔ انتخاب برندهٔ جایزه نوبل در رشته‌های فیزیک و شیمی را برعهده دارد)
  •  مدال جان اسکات و مدال ادوارد لانگسترث در سال ۱۲۶۸ (۱۸۸۹)، به وی داده شد.
  • شهری در ایالت نیوجرسی، به‌نام ادیسون ثبت شده است.
  • مدال آمریکایی جان فریتز در سال ۱۲۸۷ (۱۹۰۸) به ادیسون اهدا شد.
  • او در سال ۱۲۹۴ (۱۹۱۵) نیز از طرف مؤسسه‌ی فرانکلین، مدال اختصاصی فرانکلین را دریافت کرد.
  •  نیروی دریایی ایالات متحده در سال ۱۲۹۹ (۱۹۲۰)، نشان خدمات برجسته‌ی خود را به ادیسون اهدا کرد.
  • مدال طلای کنگره و عضویت در آکادمی ملی علوم، افتخارات دیگر ادیسون در آمریکا هستند.

توماس ادیسون و اختراعات او

روز مخترع، روز تولد ادیسون

ایالت متحده آمریکا از سال ۱۹۸۳ یعنی ۱۳۶۲ شمسی روز ۱۱ فوریه مصادف با ۲۲ بهمن، که دقیقا تاریخ تولد ادیسون است را به عنوان روز بزرگ مخترع نام گذاری کرد. همچنین مجله زندگی در آمریکا در سال ۱۹۹۷ ادیسون را به عنوان اولین نفر از ۱۰۰ فرد تاثیر گذار در ۱۰۰۰ سال گذشته اعلام کرد.

 

مرگ ادیسون

بالاخره این مرد بزرگ و بسیار فعال، ۱۸ اکتبر ۱۹۳۱ مصادف با ۲۵ مهر ۱۳۱۰ در خانه خود در شهر گلنومونت از دنیا رفت و در پشت همان خانه به خاک سپرده شد. این مرد آن قدر ارزشمند بود که آخرین تنفس او را در یک لوله آزمایشگاهی گرفته شده و تاکنون در موزه هنری فورد در نزدیکی دیترویت نگهداری می‌شود.

ادیسون مخترع برق و لامپ

سخن آخر

هر کدام از اختراعات این دانشمند بزرگ ماجرایی جالب و شگفت انگیز دارد که مجال گفتن همه آن‌ها در این مطلب نبود. امیدواریم با مطالعه کتاب‌های موجود در این زمینه بتوانید بیشتر با این مرد بزرگ و تلاش‌هایش آشنا شوید و از رفتار و منش او برای رسیدن به اهداف بزرگ الگو بگیرید. شما نیز اگر داستان جالبی درباره زندگینامه ادیسون می‌دانید با ذکر منبع برای ما در پایین همین صفحه بنویسید. منتظر خواندن نظرات ارزشمند شما عزیزان هستیم.

همچنین پیشنهاد می کنیم مطلب «زندگینامه ایلان ماسک، کارآفرین ثروتمند و موفق آمریکایی» را نیز در انگیزه بخوانید.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید